Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii unor foloase. Trimitere în judecată


25 noiembrie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA. Delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii unor foloase. Trimitere în judecată.

În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1572/VIII/3 din 8 octombrie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare libertate, a inculpaților:
M. V., la data faptelor președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României – CCIR, în prezent deținut în altă cauză, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii unor foloase, în formă continuată (11 acte materiale),
delapidare în formă continuată (17 acte materiale),
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (9 acte materiale),
V. E. I., fiica inculpatului M. V., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la delapidare în formă continuată două acte materiale),
N. M., la data faptelor administrator al unei societăți comerciale și soț al inculpatei V. E. I., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la delapidare în formă continuată (5 acte materiale),
fals în înscrisuri sub semnătură privată (două acte materiale),
G. R. L., la data faptelor secretar general al Camerei de Comerț și Industrie a României – CCIR, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
delapidare în formă continuată (4 acte materiale),
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (3 acte materiale),
S. M. R., la data faptelor director general la SC ROMEXPO SA pentru săvârșirea infracțiunilor de:
delapidare în formă continuată (5 acte materiale),
fals în înscrisuri sub semnătură privată (3 acte materiale),
Z. N., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la delapidare în formă continuată (două acte materiale)
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (două acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2014, inculpatul M. V., în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României – CCIR, abuzând de funcția deținută și de influența dobândită în această calitate, a întreprins demersuri pentru obținerea unor foloase materiale personale și pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituției pe care o reprezenta. Astfel, a adus grave prejudicii atât Camerei de Comerț și Industrie a României cât și SC Romexpo SA la care CCIR este acționar majoritar.
După ce a preluat conducerea CCIR, inculpatul M. V. a întreprins acțiuni astfel încât bani din bugetul instituției să ajungă la diverse entități/societăți comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte și convenții.
Concret, inculpatul M. V. și-a folosit autoritatea și influența față de inculpatele Ș. C. L., șefă a Cancelariei CCIR, G. R. L., secretar general al CCIR și S. M. R., în calitate de director general SC Romexpo SA), pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însușirea și respectiv folosirea resurselor materiale ale celor două entități.
La data de 7 octombrie 2016, inculpata Ș. C. L., șefă a Cancelariei CCIR, a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției – comunicat nr. 1316/VIII/3 din 25 octombrie 2016.
Prin contractele semnate de acestea, respectiv contracte de închiriere, contracte de prestări servicii sau colaborare, contracte de asistență juridică cu Cabinetul Individual „Avocat M. M. V.” s.a. au fost direcționate sume de bani sau au fost puse la dispoziție imobile din patrimoniul CCIR și Romexpo S.A. la prețuri derizorii, în favoarea inculpatului M. V. și a unor membri de familie.
Totodată, inculpatul M. V. și-a însușit sume de bani din bugetul CCIR, pe care le-a cheltuit în interes propriu, după cum urmează:
– suma de 47.599.382,90 lei retrasă din „Fondul la dispoziția biroului de conducere/Fond la dispoziția președintelui”, prevăzut în bugetul CCIR, ridicată în numerar, pe bază de dispoziții de plată către casierie,
– suma de 702.487,68 lei retrasă din contul bancar al CCIR, prin plăți efectuate cu cardul către mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc, fără să o restituie.
Acționând în această manieră, inculpatul M. V. și celelalte persoane, prin actele și faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor camerei de Comerț a României și societății Romexpo, astfel:
– prejudiciul total cauzat bugetului CCIR este de 54.342.145, 20 lei,
– prejudiciul total cauzat bugetului S.C. Romexpo S.A. este de 6.086.741,44 lei.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra a cinci imobile ce au fost deținute de către inculpatul M. V. și înstrăinate către membri ai familiei sale în scopul eludării măsurilor asigurătorii.
De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatei V. E. I.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

M. V. a mai fost trimis în judecată în alte două dosare penale, în legătură cu exercitarea funcției de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (detalii în comunicatele nr. 424/VIII/3 și 1076/VIII/3 din datele de 9 aprilie 2014 și, respectiv, 15 iunie 2015).

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii