Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Jean Andrei: Asemănarea dintre instituția juridică a fiduciei și negotiorum gestio, în dreptul roman
11.12.2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

Secţiuni: Citate juridice, Drept civil, Notari, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Notar public dr. Jean Andrei, CAMERA NOTARILOR PUBLICI BUCUREȘTI, s-a referit, în cadrul Dezbaterii „Înconjurată de o maximă discreție: FIDUCIA”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la o posibilă asemănare dintre instituția juridică a fiduciei și negotiorum gestio, în dreptul roman.

Jean Andrei„Ce înseamnă negotiorum gestio? Înseamnă că acel curator este proprietar al bunurilor pe care el le administrează, deci, el nu este un reprezentant al incapabilului, este chiar proprietar, le vinde, le cumpără, face operațiuni juridice proprio nomine, dar, la final, dă socoteală celui ale cărui bunuri le-a administrat. Deci, mie mi se pare că pe aici se încadrează această instituție juridică, pentru că, se spune, este o excepție importantă de la principiul nemo plus iuris ad alium potest transferre quam ipse habet. În această materie, a administrării tutelei și curatelei prin negotiorum gestio, în sensul că eu vând, cumpăr bunuri care nu-mi aparțin proprio nomine, adică, în raporturile cu terții, eu sunt proprietar, dar, la final, dau socoteală celui ale cărui bunuri le-am administrat. Deci, despre aceasta discutăm aici. Aceasta este, de fapt, mă rog, la même jeannette autrement coiffée.

Alexandra-Adriana Dobrişan

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti