Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Andrei Viorel Iugan: Prezentarea comparativă a reglementărilor existente în vechiul Cod penal, respectiv în noul Cod penal, în materia infracțiunilor de hărțuire sexuală și abuz sexual în serviciu


16 decembrie 2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Jud. dr. Andrei Viorel Iugan, JUDECĂTORIA SECTORULUI 5, s-a referit, în cadrul Dezbaterii „Abuzul sexual în serviciu”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la prezentarea comparativă a reglementărilor existente în vechiul Cod penal, respectiv în noul Cod penal, în materia infracțiunilor de hărțuire sexuală și abuz sexual în serviciu.

Andrei Viorel Iugan„De altfel, după cum bine știți, în vechiul Cod penal, era incriminată doar hărțuirea sexuală descendentă, adică hărțuirea sexuală cădea sub incidența legii penale doar atunci când hărțuitorul avea o poziție de superioritate față de victimă, când abuza de autoritatea sau de influența pe care o avea asupra acesteia. În noul Cod penal, legiuitorul a optat pentru o politică orecum diferită. Infracțiunea de hărțuire sexuală, astfel cum era aceasta reglementată în vechiul Cod penal, ca o infracțiunea contra libertății sexuale a persoanei, a fost mutată în categoria infracțiunilor de serviciu, fiind redenumită infracțiunea de „folosire abuzivă a funcției în scop sexual”, infracțiunea prevăzută de art. 299 alin. (2). În același timp, în cadrul infracțiunilor referitoare la libertatea sexuală a persoanei, a fost creată infracțiunea de hărțuire sexuală, care are un domeniu de incidență oarecum diferit de vechea infracțiune de hărțuire sexuală. Infracțiunea de hărțuire sexuală, astfel cum se regăsește ea, în prezent, în actualul Cod penal, vizează hărțuirea pe linie orizontală, care nu se regăsea nicicum în vechiul Cod penal, adică persoanele, subiecții infracțiunii se află pe același palier, sau hărțuirea ascendentă, care, deși ar fi foarte rar întâlnită, adică este greu de crezut că o persoană aflată într-o poziție de inferioritate față de superiorul acesteia l-ar hărțui pe acesta, există posibilitatea, totuși, să existe, iar legiuitorul a considerat că este necesar ca ea să fie, la rândul ei, incriminată și sancționată potrivit dispozițiilor de drept penal.”

Alexandra-Adriana Dobrişan

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii