Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice

Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian


29.11.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ
Secţiuni: Articole, Legal Days, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian este marcată, anual, la data de 29 noiembrie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Comemoram Ziua Internațională a Solidarității cu Poporul Palestinian într-un moment de speranță diminuată pentru pace.

Sunt profund întristat de numărul tot mai mare de civili palestinieni care și-au pierdut viața în spirala violenței care a cuprins Cisiordania ocupată. Fiecare victimă alimentează frica și încă mai multă violență. Îndemn toate părțile să ia măsuri imediate pentru a reduce tensiunile și pentru a rupe acest ciclu mortal.

Motoarele de lungă durată a conflictului – inclusiv ocupația în curs, extinderea așezărilor, demolările de case și evacuările – sporesc furia, disperarea și lipsa de speranță.

Între timp, Gaza continuă să suporte închideri debilitante și crize umanitare. Reiterez apelul meu către părți să se angajeze să pună capăt închiderilor din Gaza și să îmbunătățească condițiile de viață ale tuturor palestinienilor.

UNRWA rămâne un colac vital pentru refugiații din Palestina.

Îi felicit pe donatori pentru sprijinul acordat și îi îndemn pe toți să intensifice și să ofere finanțare previzibilă și suficientă pentru a permite UNRWA să își îndeplinească pe deplin mandatul.

Poziția Națiunilor Unite este clară: pacea trebuie să avanseze – ocupația trebuie să se termine.

Suntem fermi în angajamentul nostru de a realiza viziunea a două state – Israel și Palestina – care trăiesc cot la cot în pace și securitate, cu Ierusalimul ca capitală a ambelor state.

Împreună, să ne reafirmăm sprijinul pentru poporul palestinian în încercarea sa de a-și atinge drepturile inalienabile și de a construi un viitor de pace, justiție, securitate și demnitate pentru toți.

***

Ca de obicei, în conformitate cu Rezoluția 32/40 B a Adunării Generale din 2 decembrie 1977, Ziua Internațională a Solidarității cu Poporul Palestinian (Ziua Solidarității) este marcată de Comitetul pentru Exercitarea Drepturilor Inalienabile ale Poporului Palestinian (CEIRPP) într-o reuniune specială în care statele membre ale ONU își exprimă solidaritatea cu poporul palestinian, prin mesaje ale șefilor de state și de guvern. Evenimente similare au loc la UNOG, UNON, UNOV și UNIC din întreaga lume.

În acest an, ședința specială are loc personal astăzi, 29 noiembrie, între orele 10:00 și 13:00 (ora New York) și este transmis în direct pe UN WebTV.

Ziua Internațională a Solidarității oferă comunității internaționale o oportunitate de a-și concentra atenția asupra faptului că problema Palestinei rămâne nerezolvată și că poporul palestinian nu și-a atins încă drepturile inalienabile, așa cum sunt definite de Adunarea Generală, și anume dreptul de a autodeterminare, dreptul la independență și suveranitate națională și dreptul la întoarcere.

Reuniunea specială va fi prezidată de președintele Comitetului, ambasadorul Cheikh Niang, care va rosti declarația de deschidere, urmată de observații ale președintelui Adunării Generale, ale președintelui Consiliului de Securitate și ale secretarului general, susținute de șeful său de cabinet. Observatorul permanent al statului Palestina va rosti o declarație în numele lui Mahmoud Abbas, președintele statului Palestina. Domnul Shawan Jabarin, director general al Al-Haq, o organizație palestiniană pentru drepturile omului, va împărtăși, de asemenea, observațiile sale.

În timpul evenimentului, va fi proiectat un videoclip, care face parte dintr-o expoziție virtuală intitulată Portrete ale Palestinei, care va fi lansat online în aceeași zi și constând din videoclipuri care prezintă poveștile individuale de reziliență ale palestinienilor. Observatorul permanent pentru Organizația Cooperării Islamice și președintele Comitetului special pentru investigarea practicilor israeliene care afectează drepturile omului ale poporului palestinian și ale altor arabi din teritoriile ocupate, precum și reprezentanți ai altor organizații interguvernamentale vor face declarații în a doua parte a Adunării. Această comemorare are loc la Geneva.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian este marcată, anual, la data de 29 noiembrie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

În această Zi Internațională a Solidarității cu Poporul Palestinian, situația din Teritoriul Palestinian Ocupat, care include Ierusalimul de Est, continuă să reprezinte o provocare semnificativă pentru pacea și securitatea internațională. Încălcările persistente ale drepturilor palestinienilor împreună cu extinderea așezărilor riscă să erodeze perspectiva unei soluții comune între două state.

În timp ce comunitatea internațională se străduiește să reînceapă dialogul israelo– palestinian, sunt încurajat de angajamentele recente dintre înalții oficiali israelieni și palestinieni. Cu toate acestea, limitarea situației nu este suficientă.

Scopul general rămâne două state care trăiesc unul lângă altul în pace și securitate, îndeplinind aspirațiile naționale legitime ale ambelor popoare, cu granițe bazate pe liniile din 1967 și Ierusalimul capitală a ambelor state.

Solicit părților să evite pașii unilaterali care ar submina șansele de soluționare pașnică a conflictului pe baza dreptului internațional și pe baza rezoluțiilor relevante ale Națiunilor Unite. De asemenea, invit părțile să se angajeze în mod constructiv pentru a pune capăt închiderii Gazei și pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale tuturor palestinienilor aflați sub ocupație.

Îi felicit pe donatorii generoși care sprijină UNRWA și fac apel la statele membre să ofere finanțare în timp util și previzibilă pentru a permite agenției să își desfășoare activitatea vitală.

Împreună, să ne reafirmăm angajamentul neclintit față de poporul palestinian în încercarea acestuia de a-și atinge drepturile inalienabile și de a construi un viitor bazat pe pace, justiție, securitate și demnitate atât pentru palestinieni, cât și pentru israelieni.

***

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

În fiecare an, în această zi internațională, comunitatea internațională își reafirmă solidaritatea cu poporul palestinian în speranța sa pentru un viitor plin de pace și libertate.

După mai bine de un an și jumătate de pandemie, importanța deplină a acestei solidarități este clar de văzut. Criza de sănătate a agravat într-adevăr dificultățile existente ale vieții economice și sociale pentru poporul palestinian, caracterizate prin rate foarte ridicate ale șomajului și sărăciei și riscul sporit de creștere a numărului de copii neșcolarizați din cauza COVID-19.

Prin urmare, este urgent să reafirmăm această solidaritate pentru a nu fi lipsiți de resursele tinerilor și de potențialul acestora de a stimula înțelegerea reciprocă și de a construi pacea.

Acesta este angajamentul pe care UNESCO l-a susținut în domeniu, cu sprijinul Biroului său din Ramallah, în special în acțiunile sale în favoarea educației pentru poporul palestinian.

Organizația noastră, în fața pandemiei, și-a unit forțele cu Ministerul Educației pentru a asigura continuitatea educațională prin învățământ la distanță. De asemenea, a intervenit pentru a sprijini și monitoriza copiii din Gaza și din Cisiordania, cu scopul de a reduce riscul ca aceștia să abandoneze școala.

Diversitatea unor astfel de acțiuni se adaugă la convingerea, în centrul acțiunii noastre comune, că sistemul de învățământ palestinian trebuie consolidat pentru a permite mai multor fete și tineri din zonele rurale să aibă acces la o educație de calitate.

Această solidaritate activă cu poporul palestinian se reflectă și în angajamentul UNESCO de a promova și susține atât cultura lor, cât și oamenii care o produc.

Renovarea continuă a Muzeului Riwaya din Betleem și lucrările în curs de desfășurare pentru a crea un institut național de film demonstrează angajamentul nostru față de promovarea expresiilor și interacțiunilor culturale și de a promova înțelegerea reciprocă prin cultură.

Prin urmare, înțelegerea și protejarea libertăților de exprimare sunt ceea ce va permite tinerilor palestinieni să se echipeze cu abilitățile necesare pentru a face față provocărilor prezente și viitoare.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian este marcată, anual, la data de 29 noiembrie.

Domnul Fuad Kokaly, ambasadorul Statului Palestina în România, a transmis următorul mesaj:

Comunitatea internațională comemorează în fiecare an, pe 29 noiembrie, Ziua Solidarității cu poporul palestinian. După 73 de ani, Nekkba (Catastrofa) încă face parte din viața noastră de zi cu zi, deoarece noi, palestinienii, trăim continuu sub ocupația opresivă a Israelului.

În această zi, în urmă cu 73 de ani, la 29 noiembrie 1947, Adunarea Națională a adoptat rezoluția ONU 181, prin care cerea crearea a două state, în ținutul Palestinei istorice.

Timpul a trecut și în ciuda tuturor acestor ani de luptă și eforturi diplomatice, nu s-a produs nicio schimbare: refugiații sunt încă în lagăre, palestinienii încă sub ocupație, armata israeliană ne invadează în continuare pământurile. Nicio autoritate internațională nu a exprimat nicio măsură sau soluție și nu a manifestat bunăvoința de a se implica pentru a întrerupe suferința palestinienilor.
Nekkba este comemorat în fiecare an de 73 de ani și noi, palestinienii, încă ne plângem destinul sub ocupație, ne trăim viața exprimându-ne nevoia de libertate și sperând că, într-o zi, comunitatea internațională va face un pas înainte, într-un efort comun, concertat pentru a face ca această opresiune să înceteze.

Între timp, ocupația militară israeliană continuă să ne încalce patria, construind colonizări și anexând teritorii în beneficiul coloniștilor, schimbând peisajele din jurul comunităților noastre, tulburând satele tradiționale și invadând mediul nostru național cu orașe uriașe construite peste noapte, fără nicio considerație, deferență sau respect față de dreptul internațional sau rezoluțiile anterioare ale ONU.

Facem apel către comunitatea internațională să observe realitatea evidentă și să pună capăt acestei ocupații, să ia atitudine împotriva nedreptății, să oprească opresiunea și să asculte vocea palestinienilor care își exprimă nevoia de libertate și autodeterminare, după toți acești ani.

În acest sens, aș dori să mulțumesc poporului român pentru sprijinul său continuu în lupta noastră pentru autodeterminare, în punerea în aplicare a soluției celor două state și pentru solidaritatea sa cu poporul palestinian, în această călătorie dificilă de constituire a propriului nostru stat palestinian.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian este marcată, anual, la data de 29 noiembrie.

2018: Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian este marcată, anual, la data de 29 noiembrie.

Ziua internațională a solidarității oferă în mod tradițional o ocazie pentru comunitatea internațională de a-și concentra atenția asupra faptului că problema Palestinei rămâne nerezolvată și că poporul palestinian trebuie să-și atingă încă drepturile inalienabile definite de Adunarea Generală, și anume dreptul la autodeterminare fără interferențe externe, dreptul la independență și suveranitate națională și la dreptul de a se întoarce la casele și proprietățile lor, de unde au fost strămutate.

António Guterres, Secretarul General al ONU: „Lupta palestiniană de autodeterminare, independență și viață demnă de zeci de ani se confruntă cu numeroase obstacole, inclusiv: ocuparea militară continuă a teritoriului palestinian; continuarea violenței și a incitării; continuarea construcției și extinderii așezărilor; profunde incertitudini cu privire la procesul de pace; și deteriorarea condițiilor umanitare și economice, în special în Gaza „.

Anul acesta evenimentele de comemorare a Zilei Solidarității au loc la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, în perioada 28-30 noiembrie 2018, potrivit unui comunicat.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian este marcată, anual, la data de 29 noiembrie. 

Evenimentele din acest an vor fi găzduite la sediul central al ONU de la New York, precum și în sediile ONU de la Geneva, Viena si Nairobi, potrivit unui comunicat al ONU. Printre acestea, se numără o expoziție de fotografie intitulată The Palestinian People: Everlasting Roots, Infinite Horizonts, 22 noiembrie 2017 – 3 ianuarie 2018.

***

29 noiembrie 2016: Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian (International Day of Solidarity with the Palestinian People) este marcată, începând cu 1977, anual, pe data de 29 noiembrie.

Sediul materiei: Problema palestiniană s-a aflat permanent în atenția ONU și a Consiliului de Securitate motiv pentru care, prin Rezoluția 32/40 B din 2 decembrie 1977, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat  ziua de 29 noiembrie ca fiind Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian.

Data de 29 noiembrie a fost aleasă datorită semnificației sale pentru poporul palestinian, în această zi a anului 1947, fiind adoptată Rezoluția 181(II) a Adunării Generale referitoare la împărțirea Palestinei, prin care se stabilea divizarea teritoriului palestinian și crearea a două state, unul evreu și celălalt arab, în timp ce orașul Ierusalim era pus sub administrația ONU, ca zonă cu un regim internațional special („corpus separatum”).

Ziua Internațională a Solidarității constituie o oportunitate pentru a atrage atenția asupra faptului că problema Palestinei a rămas încă nerezolvată și că poporul palestinian nu și-a dobândit totuși drepturile inalienabile astfel cum sunt ele definite de către Adunarea Generală, și anume, dreptul la autodeterminare, fără interferențe externe, dreptul la independență și suveranitate naționale, precum și dreptul de a reveni la casele și proprietățile din care au fost strămutați.

Reuniunea specială a Comitetului și dezbaterea Adunării Generale vor fi transmise și în direct pe http://webtv.un.org.

Web-site-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea  Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina GRIGORAȘ 
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro