Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Invocarea nelegalităţii unui act administrativ înainte de intrarea în vigoare a NCPC


5 decembrie 2016 | Cosmina SIMA
Secţiuni: Contencios administrativ, ÎCCJ Jurisprudență curentă, Procedură civilă, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că, în cazul în care s-a invocat nelegalitatea unui act administrativ înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură civilă, într-un proces început tot sub incidența vechiului Cod, se face aplicarea prevederilor art. 4 din Legea nr. 554/2004, în forma în vigoare anterior modificărilor aduse de Legea nr. 76/2012 legii contenciosului, verificând doar îndeplinirea cerinţelor legale în vederea sesizării instanţei de contencios administrativ cu soluţionarea excepţiei de nelegalitate a actului administrativ. Așadar, se aplică principiul potrivit căruia legea de procedură sub care începe procesul este şi legea de procedură sub care se încheie procesul, conform dispoziţiilor tranzitorii cuprinse în art. 3 din Legea nr. 76/2012. Prin urmare, excepția se soluționează după intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură, într-un litigiu aflat pe rol la data intrării în vigoare a acestuia şi a modificărilor aduse Legii nr. 554/2004, dar dispoziţiile art. 4, în forma în vigoare la momentul declanşării litigiului, rămân aplicabile în cauza dedusă judecăţii, aflată în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a Noului Cod de procedură civilă, în aplicarea principiilor supravieţuirii legii vechi şi a neretroactivităţii legii noi, astfel cum se desprind din reglementarea art. 24 şi 25 din noul Cod de procedură civilă. (Decizia nr. 615 din 29 martie 2016 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în constatarea nulității absolute)

Cosmina Sima

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro