Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Cristian Samoilă: Nu ar trebui să se facă distincția între titlurile executorii jurisdicționale și cele nejurisdicționale
04.12.2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

JURIDICE - In Law We Trust

Consilier juridic Cristian Samoilă, BRD GSG, s-a referit, în cadrul Dezbaterii „Executarea creditorului. De către debitor”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la faptul că nu este indicat ca, în practică, să se facă distincția între titlurile executorii jurisdicționale și cele nejurisdicționale.

Cristian Samoilă„În primul rând, m-aș referi la art. 39 alin. (3), la problema titlului executoriu nejurisdicțional. Pentru că, în privința hotărârii judecătorești lucrurile sunt clare. Și, printr-o interpretare per a contrario a art. 39 alin. (3), s-a ajuns, a fost și exprimată această opinie în doctrină, s-a ajuns la concluzia că, dacă titlul executoriu este nejurisdicțional, ar însemna că poate să condiționeze executorul avansarea întregului onorariu. Mi se pare chiar periculos să facem o astfel de distincție între titlurile executorii. Legea, în primul rând, a stabilit că sunt titluri executorii și unele, și celelalte, și cele jurisdicționale, și cele nejurisdicționale. Mai mult, aș putea să mă întreb: păi, dacă am un titlu nejurisdicțional și sunt obligat să avansez întreg onorariul și nici nu știu ce e cu debitorul acela, voi recupera, nu voi recupera ceva. Păi, mai bine atunci mă duc la instanță, mă judec, ca să obțin o hotărâre, în așa fel încât să intru sub incidența art. 39 alin. (3) curat, în sensul că am o hotărâre și nu pot fi condiționat de plata onorariului în avans.”

Alexandra-Adriana Dobrişan

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Cristian Samoilă: Nu ar trebui să se facă distincția între titlurile executorii jurisdicționale și cele nejurisdicționale”

 1. Păi da. Cred că aceasta este și ideea. Să te determine – doar dacă ești foarte sigur – să începi o executare a unui titlu executoriu nejurisdicțional.
  Punând astfel la adăpost de un posibil abuz pe debitor.

  • Mihai COSTACHE spune:

   Poate atunci cind vor exista baze de date integrate unde sa poti gasi datele financiare si de patrimoniu al oricarui cetatean… Si atunci poti estima daca o executare merita inceputa sau nu.

   Dar la noi nici macar CF nu este in stare sa iti comunice proprietatile inregistrate pe un anumit CNP.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.