Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Ionuț Sandu: Onorariul executorului nu ar trebui să depindă de situația financiară a debitorului
29.11.2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

Secţiuni: Citate juridice, Procedură civilă, Recuperare creanțe, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Exec. Ionuț Sandu, BEJA AEQUITAS, s-a referit, în cadrul Dezbaterii „Executarea creditorului. De către executor”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la faptul că onorariul executorului nu ar trebui să depindă de situația financiară a debitorului.

Ionuț Sandu„Plecând de aici, văd că acum avem tot felul de, să spunem, intepretări, prin care activitatea de executare a devenit și ține mai mult de rezultatul ei decât de aplicarea procedurii de către executorul judecătoresc, situația patrimonială a debitorului, până la urmă, nefiind în sarcina sa. Însă și terminologia de avans pe care o tot folosim eu o consider destul de periculoasă. Până la urmă, nu este un avans. Un avans presupune o restituire, la anumit moment dat sau la momentul în care se încaseaza integralul. Aș spune, mai degrabă, o plată parțială a acelui onorariu datorat executorului, pentru care el aplică procedurile de executare silită. Aș vrea să o transpun puțin în partea practică, pentru că noi, fiind executori, trebuie să scoatem la suprafață și acest lucru. Mergând pe simpla interpretare a instanței – și nu mă duc pe categorisirea de cheltuieli, pentru că toată lumea a căzut de acord aici că această categorisire nu e neapărtat importantă, ci aș vrea să mă refer la faptul că, dacă executorul, prin Legea nr. 188, are obligația ca să desfășoare activitatea într-un birou, deci are obligativitatea existenței unui birou, în pasul doi, are obligativitatea ca să aibă registratură și arhivă proprie și, de asemenea, program cu publicul și așa mai departe, observăm că acestei obligații, aș putea să spun, nu îi corespunde un drept corelativ, în sensul că, dacă executorul are dreptul la onorariu, din acel onorariu el finanțează întreaga logistică necesară pentru desfășurarea activității sale. Dacă el are dreptul la acel onorariu doar în situația în care starea patrimonială a debitorului permite, în situația în care ar avea în executare foarte puțin debitorul a cărui stare patrimonială ar permite, executorul nu ar putea fi în situația – cu toate că el aplică dispozițiile legale perfect, își face treaba cât de bine poate – executorul nu ar mai fi în posibilitatea îndeplinirii condițiilor prevăzute de Legea nr. 188.”

Alexandra-Adriana Dobrişan

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti