Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian

29.11.2018 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA
Abonare newsletter
Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

29 noiembrie 2018: Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian este marcată, anual, la data de 29 noiembrie.

Ziua internațională a solidarității oferă în mod tradițional o ocazie pentru comunitatea internațională de a-și concentra atenția asupra faptului că problema Palestinei rămâne nerezolvată și că poporul palestinian trebuie să-și atingă încă drepturile inalienabile definite de Adunarea Generală, și anume dreptul la autodeterminare fără interferențe externe, dreptul la independență și suveranitate națională și la dreptul de a se întoarce la casele și proprietățile lor, de unde au fost strămutate.

António Guterres, Secretarul General al ONU: „Lupta palestiniană de autodeterminare, independență și viață demnă de zeci de ani se confruntă cu numeroase obstacole, inclusiv: ocuparea militară continuă a teritoriului palestinian; continuarea violenței și a incitării; continuarea construcției și extinderii așezărilor; profunde incertitudini cu privire la procesul de pace; și deteriorarea condițiilor umanitare și economice, în special în Gaza „.

Anul acesta evenimentele de comemorare a Zilei Solidarității au loc la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, în perioada 28-30 noiembrie 2018, potrivit unui comunicat.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

29 noiembrie 2017Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian este marcată, anual, la data de 29 noiembrie. 

Evenimentele din acest an vor fi găzduite la sediul central al ONU de la New York, precum și în sediile ONU de la Geneva, Viena si Nairobi, potrivit unui comunicat al ONU. Printre acestea, se numără o expoziție de fotografie intitulată The Palestinian People: Everlasting Roots, Infinite Horizonts, 22 noiembrie 2017 – 3 ianuarie 2018.

***

29 noiembrie 2016: Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian (International Day of Solidarity with the Palestinian People) este marcată, începând cu 1977, anual, pe data de 29 noiembrie.

Sediul materiei: Problema palestiniană s-a aflat permanent în atenția ONU și a Consiliului de Securitate motiv pentru care, prin Rezoluția 32/40 B din 2 decembrie 1977, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat  ziua de 29 noiembrie ca fiind Ziua internațională a solidarității cu poporul palestinian.

Data de 29 noiembrie a fost aleasă datorită semnificației sale pentru poporul palestinian, în această zi a anului 1947, fiind adoptată Rezoluția 181(II) a Adunării Generale referitoare la împărțirea Palestinei, prin care se stabilea divizarea teritoriului palestinian și crearea a două state, unul evreu și celălalt arab, în timp ce orașul Ierusalim era pus sub administrația ONU, ca zonă cu un regim internațional special („corpus separatum”).

Ziua Internațională a Solidarității constituie o oportunitate pentru a atrage atenția asupra faptului că problema Palestinei a rămas încă nerezolvată și că poporul palestinian nu și-a dobândit totuși drepturile inalienabile astfel cum sunt ele definite de către Adunarea Generală, și anume, dreptul la autodeterminare, fără interferențe externe, dreptul la independență și suveranitate naționale, precum și dreptul de a reveni la casele și proprietățile din care au fost strămutați.

Reuniunea specială a Comitetului și dezbaterea Adunării Generale vor fi transmise și în direct pe http://webtv.un.org.

Web-site-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea  Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina GRIGORAȘ 
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week