« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian
29.11.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian este marcată, anual, la data de 29 noiembrie.

Domnul Fuad Kokaly, ambasadorul Statului Palestina în România, a transmis următorul mesaj:

Comunitatea internațională comemorează în fiecare an, pe 29 noiembrie, Ziua Solidarității cu poporul palestinian. După 73 de ani, Nekkba (Catastrofa) încă face parte din viața noastră de zi cu zi, deoarece noi, palestinienii, trăim continuu sub ocupația opresivă a Israelului.

În această zi, în urmă cu 73 de ani, la 29 noiembrie 1947, Adunarea Națională a adoptat rezoluția ONU 181, prin care cerea crearea a două state, în ținutul Palestinei istorice.

Timpul a trecut și în ciuda tuturor acestor ani de luptă și eforturi diplomatice, nu s-a produs nicio schimbare: refugiații sunt încă în lagăre, palestinienii încă sub ocupație, armata israeliană ne invadează în continuare pământurile. Nicio autoritate internațională nu a exprimat nicio măsură sau soluție și nu a manifestat bunăvoința de a se implica pentru a întrerupe suferința palestinienilor.
Nekkba este comemorat în fiecare an de 73 de ani și noi, palestinienii, încă ne plângem destinul sub ocupație, ne trăim viața exprimându-ne nevoia de libertate și sperând că, într-o zi, comunitatea internațională va face un pas înainte, într-un efort comun, concertat pentru a face ca această opresiune să înceteze.

Între timp, ocupația militară israeliană continuă să ne încalce patria, construind colonizări și anexând teritorii în beneficiul coloniștilor, schimbând peisajele din jurul comunităților noastre, tulburând satele tradiționale și invadând mediul nostru național cu orașe uriașe construite peste noapte, fără nicio considerație, deferență sau respect față de dreptul internațional sau rezoluțiile anterioare ale ONU.

Facem apel către comunitatea internațională să observe realitatea evidentă și să pună capăt acestei ocupații, să ia atitudine împotriva nedreptății, să oprească opresiunea și să asculte vocea palestinienilor care își exprimă nevoia de libertate și autodeterminare, după toți acești ani.

În acest sens, aș dori să mulțumesc poporului român pentru sprijinul său continuu în lupta noastră pentru autodeterminare, în punerea în aplicare a soluției celor două state și pentru solidaritatea sa cu poporul palestinian, în această călătorie dificilă de constituire a propriului nostru stat palestinian.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian este marcată, anual, la data de 29 noiembrie.

2018: Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian este marcată, anual, la data de 29 noiembrie.

Ziua internațională a solidarității oferă în mod tradițional o ocazie pentru comunitatea internațională de a-și concentra atenția asupra faptului că problema Palestinei rămâne nerezolvată și că poporul palestinian trebuie să-și atingă încă drepturile inalienabile definite de Adunarea Generală, și anume dreptul la autodeterminare fără interferențe externe, dreptul la independență și suveranitate națională și la dreptul de a se întoarce la casele și proprietățile lor, de unde au fost strămutate.

António Guterres, Secretarul General al ONU: „Lupta palestiniană de autodeterminare, independență și viață demnă de zeci de ani se confruntă cu numeroase obstacole, inclusiv: ocuparea militară continuă a teritoriului palestinian; continuarea violenței și a incitării; continuarea construcției și extinderii așezărilor; profunde incertitudini cu privire la procesul de pace; și deteriorarea condițiilor umanitare și economice, în special în Gaza „.

Anul acesta evenimentele de comemorare a Zilei Solidarității au loc la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, în perioada 28-30 noiembrie 2018, potrivit unui comunicat.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian este marcată, anual, la data de 29 noiembrie. 

Evenimentele din acest an vor fi găzduite la sediul central al ONU de la New York, precum și în sediile ONU de la Geneva, Viena si Nairobi, potrivit unui comunicat al ONU. Printre acestea, se numără o expoziție de fotografie intitulată The Palestinian People: Everlasting Roots, Infinite Horizonts, 22 noiembrie 2017 – 3 ianuarie 2018.

***

29 noiembrie 2016: Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian (International Day of Solidarity with the Palestinian People) este marcată, începând cu 1977, anual, pe data de 29 noiembrie.

Sediul materiei: Problema palestiniană s-a aflat permanent în atenția ONU și a Consiliului de Securitate motiv pentru care, prin Rezoluția 32/40 B din 2 decembrie 1977, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat  ziua de 29 noiembrie ca fiind Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian.

Data de 29 noiembrie a fost aleasă datorită semnificației sale pentru poporul palestinian, în această zi a anului 1947, fiind adoptată Rezoluția 181(II) a Adunării Generale referitoare la împărțirea Palestinei, prin care se stabilea divizarea teritoriului palestinian și crearea a două state, unul evreu și celălalt arab, în timp ce orașul Ierusalim era pus sub administrația ONU, ca zonă cu un regim internațional special („corpus separatum”).

Ziua Internațională a Solidarității constituie o oportunitate pentru a atrage atenția asupra faptului că problema Palestinei a rămas încă nerezolvată și că poporul palestinian nu și-a dobândit totuși drepturile inalienabile astfel cum sunt ele definite de către Adunarea Generală, și anume, dreptul la autodeterminare, fără interferențe externe, dreptul la independență și suveranitate naționale, precum și dreptul de a reveni la casele și proprietățile din care au fost strămutați.

Reuniunea specială a Comitetului și dezbaterea Adunării Generale vor fi transmise și în direct pe http://webtv.un.org.

Web-site-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea  Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina GRIGORAȘ 
Facultatea de Drept, Universitatea din București

 
Secţiuni: Articole, Internațional, Legal Days, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD