« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Alexandra Șinc: Haideți să fim realiști
10.12.2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

Secţiuni: Drept penal, Insolvență, JURIDICE.ro, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Proc. Alexandra Șinc, Formator INSTITUTUL NAȚIONAL AL MAGISTRATURII, s-a referit, în cadrul Dezbaterii „Dacă nu recuperează banii, măcar îi spală: INSOLVENȚA”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la posibilitatea îmbinării măsurilor asigurătorii de drept penal, luate în scopul asigurării confiscării, cu vânzarea bunurilor în procesul lichidării.

Alexandra Șinc„Dacă vorbim despre măsura preventivă, aceea a interzicerii lichidării, haideți să fim realiști și să spunem că nu se întâmplă foarte des să se ia și nici nu se ia, de regulă, pentru a garanta vreo confiscare. Aici, se pun, mai degrabă, de cele mai multe ori, probleme de plată a unor despăgubiri civile, pentru a se preîntâmpina un alt efect, acela ca acțiunile civile rezultate din infracțiuni, să se suspende potrivit noului Cod al insolvenței și să rămână prejudiciate persoanele vătămate, nu neapărat statul. Aceasta nu este o garanție instituită în favoarea statului, acesta fiind un aspect, dar ați trecut, așa, ușor-ușor, spre un alt punct al discuției și este bine, pentru că ne îndreptăm, ușor-ușor, și spre finalul timpului alocat dezbaterii noastre: „Ce se întâmplă în condițiile în care, în procesul lichidării unei societăți, vin în concurs, să spun așa, nevoia de a satisface interesele creditorilor și existența cu privire la acel bun a unui sechestru penal?”. Și, aici, prevederea este cea cunoscută din legislația specială, din Codul insolvenței, care spune că, urmare a vânzării în procesul lichidării, bunurile trec libere de sarcini în patrimoniul dobânditorului, cu excepția celor care sunt grevate de măsuri asigurătorii de drept penal, luate în scopul asigurării confiscării. S-a restrâns un pic sfera, față de vechea Lege nr. 85/2006, care se referea în general la măsurile asigurătorii din penal.”

Alexandra-Adriana Dobrișan

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD