Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Nicolae Horia Țiț: Titlurile executorii nejurisdicționale – convenția părților ca acele cheltuieli avansate de creditor să includă și onorariul executorului judecătoresc
23.12.2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

Secţiuni: Citate juridice, Recuperare creanțe, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Lect. univ. dr. Nicolae Horia Țiț, FACULTATEA DE DREPT A UNIVERSITĂȚII ALEXANDRU IOAN CUZA DIN IAȘI, s-a referit, în cadrul Dezbaterii „Executarea creditorului. De către executor”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la faptul că, în cazul titlurilor executorii nejurisdicționale, părțile, prin convenție, ar putea stabili ca acele cheltuieli avansate de către creditor să includă și onorariul executorului judecătoresc.

Nicolae Horia Țiț„În ceea ce privește celelalte titluri executorii – și sigur că pe ground-ul factual al speței, cam despre situația aceasta ar fi vorba, că speța din care a izbucnit întrebarea și chestiunea prealabilă vizează executarea unei bănci de către executorul judecătoresc, în condițiile în care între banca respectivă și executorul judecătoresc exista o convenție și în condițiile în care, mai mult ca sigur, titlurile executorii nu erau hotărâri judecătorești. În privința acestora, hotărârea Înaltei Curți, decizia, ne spune că ar putea face parte dintre cheltuielile avansate de creditor și onorariul executorului judecătoresc, cel puțin parțial, însă chestiunea nu este reglementată de norme imperative, părțile pot încheia o convenție prin care să se stabilească exact ce onorariu sau cât din onorariu să fie avansat de către creditor și, în această situație, convenția părților este cea care primează, adică nu va putea executorul să execute creditorul pentru mai mult decât s-a convenit prin acel acord de voință.”

Alexandra-Adriana Dobrişan

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti