Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. C‑541/15, Freitag. Schimbare de nume. Refuzul stării civile de recunoaștere. Concluziile Avocatului General Maciej Szpunar


25 noiembrie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Refuzul autorității de stare civilă dintr-un stat membru de a recunoaște schimbarea de nume obținută în România, Concluziile Avocatului General Maciej Szpunar în cauza C‑541/15, Freitag

Trimitere preliminară – Cetățenia Uniunii Europene – Drepturile de liberă circulație și de liberă ședere pe teritoriul statelor membre – Articolele 18 și 21 TFUE – Persoană care are cetățenia a două state membre (România și Republica Federală Germania) și are reședința obișnuită în Germania – Schimbare de nume obținută în România, la cererea persoanei în cauză și fără o modificare a statutului din perspectiva dreptului familiei  – Conformitate cu dreptul Uniunii

În această cauză, Curtea este invitată să se pronunțe cu privire la un aspect privind cetățenia Uniunii Europene în legătură cu numele de familie. Mai precis, întrebarea adresată de Amtsgericht Wuppertal (Tribunalul Districtual din Wuppertal, Germania) privește chestiunea de a ști dacă unui resortisant german care deține și cetățenia română i se poate refuza recunoașterea unei schimbări a numelui efectuate în mod legal de autoritățile române competente.

În fapt, Domnul Mircea Florian Freitag s‑a născut la 25 aprilie 1986 în România, cu numele de familie Pavel. El este copilul doamnei Angela Freitag și al domnului Vica Pavel, resortisanți români. După divorțul părinților reclamantului din litigiul principal, mama sa, doamna Angela Freitag, s‑a căsătorit cu un resortisant german, domnul Freitag. La 21 mai 1997, acesta l‑a adoptat pe reclamantul din litigiul principal, care a dobândit astfel și cetățenia germană și poartă de atunci numele de familie Freitag. Prin decizia Consiliului Județean Brașov (România) din 9 iulie 2013, numele de familie al reclamantului din litigiul principal a redevenit Pavel, la cererea acestuia. În cursul procedurii de schimbare a numelui din România, reclamantul din litigiul principal a avut reședința obișnuită în Germania.

Ulterior, reclamantul din litigiul principal s‑a adresat Oficiului de stare civilă din Wuppertal, prezentând noul său pașaport românesc eliberat pe numele de Pavel, și a solicitat ca schimbarea de nume să fie recunoscută și conform dreptului german, iar înscrierea în registrul de nașteri care îl privește să fie completată în mod corespunzător.

Întrucât aveau îndoieli cu privire la posibilitatea de a înscrie un act ulterior în registrul de nașteri, Oficiul de stare civilă din Wuppertal și autoritatea inferioară de control al stării civile au supus chestiunea aprecierii Amtsgericht Wuppertal (Tribunalul Districtual din Wuppertal).

Potrivit legislației germane (art. 48 din EGBGB), posibilitatea de a alege și de a înregistra un nume de familie în Germania există doar în cazul în care numele este reglementat de dreptul german și, pe de altă parte, numele trebuie să fie dobândit în timpul unei șederi obișnuite într‑un alt stat membru. Problema ridicată de prezenta cerere de decizie preliminară urmărește, așadar, să se stabilească dacă reglementarea germană, considerată în ansamblu, și anume ținând seama de cele două proceduri de drept german care urmăresc să permită unui resortisant german să obțină schimbarea numelui său cu numele dobândit legal într‑un alt stat membru, este conformă cu articolele 18 și 21 TFUE.

Avocatul General propune Curții să răspundă să răspundă la întrebarea preliminară adresată de Amtsgericht Wuppertal (Tribunalul Districtual din Wuppertal, Germania) după cum urmează:

Articolul 21 TFUE nu se opune ca autoritățile unui stat membru să refuze recunoașterea unei schimbări a numelui în temeiul unei dispoziții a dreptului național care prevede dreptul de a alege un nume obținut într‑un alt stat membru, cu condiția ca acesta să fi fost dobândit în timpul unei șederi obișnuite în celălalt stat membru, în măsura în care, pe de o parte, alte dispoziții ale dreptului național autorizează solicitantul să depună o cerere de schimbare a numelui la o altă autoritate și, pe de altă parte, aceste dispoziții nu fac imposibilă sau excesiv de dificilă exercitarea drepturilor conferite la articolul 21 TFUE.

:: Concluziile Avocatului General

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii