Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

CSM va sesiza MJ ref. situația concursului de abateri disciplinare în cazul magistraților
24.11.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Lege 9, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 22 noiembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Ministrului Justiţiei în vederea modificării Legii nr. 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin introducerea art. 51 ind. 1 şi prin modificarea art. 51 alin. (1), în forma propusă de Direcţia legislaţie, documentare şi contencios, după cum urmează:

După art. 51, se introduce un nou articol, articolul 51 ind. 1, cu următorul cuprins:
„Art.51 indice 1 – (1) Există concurs de abateri disciplinare când două sau mai multe abateri disciplinare au fost săvârşite de aceeaşi persoană înainte de a fi aplicată o sancţiune disciplinară pentru vreuna dintre ele printr-o hotărâre definitivă.
(2) În situaţia în care pentru mai multe abateri disciplinare concurente au fost aplicate mai multe sancţiuni disciplinare prin hotărâri definitive, secţia corespunzătoare a Consiliului va aplica o singură sancţiune disciplinară pentru toate abaterile, fără ca sancţiunea aplicată să fie mai uşoară decât cea mai gravă dintre sancţiunile aplicate anterior.
(3) Prevederile alineatului (2) se aplică în mod corespunzător şi în situaţia în care una sau mai multe dintre abaterile disciplinare concurente formează obiectul unei acţiuni disciplinare nesoluţionate, aflate pe rolul secţiei corespunzătoare a Consiliului, în timp ce pentru alte abateri disciplinare concurente au fost aplicate sancţiuni disciplinare prin hotărâri definitive.
(4) În situaţia în care una sau mai multe dintre sancţiunile disciplinare stabilite anterior pentru alte abateri concurente au fost executate, în tot sau în parte, sancţiunea aplicată ulterior pentru concursul de abateri se execută în parte sau nu se mai execută, după caz. La stabilirea părţii din sancţiune care se execută, secţia corespunzătoare a Consiliului va ţine seama de natura şi durata sancţiunii sau a sancţiunilor executate anterior.
(5) Prin hotărârea prin care se aplică, în condiţiile alineatelor (2) şi (3), o sancţiune disciplinară pentru un concurs de abateri disciplinare vor fi desfiinţate, sub aspectul sancţiunilor, hotărârile definitive anterioare.
(6) Prevederile art. 51 se aplică în mod corespunzător.

Modificarea art. 52 alin. (1), după cum urmează:
„Art.52 – (1) – Pe durata procedurii disciplinare, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcţie a magistratului, până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare, dar nu mai mult de 6 luni, dacă exercitarea în continuare a funcţiei ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.”

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu şi-a însuşit propunerile referitoare la art. 52 alin. (2) şi (3) din lege.

:: Ordinea de zi soluționată (pct. 24)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti