Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Dare de mită, luare de mită, folosire de de informații ce nu sunt destinate publicității. Propunere de arestare preventivă


25 noiembrie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA. Dare de mită, luare de mită, folosire de de informații ce nu sunt destinate publicității. Propunere de arestare preventivă.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 24 noiembrie 2016, a inculpaților:
col. P. I. D., adjunct al Inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj și președinte al comisiei de concurs, pentru săvârșirea a:
– două infracțiuni de luare de mită,
– două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;
plt. adj. șef B. V., militar jandarm în cadrul IJJ Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
dare de mită,
– complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

De asemenea, procurorii militari au dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți:
plt. adj. C. D. G., militar jandarm în cadrul IJJ Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
dare de mită,
– complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;
plt. adj. șef B. M. V., militar jandarm în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită,
– complicitate la dare de mită;
C. F. C. și B. R. D., ambii pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În ordonanțele procurorilor militari se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 23 septembrie 2016, Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj a publicat un anunț privind scoaterea la concurs a 14 posturi vacante de subofițer, cu recrutarea personalului din sursă externă, din care două posturi de subofițer administrativ principal – Serviciul Logistic.
Președinte al comisiei de concurs pentru posturile de subofițer administrativ principal a fost inculpatul col. P. I. D.
Concursul a constat într-o probă psihologică eliminatorie, o probă de evaluare a performanțelor fizice, ce a fost susținută la data de 21 octombrie 2016, și o probă scrisă, constând în test scris tip grilă, ce a fost susținută la sediul IJJ Cluj la data de 24 octombrie 2016.
Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că, în cursul lunii octombrie 2016, suspectul C. D. G. și inculpatul B. V., militari jandarmi în cadrul IJJ Cluj, l-au abordat pe inculpatul P. I. D., adjunct al Inspectorului șef al IJJ Cluj și președinte al comisiei de concurs, și l-au întrebat dacă îi poate ajuta pe candidații C. F. C., respectiv B. R. D. să promoveze concursul organizat pentru ocuparea celor două posturi vacante de subofițer administrativ. Ultimii doi menționați sunt fratele, respective fiica celor doi militari jandarmi.
La data de 21 octombrie 2016, inculpatul P. I. D. i-a pretins suspectului C. D. G. suma de 1000 de euro, iar inculpatului B. V., suma de 2000 de euro, pentru ca în schimb să le faciliteze rudelor celor doi să promoveze proba scrisă. În cursul aceleiași zile, 21 octombrie2016, inculpatul P. I. D. a primit de la C. D. G. suma de 900 de euro, iar de la B. V. 2000 euro.
Suspectul B. M. V. a intermediat contactul dintre P. I. D. și B. V., ajutându-i practic pe cei doi să comită infracțiunile de luare de mită respectiv dare de mită.
La data de 23 octombrie 2016, cu o zi înainte de susținerea testării scrise, inculpatul P. I. D. le-a pus la dispoziție suspectului C. D. G. și inculpatului B. V. cele două variante de răspuns aferente testului grilă pe care candidații C. F. C. și B. R. D. l-au susținut la data de 24 octombrie 2016 la sediul IJJ Cluj.
În urma susținerii testării scrise, cei doi candidați au luat nota maximă, fiind, de altfel, singurii care au obținut nota 10.00 și au fost în cele din urmă declarați admiși, promovând astfel concursul organizat pentru ocuparea celor două posturi vacante de subofițer administrativ în cadrul acestei unități.

Inculpaților P. I. D. și B. V., precum și suspecților C. D. G., B. M. V., C. F. C.și B. R. D. li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedură penală.

La data de 24 noiembrie 2016, inculpații P. I. D. și B. V. au fost prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii militari au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție ai Direcției Generale Anticorupție.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro