Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: posibilă neconstituționalitate art. 1279 alin. (3) teza III Cod civil
25.11.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CCR, Dezlegarea unor chestiuni de drept, Drept civil, Drept constitutional
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Ȋn data de 23.11.2016 s-a constituit un nou dosar (2970D/2016) pe rolul Curții Constituționale, urmȃnd a fi analizate dispozițiile articolului 1.279 alin. (3) teza III din Codul civil (cauza Jidvei).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care aceste dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate (pe pagina Curții apare a fi fost atacat articolul 1679 din Codul civil, dar pe pagina instanței de trimitere apare o îndreptare a erorii materiale, precizând că articolul corect este 1279)

Instanța de trimitere este Tribunalul Alba, care a sesizat și Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a pronunța o hotărâre prealabilă cu privire la interpretarea aceluiași articol ce este supus controlului de constituționalitate prin prezenta sesizare.

Dispozițiile criticate au următorul conținut normativ:

Art. 1279: Promisiunea de a contracta
(3)De asemenea, dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite. Prevederile prezentului alineat nu sunt aplicabile în cazul promisiunii de a încheia un contract real, dacă prin lege nu se prevede altfel.

Dispozițiile în raport de care se va realiza controlul de constituționalitate sunt următoarele:

1. art. 16 (extras)

(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

2. art.21 (extras)

(2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept.
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

3. art. 44 (extras)

(1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti