Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: art. 110 alin. (5) și art. 123 alin. (2) CPP (consemnarea declarațiilor)


29 noiembrie 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Cristina GRIGORAȘ
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

Ȋn data de 25.11.2016 s-a constituit un nou dosar (3031D/2016) pe rolul Curții Constituționale, urmȃnd a fi analizate dispozițiile articolului nr. 110 alin. (5) și, respectiv, ale articolului 123 alin. (2) din Codul de procedură penală (cauza Pușcov Dorel).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care aceste articole formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanța de trimitere este Tribunalul Arad – completul de cameră preliminară (evident că nu s-a putut stabili, din cauza unei dispoziții din CPP, dacă se impune sau nu suspendarea judecății cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale – M.M.-B.).

Dispozițiile criticate au următorul conținut normativ:

Art. 110: Consemnarea declaraţiilor (extras)
„(5) În cursul urmăririi penale, audierea suspectului sau inculpatului se înregistrează cu mijloace tehnice audio sau audiovideo. Atunci când înregistrarea nu este posibilă, acest lucru se consemnează în declaraţia suspectului sau inculpatului, cu indicarea concretă a motivului pentru care înregistrarea nu a fost posibilă.”

Art. 123: Consemnarea declaraţiilor (extras)
„(2)În cursul urmăririi penale, audierea martorului se înregistrează prin mijloace tehnice audio sau audiovideo, dacă organul de urmărire penală consideră necesar sau dacă martorul solicită expres aceasta şi înregistrarea este posibilă.”

Cristina GRIGORAȘ (text și selecție)
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator proiect)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro