Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Afaceri transfrontaliere, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Flux informații

CE. 2017 – dedicat eliminării violenței împotriva femeilor

29 noiembrie 2016 | JURIDICE.ro

Vineri, 25 noiembrie 2016, Comisia Europeană a dat publicității declarația comună cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor (25 noiembrie 2016) a comisarilor
Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei,
Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei,
Johannes Hahn, comisar pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea,
Neven Mimica, comisar pentru cooperare internațională și dezvoltare,
Dimitris Avramopoulos, comisar pentru migrație, afaceri interne și cetățenie,
Christos Stylianides, comisar pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor,
Věra Jourová, comisar pentru justiție, consumatori și și egalitate de gen,
Tibor Navracsics, comisar pentru educație, cultură, tineret și sport, și
Julian King, comisar pentru uniunea securității, potrivit unui comunicat al CE:

”Astăzi, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, spunem: „Ajunge!”.

Multe femei și fete din Europa și din lume sunt în continuare agresate: poate fi vorba despre violență domestică, exploatare sexuală și economică, atacuri pe străzi sau la locul de muncă, hărțuire în mediul on-line sau atunci când fac sport, viol, mutilare ori căsătorie forțată. În UE, una din trei femei s-a aflat într-o astfel de situație. Nu putem ignora enormele consecințe pe care acest lucru îl are asupra familiilor, comunităților, societăților și economiei.

Trebuie să luăm mai multe măsuri pentru a combate eficient violența împotriva femeilor. Aproape un sfert din femeile și fetele din UE cu vârsta de peste 15 ani au fost agresate fizic și/sau sexual de către un partener. Mai mult de 25 % din europeni consideră că relațiile sexuale fără consimțământul femeii sunt uneori justificabile. Peste 20 % din europeni cred că deseori femeile inventează sau exagerează faptele de abuz sau viol. În realitate, de multe ori, victimele actelor de violență nici măcar nu depun plângere, iar martorii ezită uneori să intervină. Împreună trebuie să punem capăt acestei situații, să eliminăm stereotipurile care nu lasă femeile să se facă auzite și să arătăm că violența împotriva acestora este inacceptabilă și că nimeni nu o va mai tolera.

Femeile și fetele sunt cu atât mai vulnerabile în situații de conflict și de urgență, când se amplifică actele de violență și de extorsiune și diverse forme de trafic, de exploatare și de violență împotriva lor. Drept urmare, milioane de femei și fete sunt nevoite să-și părăsească casele. Însă, pe drum sau în taberele de refugiați, ele riscă să fie agresate de alți migranți, de traficanți și chiar de reprezentanții autorităților, în unele țări din afara UE. Aproape toate victimele traficului pentru exploatare sexuală din UE sunt femei și fete tinere originare din țări terțe, ajunse într-o nouă țară după o călătorie periculoasă.

Căutăm să punem capăt acestei situații. Proiectele noastre umanitare legate de violența bazată pe gen vor aduce o schimbare în viața a circa 3,4 milioane de persoane din lume – fete și băieți, femei și bărbați deopotrivă. În cadrul Planului de acțiune al UE pentru egalitatea de gen în relațiile externe (2016-2020), investim în continuare în femei și tinere din toată lumea cărora li se încalcă drepturile, care sunt excluse din sistemul de educație, de pe piața muncii și din viața politică și care se confruntă cu reguli și legi discriminatorii în materie de moștenire, cetățenie sau proprietate. În 2017, vom încerca să oferim sprijin victimelor actelor de violență din zonele cele mai retrase și fragile.

În același timp, vom lua măsuri pentru a garanta că femeile și fetele care ajung în UE pentru a fugi din calea conflictelor, a persecuției sau a instabilității și sărăciei au acces la îngrijiri medicale, asistență juridică și sprijin psihosocial și post-traumatic dacă au fost victime ale discriminării și violenței.

Comisia Europeană lansează astăzi o serie de acțiuni pentru 2017, menite să combată toate formele de violență împotriva femeilor și fetelor. Am alocat 10 milioane de euro pentru a susține măsurile locale de prevenire a violenței împotriva femeilor și pentru a oferi sprijin victimelor din Uniunea Europeană. Vrem să aducem în prim-plan subiectul violenței împotriva femeilor. Ne adresăm atât publicului larg, cât și profesioniștilor care pot contribui la schimbarea acestei situații: polițiști, profesori, medici, judecători și nu numai.

Trebuie să spunem NU, o dată pentru totdeauna, acestei forme clare de încălcare a drepturilor noastre fundamentale. Din acest motiv luăm astăzi poziție. Ne vom uni forțele cu statele membre pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor. Toate femeile și fetele din Uniunea Europeană și din întreaga lume au dreptul la o viață care să nu fie marcată de frică și violență.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică