Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Depășirea obiectului de activitate în raporturile cu terții de către organele de conducere


28.11.2016 | Cosmina SIMA
Secţiuni: Corporate, Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că nerespectarea principiului potrivit căruia societatea este angajată prin organele sale, în raporturile cu terții, chiar dacă acestea depășesc obiectul de activitate, nu constituie un motiv de anulare a actului încheiat cu depășirea mandatului. Astfel, potrivit dispozițiilor art. 55 din Legea nr. 31/1990, în raporturile cu terții, societatea este angajată prin organele sale, chiar dacă acestea depășesc obiectul de activitate, clauzele actului constitutiv care limitează puterile conferite de lege acestor organe fiind inopozabile terților, chiar dacă au fost publicate. Dacă societatea este administrată de doi sau mai mulți administratori, deciziile se iau de comun acord, potrivit regulii dublei semnături. Așadar, faptul că acest principiu nu este respectat reprezintă o încălcare a puterilor conferite de lege administratorului, ceea ce nu este un motiv de anulare, ci apare drept consecință angajarea societății pentru actele făcute de reprezentanții săi legali. (Decizia nr. 3390 din 16 octombrie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în constatarea nulității absolute)

Cosmina Sima

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro