Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Mihai Hotca: Oferirea de foloase sexuale în cadrul faptei de abuz sexual în serviciu nu este incriminată


20 decembrie 2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Av. prof. univ. dr. Mihai Hotca, Managing Partner HOTCA & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul Dezbaterii „Abuzul sexual în serviciu”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la faptul că oferirea de foloase sexuale în cadrul faptei de abuz sexual în serviciu nu este incriminată.

Mihai Hotca„Apropo de comparația cu infracțiunea de luare de mită. <<Este oferirea sancționată?>> – aceasta era întrebarea – și <<De ce pedeapsa este, totuși, mult diminuată față de infracțiunea de luare de mită?>>. Dacă facem o comparație între luarea de mită și darea de mită, pe de o parte, și această infracțiune, pe de altă parte, constatăm, într-adevăr, ce sublinia colega noastră mai devreme, că tratamentul sancționator este foarte blând, comparativ cu luarea de mită, unde avem 3-10 ani, aici, avem 6 luni-3 ani. Este o diferență. Practic, maximul este minimul de la luarea de mită și cred că aici este și explicația de ce oferirea nu este sancționată, chiar când este benevolă și fără a avea postura de persoană vătămată, că are un alt interes și, atunci, este dispusă să plătească, prin favoruri sexuale, acest interes. De ce? S-a considerat că este nerelevantă penal oferirea, pentru că și darea, în raport cu luarea, este considerată mai puțin gravă. Fiind mai puțin gravă oferirea față de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, automat, a ieșit, din perspectiva relevanței penale, în afara interesului dreptului penal.”

Alexandra-Adriana Dobrişan

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii