« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii
25.11.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Dreptul familiei, Internațional, Legal Days | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021:  Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii este marcată, anual, la data de 25 noiembrie

Tema 2021: Construim o lume portocalie! Oprim violența împotriva femeilor!

Aproape 1 din 3 femei a fost abuzată de-a lungul vieții. În vremuri de criză, numărul crește, așa cum s-a observat în timpul pandemiei COVID-19 și a crizelor umanitare recente, a conflictelor și a dezastrelor climatice. Un nou raport al ONU Femei, bazat pe date din 13 țări din timpul pandemiei, arată că 2 din 3 femei au raportat că ele sau o femeie pe care o cunosc au suferit o formă de violență și au șanse mai mari de a se confrunta cu insecuritatea alimentară. Doar 1 din 10 femei a spus că victimele vor merge la poliție pentru ajutor.

Deși omniprezentă, violența bazată pe gen nu este inevitabilă. Ea poate și trebuie să fie prevenită. Oprirea acestei violențe începe prin a îi crede pe supraviețuitori, prin adoptarea unor demersuri cuprinzătoare și incluzive care să rezolve cauzele profunde, să transforme normele sociale dăunătoare și să responsabilizeze femeile și fetele. Cu servicii esențiale centrate pe supraviețuitori în sectoarele de poliție, justiție, sănătate și sectoarele sociale și finanțare suficientă pentru agenda privind drepturile femeilor, putem pune capăt violenței bazate pe gen.

Pentru a crește gradul de conștientizare, tema din acest an este Construim o lume portocalie! Oprim violența împotriva femeilor!”. Portocaliul este culoarea noastră pentru a reprezenta un viitor mai luminos, fără violență împotriva femeilor și fetelor. Fii parte a mișcării portocalii!

***

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

În ultimul an și jumătate, violența împotriva femeilor a crescut peste tot în lume.

COVID-19 este unul dintre factorii care determină această tendință odioasă. Pandemia a declanșat o creștere cu 25% a violenței domestice și online împotriva femeilor și fetelor în multe țări. De asemenea, a forțat milioane de fete să părăsească școala. Se estimează că 11 milioane s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată la cursuri, ceea ce va duce la mai multe căsătorii forțate și sarcini nedorite în deceniile următoare.

Cu toate acestea, COVID-19 este departe de a fi singurul motor al violenței împotriva fetelor și femeilor. Femeile tinere care apără dreptul fetelor la educație, precum Malala Yousafzai, se confruntă cu amenințări și atacuri. Femeile jurnaliste care apără libertatea de exprimare, precum Maria Ressa– câștigătoarea atât a Premiului Nobel pentru Pace, cât și a Premiului Mondial UNESCO/Guillermo Cano pentru Libertatea Presei– sunt vizate de campanii de ură online.

Pe scurt, femeile care se opun opresiunii și luptă pentru drepturile lor sunt reduse la tăcere, iar acest lucru este inacceptabil. Cu toate acestea, în ciuda acestui tablou întunecat, sunt întreprinse inițiative încurajatoare.

De exemplu, în Irak, UNESCO formează femei ofițeri de poliție pentru a răspunde pericolelor cu care se confruntă femeile jurnaliste și a contribuit la înființarea unei linii de asistență telefonică pentru a raporta amenințările aduse acestora. În Republica Democratică Congo, o rețea de jurnaliști de investigație a primit o subvenție de la Fondul UNESCO pentru Apărarea Media Globală pentru activitatea sa de combatere a impunității pentru atacurile asupra femeilor jurnaliste.

În fiecare an, la 25 noiembrie, sărbătorim Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la acest flagel și sărbătorind eforturile de combatere a acestuia. Anul acesta, UNESCO va găzdui o conferință cu scriitoarea Tatiana Mukanire, o supraviețuitoare a violenței sexuale și autoarea cărții „Dincolo de lacrimile noastre”, pentru a denunța violurile și atrocitățile care afectează și astăzi atât de multe femei.

Această luptă pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor ne privește pe toți. Astăzi, UNESCO își reafirmă angajamentul de a se asigura că supraviețuitorii violenței de gen sunt auziți și ascultați. Prin puterea educației, culturii și comunicării, vom face lumină asupra acestei pandemii fantomă, care reprezintă o amenințare atât de gravă pentru valorile noastre și pentru societățile noastre.

***

Institutul Român pentru Drepturile Omului și Centrul pentru Drepturile Omului organizează CAMPANIA PENTRU CONȘTIENTIZAREA VIOLENȚEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR ÎN RÂNDUL TINERILOR, LA NIVEL UNIVERSITAR:

În perioada 25 noiembrie-10 decembrie 2021, Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO) și Centrul pentru Drepturile Omului din cadrul Universității Titu Maiorescu (CEDROM) se alătură demersurilor internaționale din cadrul Campaniei celor ”16 zile de activism; Pune Stop Violenței!” și subliniază importanța reunirii, într-un efort sinergic, a demersurilor de conștientizare și sensibilizare a fenomenului violenței împotriva femeilor.

Celebrând la 25 noiembrie Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, este important să conjugăm în spiritul și conștiința noastră dezideratul asigurării unui climat corespunzător realizării demnității femeilor și să identificăm mijloacele și instrumentele concrete care pot susține cristalizarea acestuia.

Protecția drepturilor femeilor trebuie să preocupe conștiința comunității internaționale având în vedere că dimensiunea de gen este un aspect integrat în toate politicile și acțiunile elaborate în domeniul drepturilor omului.

Particularitățile genului feminin sunt aspecte care interesează comunitatea umană în ansamblul său, cultivând prin intermediul lor valorile empatiei, toleranței și solidarității. Asumându-și prin natura lor rolul de ocrotitoare a tuturor membrilor familiei/comunității de apartenență, femeile introduc spiritul comuniunii în acțiunile umane. Pe cale de consecință, limitările sau restricționările drepturilor femeilor sunt aspecte care produc efecte asupra drepturilor și libertăților tuturor categoriilor sociale – fie că ne raportăm la drepturile copiilor și tinerilor, drepturile persoanelor vârstnice, drepturile persoanelor cu dizabilități- dar și asupra unor problematici distincte precum nediscriminare, incluziune, adaptabilitate.

Rezonând la valorile și principiile promovate în discursul internațional asupra drepturilor omului, reiterăm mesajul conform căruia drepturile femeii sunt drepturi ale omului iar violența este un factor perturbator în exercitarea drepturilor femeilor, umanitatea fiind responsabilizată în sensul sprijinirii femeilor pentru ca ele să își poată exercita în mod deplin și în siguranță drepturile și libertățile.

Violența împotriva femeilor nu se răsfrânge exclusiv asupra populației de gen feminin ci este o problemă a tuturor membrilor societății care afectează destinul fiecărui individ și poate crea dezechilibre la nivel de macrosistem social.

Ținând cont de relevanța problematicii violenței împotriva femeilor, este important să acționăm în mod comprehensiv pentru a preveni și combate acest fenomen.

Diversitatea formelor de violență împotriva femeilor (fizică, verbală, emoțională, spirituală, economică), precum și multiplele contexte de manifestare ale actelor de violență și recurența aplicării acestora, reprezintă factori care subliniază actualitatea fenomenului violenței de gen, dar și necesitatea mobilizării tuturor vectorilor sociali relevanți pentru a răspunde în mod adecvat provocărilor adiacente violenței.

Schimbarea atitudinală poate fi produsă prin acțiune comună, responsabilitate și implicare, iar rezultatul acesteia va schimba personalități și destine.

În cadrul Campaniei IRDO-CEDROM ne propunem să subliniem puterea mesajului ca instrument de modelare a personalității umane în scopul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor.

Pornim de la mesajul Organizației Națiunilor Unite:
STOP VIOLENȚEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR!

În decursul celor 16 zile de activism (25 noiembrie-10 decembrie), IRDO și CEDROM comunică asupra violenței împotriva femeilor prin diseminarea următoarelor mesaje :

Mesajul zilei de joi, 25 noiembrie 2021 : Violența este umbra spiritului…Împreună putem aduce victimele în lumină!
Mesajul zilei de vineri, 26 noiembrie 2021: Sufletul feminin vibrează la iubire, nu la violență!
Mesajul zilei de sâmbătă, 27 noiembrie 2021 : O femeie – un destin fără violență
Mesajul zilei de duminică, 28 noiembrie 2021: Coeziunea feminin-masculin pentru un viitor lipsit de violență
Mesajul zilei de luni, 29 noiembrie 2021: Responsabilizare și acțiune comună pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor
Mesajul zilei de marți, 30 noiembrie 2021: Ia atitudine și spune NU violenței: schimbarea pornește de la puterea exemplului personal
Mesajul zilei de miercuri, 1 decembrie 2021: Și agresorii se pot schimba! Oprește violența!
Mesajul zilei de joi, 2 decembrie 2021: Nu accepta lipsa de demnitate! Violența îți distruge spiritul!
Mesajul zilei de vineri, 3 decembrie 2021: Dacă reconcilierea nu e posibilă, părăsește relația toxică. Să privim împreună către un viitor al păcii!
Mesajul zilei de sâmbătă, 4 decembrie 2021: Ieși din umbră: violența nu te definește!
Mesajul zilei de duminică, 5 decembrie 2021: Violența împotriva femeilor este un afront la adresa umanității!
Mesajul zilei de luni, 6 decembrie, 2021: Fă-ți vocea auzită și comunică experiența ta! Violența face victime prin tăcere!
Mesajul zilei de marți, 7 decembrie 2021: Să ne restabilim încrederea în umanitate: violența nu trebuie să facă parte din experiența umană comună!
Mesajul zilei de miercuri, 8 decembrie 2021: Privesc, ascult, observ – ACȚIONEZ împotriva violenței față de femei!
Mesajul zilei de joi, 9 decembrie 2021: Să eliberăm femeile de violență prin iubire și respect!
Mesajul zilei de vineri, 10 decembrie 2021: Violența împotriva femeilor este o încălcare a drepturilor omului!

ÎMPREUNĂ PUTEM SCHIMBA DESTINE!

***

Administrația Prezidențială se alătură și în acest an campaniei „Construim o lume portocalie! Oprim violența împotriva femeilor”, cu ocazia Zilei Internaționale a eliminării violenței împotriva fetelor și femeilor. În cadrul campaniei, care se desfășoară între 25 noiembrie și 10 decembrie 2021, instituții emblematice din întreaga lume vor fi iluminate în portocaliu, culoarea simbol a luptei împotriva violenței asupra femeilor.

Cele 16 zile de activism dedicate acestei campanii au scopul de a crește gradul de conștientizare și informare în rândul publicului larg asupra fenomenului de violență împotriva femeilor și a discriminării pe criterii de gen. Astfel, în semn de solidaritate, Palatul Cotroceni va fi iluminat joi, 25 noiembrie 2021, în portocaliu, începând cu ora 18:00.

În România, violența domestică continuă să fie o problemă alarmantă, accentuată în contextul pandemiei de COVID-19. Conform Inspectoratului General al Poliției Române, în 2020, au fost sesizate aproximativ 27.000 de cazuri de violență în familie, 80% dintre victime fiind fete și femei.

Este extrem de important ca victimele să raporteze imediat orice tip de agresiune, iar autoritățile statului să trateze responsabil fiecare caz de violență domestică sesizat. Totodată, avem responsabilitatea, fiecare dintre noi, să nu fim indiferenți în fața acestui fenomen îngrijorător și să încurajăm victimele să ceară ajutor. Autoritățile publice și societatea civilă trebuie să lucreze împreună și să dezvolte strategii concrete pentru ca aceste acte de violență să fie descurajate, iar drepturile victimelor să fie protejate.

În România, campania „Construim o lume portocalie! Oprim violența împotriva femeilor” este organizată de către Uniunea Soroptimist Internațional România (USIR) și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), ca parte a campaniei mondiale din acest an a Organizației Națiunilor Unite cu tema „Orange the world: End violence against women now!”.

***

Palatul Victoria va fi iluminat în această seară, în culoarea portocaliu, culoare dedicată, la nivelul Organizației Națiunilor Unite, luptei împotriva violenței asupra femeilor.

Guvernul României marchează astfel Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor și, implicit, prima zi a Campaniei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor și Fetelor, care se va desfășura, ca în fiecare an, până pe 10 decembrie, proclamată de Adunarea Generală a ONU Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Evenimentele organizate cu acest prilej la nivel național, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, se alătură eforturilor internaționale de conștientizare asupra nocivității violenței împotriva femeilor, un fenomen care nu poate fi tolerat, dar din păcate există încă în toate țările și la toate nivelurile societății.

Răspunderea pentru eliminarea oricăror comportamente abuzive asupra femeilor începe din familie, dar rolul societății și al structurilor instituționale este determinant pentru a descuraja violențele împotriva femeilor și a veni în sprijinul victimelor. Nimic nu poate justifica agresivitatea față de ceilalți, care nu are nicio legătură cu societatea evoluată în care toți ne dorim să trăim. Este nevoie de timp pentru a vindeca tare venite din trecut, dar unindu-ne forțele în astfel de campanii de conștientizare și luptă împotriva violenței asupra femeilor, prin programe educaționale și prin pârghii instituționale eficiente, întindem o mână de ajutor victimelor și putem preveni în viitor răspândirea acestui fenomen nociv pentru întreaga societate.

***

Înalta Curte de Casație și Justiție a României a dat publicității următorul comunicat, semnat de jud. Corina-Alina Corbu, președinte ÎCCJ:

Sub egida Organizației Națiunilor Unite, 25 Noiembrie a fost declarată Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, care este marcată de către Înalta Curte de Casație și Justiție prin schimbarea culorii de fond a website-lui propriu în portocaliu.

În pofida progresului social, violența bazată pe gen și pe alte forme de discriminare rămâne în prezent un flagel la nivel mondial.

Statisticile ONU arată că, în perioada scursă de la declanșarea pandemiei de COVID-19, 2 din 3 lucrători sociali, precum și instituțiile care se află în prima linie a luptei împotriva acestor forme de violență au semnalat creșterea cazurilor de violență domestică și de trafic de persoane și de minori, precum și a infracțiunilor grave, inclusiv de natura celor împotriva vieții și a integrității fizice precum și a abuzului sexual, săvârșite de către un autor din sfera persoanelor apropiate victimei. De asemenea, alături de formele ”clasice” de violență apar modalități noi, cu privire la care societatea nu are încă la îndemână modalități de combatere suficient de eficiente – violența cibernetică, violența economică și violența spirituală fiind doar câteva exemple.

În acest context, Înalta Curte de Casație și Justiție reamintește că este esențial ca nu doar data de 25 Noiembrie, dar fiecare zi să fie una în care lupta împotriva acestui flagel să continue și își manifestă susținerea și respectul pentru victimele tuturor formelor de violență și discriminare.

***

Ministerul Apărării Naționale a transmis următorul comunicat de presă:

Ministerul Apărării Naționale se alătură și în acest an instituțiilor publice și organizațiilor din întreaga lume care marchează „Ziua Internațională de Luptă Împotriva Violenței asupra Femeilor”.

Astfel joi, 25 noiembrie, pe site-ul MApN va fi postat un banner de culoare portocalie – culoare adoptată, de Organizația Națiunilor Unite, ca simbol al luptei împotriva violenței asupra femeilor, iar clădirea ministerului va fi iluminată în aceeași culoare.

Ministerul Apărării Naționale continuă să promoveze toleranța zero și lupta pentru combaterea actelor de violență împotriva femeilor și susține, în acest mod, eforturile de conștientizare asupra fenomenului violenței domestice și a violenței împotriva femeilor. De asemenea, MApN sprijină derularea în România, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, a Campaniei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor.

***

În anul 1991 a fost lansată Campania internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor, care marchează seria a 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului – adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).

Prin rezoluția A/RES/54/134 din 17 decembrie 1999, ziua de 25 noiembrie a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite drept Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor. Această zi este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor. În baza rezoluției amintite, Adunarea Generală a Națiunilor Unite invită guvernele, agențiile Națiunilor Unite, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze evenimente, în această zi, cu scopul de a atrage atenția opiniei publice și factorilor de decizie asupra problemei violenței împotriva femeilor și a sublinia preocuparea constantă pentru implementarea politicilor publice necesare în scopul prevenirii și combaterii violenței domestice.

***

Ministerul Afacerilor Interne a transmis următorul comunicat de presă:

Ministerul Afacerilor Interne se alătură Campaniei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, printr-o serie de acțiuni al căror scop este să atragă atenția opiniei publice asupra fenomenului violenței domestice căreia îi cad victime femeile.

În acest context, începând cu data de 25 noiembrie, dată instituită pentru marcarea Zilei internaționale de luptă împotriva violenței asupra femeilor și până la data de 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului, clădirea sediului central al Ministerului Afacerilor Interne, aflat în Piața Revoluției nr. 1A, va fi luminată în culoarea portocaliu – culoare dedicată luptei împotriva violenței asupra femeilor la nivelul ONU. Aceeași culoare se va regăsi, de asemenea, pe pagina de internet a MAI.

Cu ocazia acestui moment, ministrul Afacerilor Interne a declarat: „Ca ministru al Afacerilor Interne susțin ferm eforturile instituționale pentru a combate violența asupra femeilor sub toate formele sale, știind că acest fenomen prin gravitatea și complexitatea lui lasă răni adânci în întreaga societate.

Nu există nicio justificare pentru violență! Este nevoie de acțiune, politici publice de sprijin și participare activă pentru a preveni și a limita abuzurile asupra femeilor.

Cu toții putem face mai mult și vă invit să nu închidem ochii în fața niciunui act de violență fundamentat pe diferență de gen.

Suferința fizică sau psihologică a femeilor este suferința unei întregi societăți și are impact major asupra generațiilor viitoare!”

Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale specializare acționează pentru reducerea infracționalității circumscrise violenței domestice, pentru încurajarea victimelor să apeleze la instituțiile statului atunci când se confruntă cu situații de violență și pentru sancționarea și tragerea la răspundere a celor care săvârșesc astfel de fapte.

Pentru a veni în sprijinul activității operative, au fost aduse o serie de modificări legislative care să le permită polițiștilor intervenția rapidă în sprijinul victimelor. Astfel, începând cu anul 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, un instrument complementar ordinului de protecție, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri cum ar fi evacuarea temporară din locuință a agresorului și stabilirea unei distanțe minime față de victimă.

De la începutul anului, au fost emise peste 8.000 de ordine de protecție provizorii și peste 7.800 de ordine de protecție.

Totodată, în acest an, a intrat în vigoare Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale prin care se stabilește că Sistemul informatic de monitorizare electronică (SIME) va deveni operațional cel mai târziu la data de 1 martie 2022. Într-o primă etapă, monitorizarea electronică se va aplica în sistem pilot, pentru cazurile de violență domestică în care a fost emis un ordin de protecție.

Acest sistem va înlesni monitorizarea respectării ordinelor de protecție emise și va permite intervenția mai rapidă și eficientă a forțelor de ordine.

***

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020:  Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii este marcată, anual, la data de 25 noiembrie.

Administrația Prezidențială se alătură campaniei „Construim o lume portocalie! Oprim violența împotriva femeilor!”, cu ocazia Zilei Internaționale a eliminării violenței împotriva fetelor și a femeilor

În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2020 se desfășoară campania „Construim o lume portocalie! Oprim violența împotriva femeilor!”, demarată la inițiativa Federației Europene Soroptimist International.

Administrația Prezidențială marchează această inițiativă cu ocazia Zilei Internaționale a eliminării violenței împotriva fetelor și a femeilor. Astfel, în semn de solidaritate, Palatul Cotroceni va fi iluminat miercuri, 25 noiembrie a.c., în portocaliu, începând cu ora 18:00.

Administrația Prezidențială se alătură astfel instituțiilor emblematice din întreaga lume care vor fi iluminate în această perioadă în portocaliu, cu scopul de a crește gradul de conștientizare și informare în rândul publicului larg asupra fenomenului de violență împotriva femeilor și a urgenței diminuării acestui flagel.

În România, violența domestică reprezintă o reală și gravă problemă – în anul 2019, conform Inspectoratului General al Poliției Române au fost sesizate aproape 26.000 de cazuri de violență în familie, 77% dintre victime fiind femei. Subliniem, cu această ocazie, importanța raportării și tratării cu seriozitate și responsabilitate a fiecărui caz de violență domestică sesizat. Scurtarea timpilor de răspuns și intervenție ai autorităților publice competente poate însemna diferența dintre viață și moarte. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să contribuim la stoparea acestui fenomen și la creșterea siguranței femeilor în propriile lor locuințe, dar și în afara acestora.

În România, campania „Construim o lume portocalie! Oprim violența împotriva femeilor!” este organizată de către Uniunea Soroptimist Internațional România (USIR), fiind parte a campaniei mondiale anuale a Organizației Națiunilor Unite „Orange the world to stop violence against women”.

***

Ministerul Apărării Naționale a transmis următorul mesaj:

Ministerul Apărării Naționale se alătură și în acest an instituțiilor publice și organizațiilor din întreaga lume care sărbătoresc „Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor“, marcând evenimentul miercuri, 25 noiembrie, prin iluminarea sediului central din București, începând cu ora 20.00, în culoarea portocaliu – culoare dedicată luptei împotriva violenței asupra femeilor.

MApN susține, în acest mod, eforturile de conștientizare asupra problemei violenței împotriva femeilor și sprijină derularea în România, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse Între Femei și Bărbați, a Campaniei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor.

25 noiembrie – Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor a fost stabilită de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2000, prin Rezoluția nr. A/RES/54/134, și reprezintă un instrument juridic prin care guvernele, agențiile Națiunilor Unite, organizațiile internaționale și neguvernamentale sunt invitate să organizeze evenimente, în această zi, pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor.

Alăturându-se acestui demers, în acest an, România, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, va organiza o serie de evenimente dedicate Campaniei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor care marchează seria a 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului (adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).

***

Poliția Română a oferit informații privind violența în familie:

În primele 10 luni ale acestui an, polițiștii au emis peste 7.000 de ordine de protecție provizorii, aproape jumătate dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. Faptele de violență în familie se mențin aproximativ la același nivel ca în anul 2019.

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În perioada ianuarie – octombrie 2020, la nivel național, au fost emise 7.112 ordine de protecție provizorii, cu 8,2% mai multe față de primele 10 luni ale anului trecut. Din totalul acestora, 7.016 au fost emise la solicitarea victimelor, 60 la solicitarea altor persoane, 5 la solicitarea ONG-urilor și 31 la solicitarea altor instituții abilitate în acest sens.

De asemenea, au fost sesizate 402 infracțiuni de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu, în scădere cu 18,2%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, în primele 10 luni ale acestui an, au fost emise, de instanțele judecătorești, 6.957 de ordine de protecție, cu 5,5% mai multe decât în perioada similară din anul 2019, 3.312 dintre acestea fiind provenite din ordine de protecție provizorii emise de polițiști.

Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor de violență în familie, în primele 10 luni ale anului, o au cele de „lovirea sau alte violențe” – 61,6% , urmate de „abandonul de familie” – 13,8% și „amenințarea” – 9,2%.

Din punct de vedere al locului comiterii, cele mai multe infracțiuni de violență în familie (aproximativ 80% din total) au fost comise la domiciliul subiecților.

În această perioadă, se constată o reducere a implicării minorilor în fapte de violență domestică, atât în calitate de victime (-18%), dar mai ales în calitate de autori (-30%).

La nivel național, numărul faptelor penale de violență domestică sesizate în primele 10 luni ale acestui an se menține aproximativ la același nivel cu numărul infracțiunilor sesizate în perioada ianuarie – octombrie 2019.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019:  Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii este marcată, anual, la data de 25 noiembrie.

2018:  Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii este marcată, anual, la data de 25 noiembrie.

Temă pentru 2018: „Să facem lumea portocalie – #auziți-mă și pe mine.”

Tema din acest an este propusă în contextul celor 16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen, care este o campanie internațională ce are loc în fiecare an. Aceasta începe la 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, până la data de 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului. Ea a fost creată de activiștii de la Institutul Global al Femeilor Lideri, inaugurat în 1991 și continuă să fie coordonată în fiecare an de către Centrul pentru Leadership Global al Femeilor. Campania este folosită de către indivizi și organizații din întreaga lume ca strategie de organizare pentru a solicita prevenirea și eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor.

***

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii au lansat o declarație comună cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, potrivit unui comunicat: „În perspectiva Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, ne reafirmăm angajamentul de a pune capăt violenţei împotriva femeilor si a fetelor.

Violenţa împotriva femeilor reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului, care totusi continuă să fie foarte răspândită în întreaga lume. Trebuie să schimbăm percepţia greşită potrivit căreia hărţuirea sau violenţa la adresa femeilor este un comportament normal şi acceptabil. Avem cu toţii responsabilitatea de a spune „nu”, de a respinge în mod deschis actele de violenţă sau hărţuire şi de a sprijini victimele.

Violenţa împotriva femeilor este prezentă peste tot: acasă, la locul de muncă, în şcoli şi universităţi, pe stradă, în transportul public şi în mediul online. Violenţa poate lovi orice femeie, afectându-i viaţa de zi cu zi şi împiedicând-o să participe pe deplin în cadrul societăţii. Aproape jumătate dintre femeile din Uniunea Europeană s-au confruntat cu acte de hărţuire sexuală verbală, fizică sau online. Potrivit datelor Eurostat, 80 % dintre victimele traficului de persoane din UE sunt femei.

În întreaga lume, în fiecare an, aproximativ 12 milioane de fete care au mai puţin de 18 ani sunt căsătorite – o căsătorie de acest tip are loc la fiecare două secunde. Adesea, aceste fete rămân însărcinate la scurt timp după căsătorie, abandonează şcoala şi sunt expuse unui risc mai mare de violenţă domestică decât femeile care se căsătoresc la vârsta adultă. Până acum, cel puţin 200 de milioane de femei şi de fete au fost supuse mutilării genitale, care este practicată în continuare în aproximativ 30 de ţări. Femeile migrante sunt în mod special vulnerabile acestui tratament şi sunt mai expuse abuzurilor sau violenţei.

Eradicarea violenţei împotriva femeilor şi a fetelor este o temă aflată în centrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Aceasta reprezintă primul pas către pacea şi securitatea mondială şi este o condiţie prealabilă pentru promovarea, protejarea şi respectarea drepturilor omului, a egalităţii de gen, a democraţiei şi a creşterii economice.

Uniunea Europeană a adoptat măsuri substanţiale pentru a asigura eradicarea definitivă a violenţei împotriva fetelor şi a femeilor. Măsurile pe care le-am întreprins încep să dea roade. Lucrurile au început să se schimbe.

În ultimii doi ani, am sprijinit peste 1,5 milioane de fete şi de femei oferindu-le servicii de protecţie şi îngrijire legate de mutilarea genitală a femeilor. 3 000 de comunităţi, reprezentând 8,5 milioane de persoane, au anunţat public că renunţă la această practică. Cu privire la căsătoria minorilor, UE a reuşit să sensibilizeze peste 1,6 milioane de persoane prin iniţiative menite să schimbe atitudinile şi practicile legate de drepturile fetelor.

Provocărilor mondiale trebuie să li se răspundă cu soluţii mondiale, care pot fi cel mai bine formulate şi apoi puse în aplicare în strânsă colaborare cu partenerii noştri internaţionali, prin intermediul unui multilateralism eficace. În luna decembrie a anului trecut, împreună cu OCDE, cu Consiliul Europei şi cu Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Emanciparea Femeii (UN Women), am convenit asupra unei acţiuni globale de combatere a violenţei împotriva femeilor. Ne intensificăm cooperarea şi am solicitat liderilor mondiali, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, să se alăture efortului mondial intensificat de combatere a violenţei împotriva femeilor.

În parteneriat cu Organizaţia Naţiunilor Unite, am lansat Iniţiativa Spotlight – o iniţiativă mondială multianuală care vizează eliminarea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi a fetelor. Cu o investiţie iniţială fără precedent de 500 de milioane EUR, protejăm şi dăm glas femeilor şi fetelor care au fost reduse la tăcere de societăţile lor şi care doresc acum să se facă auzite. De asemenea, conducem iniţiativa mondială „Apel la acţiune privind protecţia împotriva violenţei bazate pe gen în situaţii de urgenţă”. Această acţiune reuneşte în jur de 80 de actori implicaţi în acordarea de ajutor cu scopul de a promova responsabilitatea pentru combaterea violenţei bazate pe gen.

De asemenea, ne continuăm acţiunile în vederea încheierii procesului de aderare a UE la Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei şi a hărţuirii împotriva femeilor. Această convenţie oferă victimelor dreptul la protecţie şi sprijin.

Este imperios să eradicăm, în sfârşit, violenţa bazată pe gen. Uniunea Europeană va continua să depună eforturi neobosite pentru a realiza acest obiectiv. O viaţă fără violenţă este un drept fundamental inalienabil: a priva femeile şi fetele de libertate înseamnă a priva întreaga lume de libertate.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii este marcată, anual, la data de 25 noiembrie.

Temă pentru 2017: „Să nu lăsăm pe nimeni în urmă: încetăm violența împotriva femeilor și fetelor.”

Inițiată în anul 2008 de Ban Ki-moon, fostul secretar general al ONU, campania „UNiTE pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor” este susținută, în prezent, de succesorul său, António Guterres. UNiTE invită la evenimentul ”Orange the world”, culoarea aleasă — portocaliul — simbolizând un viitor luminos fără violență.

António Guterres a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile: ”Fiecare femeie și fată are dreptul de a trăi liber, fără violență. 750 de milioane de femei s-au căsătorit înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.”

***

2016: Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii (International Day for the Elimination of Violence against Women) este marcată, anual, la data de 25 noiembrie.

Sediul materiei: Atrăgând atenția asupra faptului că violența împotriva femeilor diminuează semnificativ șansele acestora de a obține egalitatea juridică, socială, politică și economică în societate, prin Rezoluția din 54/134 din 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU a stabilit ziua de 25 noiembrie drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și a invitat guvernele, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze activități menite să trezească conștiința publică în fața acestor probleme.

În România, cadrul legal este asigurat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 205 din 24 martie 2014.

A fost aleasă această dată pentru a comemora asasinarea surorilor Mirabal, sub regimul dictatorial al lui Rafael Trujillo, în Republica Dominicană. Desfășurând activități revoluționare în scopul instaurării democrației și a dreptății, Patria, Minerva și Maria Teresa au fost ținute în detenție de mai multe ori, împreună cu soții, iar în data de 25 noiembrie 1960 au fost ucise în mod brutal de către membrii Poliției Secrete.

Totodată, această zi reprezintă și startul campaniei internaţionale „16 Zile de activism împotriva violenţei pe bază de gen”, iniţiată de Center for Women’s Global Leadership (CWGL) în anul 1991. Calendarul desfăşurării campaniei include și alte date semnificative precum: 1 Decembrie – Ziua Internaţională Anti-SIDA, 6 Decembrie – Ziua Comemorării Masacrului de la Montreal și se încheie, simbolic, în data de 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Cristina Grigoraș

 
Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD