Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Executor judecatoresc Florin Traian Copuzeanu
 
Print Friendly, PDF & Email

Nicolae Horia Țiț: Titlurile executorii nejurisdicționale – convenția părților ca acele cheltuieli avansate de creditor să includă și onorariul executorului judecătoresc
23.12.2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Lect. univ. dr. Nicolae Horia Țiț, FACULTATEA DE DREPT A UNIVERSITĂȚII ALEXANDRU IOAN CUZA DIN IAȘI, s-a referit, în cadrul Dezbaterii „Executarea creditorului. De către executor”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la faptul că, în cazul titlurilor executorii nejurisdicționale, părțile, prin convenție, ar putea stabili ca acele cheltuieli avansate de către creditor să includă și onorariul executorului judecătoresc.

Nicolae Horia Țiț„În ceea ce privește celelalte titluri executorii – și sigur că pe ground-ul factual al speței, cam despre situația aceasta ar fi vorba, că speța din care a izbucnit întrebarea și chestiunea prealabilă vizează executarea unei bănci de către executorul judecătoresc, în condițiile în care între banca respectivă și executorul judecătoresc exista o convenție și în condițiile în care, mai mult ca sigur, titlurile executorii nu erau hotărâri judecătorești. În privința acestora, hotărârea Înaltei Curți, decizia, ne spune că ar putea face parte dintre cheltuielile avansate de creditor și onorariul executorului judecătoresc, cel puțin parțial, însă chestiunea nu este reglementată de norme imperative, părțile pot încheia o convenție prin care să se stabilească exact ce onorariu sau cât din onorariu să fie avansat de către creditor și, în această situație, convenția părților este cea care primează, adică nu va putea executorul să execute creditorul pentru mai mult decât s-a convenit prin acel acord de voință.”

Alexandra-Adriana Dobrişan

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate