BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii

25.11.2018 | Cristian JURA, Alina GAJA
Abonare newsletter
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2018:  Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii este marcată, anual, la data de 25 noiembrie.

Temă pentru 2018: „Să facem lumea portocalie – #auziți-mă și pe mine.”

Tema din acest an este propusă în contextul celor 16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen, care este o campanie internațională ce are loc în fiecare an. Aceasta începe la 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, până la data de 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului. Ea a fost creată de activiștii de la Institutul Global al Femeilor Lideri, inaugurat în 1991 și continuă să fie coordonată în fiecare an de către Centrul pentru Leadership Global al Femeilor. Campania este folosită de către indivizi și organizații din întreaga lume ca strategie de organizare pentru a solicita prevenirea și eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor.

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii au lansat o declarație comună cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, potrivit unui comunicat: „În perspectiva Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, ne reafirmăm angajamentul de a pune capăt violenţei împotriva femeilor si a fetelor.

Violenţa împotriva femeilor reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului, care totusi continuă să fie foarte răspândită în întreaga lume. Trebuie să schimbăm percepţia greşită potrivit căreia hărţuirea sau violenţa la adresa femeilor este un comportament normal şi acceptabil. Avem cu toţii responsabilitatea de a spune „nu”, de a respinge în mod deschis actele de violenţă sau hărţuire şi de a sprijini victimele.

Violenţa împotriva femeilor este prezentă peste tot: acasă, la locul de muncă, în şcoli şi universităţi, pe stradă, în transportul public şi în mediul online. Violenţa poate lovi orice femeie, afectându-i viaţa de zi cu zi şi împiedicând-o să participe pe deplin în cadrul societăţii. Aproape jumătate dintre femeile din Uniunea Europeană s-au confruntat cu acte de hărţuire sexuală verbală, fizică sau online. Potrivit datelor Eurostat, 80 % dintre victimele traficului de persoane din UE sunt femei.

În întreaga lume, în fiecare an, aproximativ 12 milioane de fete care au mai puţin de 18 ani sunt căsătorite – o căsătorie de acest tip are loc la fiecare două secunde. Adesea, aceste fete rămân însărcinate la scurt timp după căsătorie, abandonează şcoala şi sunt expuse unui risc mai mare de violenţă domestică decât femeile care se căsătoresc la vârsta adultă. Până acum, cel puţin 200 de milioane de femei şi de fete au fost supuse mutilării genitale, care este practicată în continuare în aproximativ 30 de ţări. Femeile migrante sunt în mod special vulnerabile acestui tratament şi sunt mai expuse abuzurilor sau violenţei.

Eradicarea violenţei împotriva femeilor şi a fetelor este o temă aflată în centrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Aceasta reprezintă primul pas către pacea şi securitatea mondială şi este o condiţie prealabilă pentru promovarea, protejarea şi respectarea drepturilor omului, a egalităţii de gen, a democraţiei şi a creşterii economice.

Uniunea Europeană a adoptat măsuri substanţiale pentru a asigura eradicarea definitivă a violenţei împotriva fetelor şi a femeilor. Măsurile pe care le-am întreprins încep să dea roade. Lucrurile au început să se schimbe.

În ultimii doi ani, am sprijinit peste 1,5 milioane de fete şi de femei oferindu-le servicii de protecţie şi îngrijire legate de mutilarea genitală a femeilor. 3 000 de comunităţi, reprezentând 8,5 milioane de persoane, au anunţat public că renunţă la această practică. Cu privire la căsătoria minorilor, UE a reuşit să sensibilizeze peste 1,6 milioane de persoane prin iniţiative menite să schimbe atitudinile şi practicile legate de drepturile fetelor.

Provocărilor mondiale trebuie să li se răspundă cu soluţii mondiale, care pot fi cel mai bine formulate şi apoi puse în aplicare în strânsă colaborare cu partenerii noştri internaţionali, prin intermediul unui multilateralism eficace. În luna decembrie a anului trecut, împreună cu OCDE, cu Consiliul Europei şi cu Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Emanciparea Femeii (UN Women), am convenit asupra unei acţiuni globale de combatere a violenţei împotriva femeilor. Ne intensificăm cooperarea şi am solicitat liderilor mondiali, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, să se alăture efortului mondial intensificat de combatere a violenţei împotriva femeilor.

În parteneriat cu Organizaţia Naţiunilor Unite, am lansat Iniţiativa Spotlight – o iniţiativă mondială multianuală care vizează eliminarea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi a fetelor. Cu o investiţie iniţială fără precedent de 500 de milioane EUR, protejăm şi dăm glas femeilor şi fetelor care au fost reduse la tăcere de societăţile lor şi care doresc acum să se facă auzite. De asemenea, conducem iniţiativa mondială „Apel la acţiune privind protecţia împotriva violenţei bazate pe gen în situaţii de urgenţă”. Această acţiune reuneşte în jur de 80 de actori implicaţi în acordarea de ajutor cu scopul de a promova responsabilitatea pentru combaterea violenţei bazate pe gen.

De asemenea, ne continuăm acţiunile în vederea încheierii procesului de aderare a UE la Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei şi a hărţuirii împotriva femeilor. Această convenţie oferă victimelor dreptul la protecţie şi sprijin.

Este imperios să eradicăm, în sfârşit, violenţa bazată pe gen. Uniunea Europeană va continua să depună eforturi neobosite pentru a realiza acest obiectiv. O viaţă fără violenţă este un drept fundamental inalienabil: a priva femeile şi fetele de libertate înseamnă a priva întreaga lume de libertate.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii este marcată, anual, la data de 25 noiembrie.

Temă pentru 2017: „Să nu lăsăm pe nimeni în urmă: încetăm violența împotriva femeilor și fetelor.”

Inițiată în anul 2008 de Ban Ki-moon, fostul secretar general al ONU, campania „UNiTE pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor” este susținută, în prezent, de succesorul său, António Guterres. UNiTE invită la evenimentul ”Orange the world”, culoarea aleasă — portocaliul — simbolizând un viitor luminos fără violență.

António Guterres a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile: ”Fiecare femeie și fată are dreptul de a trăi liber, fără violență. 750 de milioane de femei s-au căsătorit înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.”

***

2016: Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii (International Day for the Elimination of Violence against Women) este marcată, anual, la data de 25 noiembrie.

Sediul materiei: Atrăgând atenția asupra faptului că violența împotriva femeilor diminuează semnificativ șansele acestora de a obține egalitatea juridică, socială, politică și economică în societate, prin Rezoluția din 54/134 din 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU a stabilit ziua de 25 noiembrie drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și a invitat guvernele, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze activități menite să trezească conștiința publică în fața acestor probleme.

În România, cadrul legal este asigurat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 205 din 24 martie 2014.

A fost aleasă această dată pentru a comemora asasinarea surorilor Mirabal, sub regimul dictatorial al lui Rafael Trujillo, în Republica Dominicană. Desfășurând activități revoluționare în scopul instaurării democrației și a dreptății, Patria, Minerva și Maria Teresa au fost ținute în detenție de mai multe ori, împreună cu soții, iar în data de 25 noiembrie 1960 au fost ucise în mod brutal de către membrii Poliției Secrete.

Totodată, această zi reprezintă și startul campaniei internaţionale „16 Zile de activism împotriva violenţei pe bază de gen”, iniţiată de Center for Women’s Global Leadership (CWGL) în anul 1991. Calendarul desfăşurării campaniei include și alte date semnificative precum: 1 Decembrie – Ziua Internaţională Anti-SIDA, 6 Decembrie – Ziua Comemorării Masacrului de la Montreal și se încheie, simbolic, în data de 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Cristina Grigoraș

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week