« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii
25.11.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020:  Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii este marcată, anual, la data de 25 noiembrie.

Administrația Prezidențială se alătură campaniei „Construim o lume portocalie! Oprim violența împotriva femeilor!”, cu ocazia Zilei Internaționale a eliminării violenței împotriva fetelor și a femeilor

În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2020 se desfășoară campania „Construim o lume portocalie! Oprim violența împotriva femeilor!”, demarată la inițiativa Federației Europene Soroptimist International.

Administrația Prezidențială marchează această inițiativă cu ocazia Zilei Internaționale a eliminării violenței împotriva fetelor și a femeilor. Astfel, în semn de solidaritate, Palatul Cotroceni va fi iluminat miercuri, 25 noiembrie a.c., în portocaliu, începând cu ora 18:00.

Administrația Prezidențială se alătură astfel instituțiilor emblematice din întreaga lume care vor fi iluminate în această perioadă în portocaliu, cu scopul de a crește gradul de conștientizare și informare în rândul publicului larg asupra fenomenului de violență împotriva femeilor și a urgenței diminuării acestui flagel.

În România, violența domestică reprezintă o reală și gravă problemă – în anul 2019, conform Inspectoratului General al Poliției Române au fost sesizate aproape 26.000 de cazuri de violență în familie, 77% dintre victime fiind femei. Subliniem, cu această ocazie, importanța raportării și tratării cu seriozitate și responsabilitate a fiecărui caz de violență domestică sesizat. Scurtarea timpilor de răspuns și intervenție ai autorităților publice competente poate însemna diferența dintre viață și moarte. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să contribuim la stoparea acestui fenomen și la creșterea siguranței femeilor în propriile lor locuințe, dar și în afara acestora.

În România, campania „Construim o lume portocalie! Oprim violența împotriva femeilor!” este organizată de către Uniunea Soroptimist Internațional România (USIR), fiind parte a campaniei mondiale anuale a Organizației Națiunilor Unite „Orange the world to stop violence against women”.

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale a transmis următorul mesaj:

Ministerul Apărării Naționale se alătură și în acest an instituțiilor publice și organizațiilor din întreaga lume care sărbătoresc „Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor“, marcând evenimentul miercuri, 25 noiembrie, prin iluminarea sediului central din București, începând cu ora 20.00, în culoarea portocaliu – culoare dedicată luptei împotriva violenței asupra femeilor.

MApN susține, în acest mod, eforturile de conștientizare asupra problemei violenței împotriva femeilor și sprijină derularea în România, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse Între Femei și Bărbați, a Campaniei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor.

25 noiembrie – Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor a fost stabilită de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2000, prin Rezoluția nr. A/RES/54/134, și reprezintă un instrument juridic prin care guvernele, agențiile Națiunilor Unite, organizațiile internaționale și neguvernamentale sunt invitate să organizeze evenimente, în această zi, pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor.

Alăturându-se acestui demers, în acest an, România, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, va organiza o serie de evenimente dedicate Campaniei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor care marchează seria a 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului (adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).

În plus, Poliția Română a oferit informații privind violența în familie:

În primele 10 luni ale acestui an, polițiștii au emis peste 7.000 de ordine de protecție provizorii, aproape jumătate dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. Faptele de violență în familie se mențin aproximativ la același nivel ca în anul 2019.

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În perioada ianuarie – octombrie 2020, la nivel național, au fost emise 7.112 ordine de protecție provizorii, cu 8,2% mai multe față de primele 10 luni ale anului trecut. Din totalul acestora, 7.016 au fost emise la solicitarea victimelor, 60 la solicitarea altor persoane, 5 la solicitarea ONG-urilor și 31 la solicitarea altor instituții abilitate în acest sens.

De asemenea, au fost sesizate 402 infracțiuni de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu, în scădere cu 18,2%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, în primele 10 luni ale acestui an, au fost emise, de instanțele judecătorești, 6.957 de ordine de protecție, cu 5,5% mai multe decât în perioada similară din anul 2019, 3.312 dintre acestea fiind provenite din ordine de protecție provizorii emise de polițiști.

Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor de violență în familie, în primele 10 luni ale anului, o au cele de „lovirea sau alte violențe” – 61,6% , urmate de „abandonul de familie” – 13,8% și „amenințarea” – 9,2%.

Din punct de vedere al locului comiterii, cele mai multe infracțiuni de violență în familie (aproximativ 80% din total) au fost comise la domiciliul subiecților.

În această perioadă, se constată o reducere a implicării minorilor în fapte de violență domestică, atât în calitate de victime (-18%), dar mai ales în calitate de autori (-30%).

La nivel național, numărul faptelor penale de violență domestică sesizate în primele 10 luni ale acestui an se menține aproximativ la același nivel cu numărul infracțiunilor sesizate în perioada ianuarie – octombrie 2019.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019:  Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii este marcată, anual, la data de 25 noiembrie.

2018:  Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii este marcată, anual, la data de 25 noiembrie.

Temă pentru 2018: „Să facem lumea portocalie – #auziți-mă și pe mine.”

Tema din acest an este propusă în contextul celor 16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen, care este o campanie internațională ce are loc în fiecare an. Aceasta începe la 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, până la data de 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului. Ea a fost creată de activiștii de la Institutul Global al Femeilor Lideri, inaugurat în 1991 și continuă să fie coordonată în fiecare an de către Centrul pentru Leadership Global al Femeilor. Campania este folosită de către indivizi și organizații din întreaga lume ca strategie de organizare pentru a solicita prevenirea și eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor.

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii au lansat o declarație comună cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, potrivit unui comunicat: „În perspectiva Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, ne reafirmăm angajamentul de a pune capăt violenţei împotriva femeilor si a fetelor.

Violenţa împotriva femeilor reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului, care totusi continuă să fie foarte răspândită în întreaga lume. Trebuie să schimbăm percepţia greşită potrivit căreia hărţuirea sau violenţa la adresa femeilor este un comportament normal şi acceptabil. Avem cu toţii responsabilitatea de a spune „nu”, de a respinge în mod deschis actele de violenţă sau hărţuire şi de a sprijini victimele.

Violenţa împotriva femeilor este prezentă peste tot: acasă, la locul de muncă, în şcoli şi universităţi, pe stradă, în transportul public şi în mediul online. Violenţa poate lovi orice femeie, afectându-i viaţa de zi cu zi şi împiedicând-o să participe pe deplin în cadrul societăţii. Aproape jumătate dintre femeile din Uniunea Europeană s-au confruntat cu acte de hărţuire sexuală verbală, fizică sau online. Potrivit datelor Eurostat, 80 % dintre victimele traficului de persoane din UE sunt femei.

În întreaga lume, în fiecare an, aproximativ 12 milioane de fete care au mai puţin de 18 ani sunt căsătorite – o căsătorie de acest tip are loc la fiecare două secunde. Adesea, aceste fete rămân însărcinate la scurt timp după căsătorie, abandonează şcoala şi sunt expuse unui risc mai mare de violenţă domestică decât femeile care se căsătoresc la vârsta adultă. Până acum, cel puţin 200 de milioane de femei şi de fete au fost supuse mutilării genitale, care este practicată în continuare în aproximativ 30 de ţări. Femeile migrante sunt în mod special vulnerabile acestui tratament şi sunt mai expuse abuzurilor sau violenţei.

Eradicarea violenţei împotriva femeilor şi a fetelor este o temă aflată în centrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Aceasta reprezintă primul pas către pacea şi securitatea mondială şi este o condiţie prealabilă pentru promovarea, protejarea şi respectarea drepturilor omului, a egalităţii de gen, a democraţiei şi a creşterii economice.

Uniunea Europeană a adoptat măsuri substanţiale pentru a asigura eradicarea definitivă a violenţei împotriva fetelor şi a femeilor. Măsurile pe care le-am întreprins încep să dea roade. Lucrurile au început să se schimbe.

În ultimii doi ani, am sprijinit peste 1,5 milioane de fete şi de femei oferindu-le servicii de protecţie şi îngrijire legate de mutilarea genitală a femeilor. 3 000 de comunităţi, reprezentând 8,5 milioane de persoane, au anunţat public că renunţă la această practică. Cu privire la căsătoria minorilor, UE a reuşit să sensibilizeze peste 1,6 milioane de persoane prin iniţiative menite să schimbe atitudinile şi practicile legate de drepturile fetelor.

Provocărilor mondiale trebuie să li se răspundă cu soluţii mondiale, care pot fi cel mai bine formulate şi apoi puse în aplicare în strânsă colaborare cu partenerii noştri internaţionali, prin intermediul unui multilateralism eficace. În luna decembrie a anului trecut, împreună cu OCDE, cu Consiliul Europei şi cu Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Emanciparea Femeii (UN Women), am convenit asupra unei acţiuni globale de combatere a violenţei împotriva femeilor. Ne intensificăm cooperarea şi am solicitat liderilor mondiali, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, să se alăture efortului mondial intensificat de combatere a violenţei împotriva femeilor.

În parteneriat cu Organizaţia Naţiunilor Unite, am lansat Iniţiativa Spotlight – o iniţiativă mondială multianuală care vizează eliminarea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi a fetelor. Cu o investiţie iniţială fără precedent de 500 de milioane EUR, protejăm şi dăm glas femeilor şi fetelor care au fost reduse la tăcere de societăţile lor şi care doresc acum să se facă auzite. De asemenea, conducem iniţiativa mondială „Apel la acţiune privind protecţia împotriva violenţei bazate pe gen în situaţii de urgenţă”. Această acţiune reuneşte în jur de 80 de actori implicaţi în acordarea de ajutor cu scopul de a promova responsabilitatea pentru combaterea violenţei bazate pe gen.

De asemenea, ne continuăm acţiunile în vederea încheierii procesului de aderare a UE la Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei şi a hărţuirii împotriva femeilor. Această convenţie oferă victimelor dreptul la protecţie şi sprijin.

Este imperios să eradicăm, în sfârşit, violenţa bazată pe gen. Uniunea Europeană va continua să depună eforturi neobosite pentru a realiza acest obiectiv. O viaţă fără violenţă este un drept fundamental inalienabil: a priva femeile şi fetele de libertate înseamnă a priva întreaga lume de libertate.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii este marcată, anual, la data de 25 noiembrie.

Temă pentru 2017: „Să nu lăsăm pe nimeni în urmă: încetăm violența împotriva femeilor și fetelor.”

Inițiată în anul 2008 de Ban Ki-moon, fostul secretar general al ONU, campania „UNiTE pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor” este susținută, în prezent, de succesorul său, António Guterres. UNiTE invită la evenimentul ”Orange the world”, culoarea aleasă — portocaliul — simbolizând un viitor luminos fără violență.

António Guterres a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile: ”Fiecare femeie și fată are dreptul de a trăi liber, fără violență. 750 de milioane de femei s-au căsătorit înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.”

***

2016: Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii (International Day for the Elimination of Violence against Women) este marcată, anual, la data de 25 noiembrie.

Sediul materiei: Atrăgând atenția asupra faptului că violența împotriva femeilor diminuează semnificativ șansele acestora de a obține egalitatea juridică, socială, politică și economică în societate, prin Rezoluția din 54/134 din 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU a stabilit ziua de 25 noiembrie drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și a invitat guvernele, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze activități menite să trezească conștiința publică în fața acestor probleme.

În România, cadrul legal este asigurat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 205 din 24 martie 2014.

A fost aleasă această dată pentru a comemora asasinarea surorilor Mirabal, sub regimul dictatorial al lui Rafael Trujillo, în Republica Dominicană. Desfășurând activități revoluționare în scopul instaurării democrației și a dreptății, Patria, Minerva și Maria Teresa au fost ținute în detenție de mai multe ori, împreună cu soții, iar în data de 25 noiembrie 1960 au fost ucise în mod brutal de către membrii Poliției Secrete.

Totodată, această zi reprezintă și startul campaniei internaţionale „16 Zile de activism împotriva violenţei pe bază de gen”, iniţiată de Center for Women’s Global Leadership (CWGL) în anul 1991. Calendarul desfăşurării campaniei include și alte date semnificative precum: 1 Decembrie – Ziua Internaţională Anti-SIDA, 6 Decembrie – Ziua Comemorării Masacrului de la Montreal și se încheie, simbolic, în data de 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Cristina Grigoraș

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Secţiuni: Dreptul familiei, INTERNAȚIONAL, Legal Days, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD