Teze prealabile ale Codului Patrimoniului Cultural
30.11.2016 | Irina DIMITRIU, Călin MUREŞANU

JURIDICE - In Law We Trust
Irina Dimitriu

Irina Dimitriu

Călin Mureșanu

Călin Mureșanu

Legislația care va fi codificată

Codul va abroga actele normative privitoare la bunurile culturale atât din zona patrimoniului imobil, cât și din cele ale patrimoniului mobil și a celui imaterial, acestea urmând a fi cuprinse în Cod. Principalele acte normative care vor face obiectul codificării sunt:

– Ordonanța Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național (aprobată cu modificări prin Legea nr. 378/2001), cu modificările și completările ulterioare;
– Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, cu modificările și completările ulterioare;
– Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare;
– Legea nr. 311/2003 a muzeelor și colecțiilor publice, cu modificările și completările ulterioare;
– Legea nr. 6/2008 privind regimul juridic al patrimoniului tehnic și industrial;
– Legea nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial.

Alte acte normative vor fi modificate sau completate pentru a fi în concordanță cu prevederile Codului.

Structura Codului

Codul va fi împărțit în nouă titluri, după cum urmează:

– TITLUL I – DISPOZIȚII PRELIMINARE
– TITLUL II – DISPOZIȚII GENERALE
– TITLUL III – AUTORITĂȚI, INSTITUȚII ȘI ORGANISME CU ATRIBUȚII ÎN DOMENIUL PATRIMONIULUI CULTURAL NAȚIONAL 
– TITLUL IV – REGLEMENTĂRI SPECIFICE PATRIMONIULUI CULTURAL IMOBIL
– TITLUL V – REGLEMENTĂRI SPECIFICE PEISAJULUI CULTURAL ȘI ARIILOR PROTEJATE
– TITLUL VI – REGLEMENTĂRI SPECIFICE PATRIMONIULUI CULTURAL MOBIL
– TITLUL VII – REGLEMENTĂRI SPECIFICE PATRIMONIULUI IMATERIAL
– TITLUL VIII – CONTROL ȘI SANCȚIUNI
– TITLUL IX – DISPOZIȚII TRANZITORII ȘI FINALE

Titlul I – Dispoziții preliminare

Scopul acestui titlu este să instituie prevalența principiilor care ar trebui să guverneze orice măsură luată în raport cu patrimoniul cultural. Titlul I va fi structurat pe trei subiecte principale referitoare la interpretarea dispozițiilor codului în relație strictă cu principiile sale fundamentale și cu terminologia specifică, principiile fundamentale, respectiv terminologia specifică.

Titlul II – Dispoziții generale

În acest titlu a fost cuprinsă informația juridică ce este comună tuturor speciilor patrimoniului, precum și regulile general aplicabile acestora.

Prima secțiune va stabili obiectul de reglementare și definițiile generale, precum scopul Codului, definiția generală a patrimoniului cultural, sau instituirea prin norme distincte a regimului de protecție la nivel național sau la nivel local.

Titlul II va mai reglementa în cea de a treia secțiune regimul de proprietate asupra patrimoniului cultural național. Această secțiune la conține prevederi privitoare la:

– Despre regimul proprietății și despre servituțile asupra acesteia în cazul bunurilor din patrimoniul cultural național;
– Exproprierea pentru cauză de utilitate publică a bunurilor din patrimoniul cultural național;
– Despre dreptul de preemțiune;
– Despre dreptul de administrare a bunurilor patrimoniului cultural național aflate în proprietate publică.

Alte prevederi relevante vor face referire la obligațiile deținătorilor de drept public sau privat de a menține evidențe proprii ale bunurilor patrimoniului cultural național deținut; obligația de a permite accesul la bunul cultural sau de a face lucrări asupra bunurilor numai cu personal calificat și atestat; donația și moștenirea bunurilor patrimoniu cultural național; concesionarea bunurilor patrimoniu cultural național.

În plus, Codul va reglementa procedurile de instituire a regimului de protecție al bunurilor. De asemenea, se va institui un sistem de inventariere al patrimoniului cultural, prin atribuirea de coduri unice bunurilor patrimoniului cultural național și înregistrarea acestora într-un registru.

Titlul III – Autorități, instituții și organisme cu atribuții în domeniul patrimoniului cultural național

Titlul urmărește identificarea autorităților, instituțiilor și a organismelor care au rol direct în domeniul patrimoniului cultural, cu menționarea explicită a ariilor generale de responsabilitate și relațiilor dintre acestea de subordonare sau colaborare.

Titlul IV – Reglementări specifice patrimoniului cultural imobil

Acest titlu va conține definiții specifice ale imobilelor care aparțin patrimoniului cultural național, a utilității publice și servituților aplicabile imobilelor, dar și a protecției imobilelor sau garanției statului privind protejarea, interzicerea desființării și condițiile strămutării imobilelor aparținând patrimoniului cultural național.

De asemenea, vor fi incluse reglementări privitoare la regimul de proprietate asupra imobilelor din patrimoniul cultural național, astfel cum urmează:

– Despre natura proprietății și despre imprescriptibilitatea, inalienabilitatea și insesizabilitatea monumentelor istorice aflate în proprietate publică;
– Despre circuitul civil al imobilelor și grupurilor de imobile din patrimoniul cultural național aflate în proprietate privată și despre preemțiune și procedurile sale;
– Despre obligativitatea consemnării regimului de protecție legală în toate actele de transfer ale drepturilor de administrare;
– Despre concesionarea imobilelor sau a grupurilor de imobile;
– Despre răspunderile proprietarilor și despre situațiile în care aceștia nu se cunosc;
– Despre exproprierea pentru cauză de utilitate publică a monumentelor istorice.

În plus, vor fi instituire proceduri administrative specifice, cum ar fi inventarierea, instituirea protecției legale, evidențierea și avizarea imobilelor care vor reglementa intervențiile asupra imobilelor, condițiile modificărilor care se pot face în cursul lucrărilor sau garanția privind calitatea lucrărilor. Vor fi instituite și măsuri de protecție specifice, cum ar fi obligația adaptării proiectului autorizat în situația descoperirii în timpul execuției lucrărilor a unor elemente de arheologie sau de altă natură cu relevanță culturală semnificativă.

Mai mult, patrimoniul de interes arheologic va beneficia de reglementări specifice în legătură cu regimul de proprietate, cum ar fi:

– Despre natura proprietății și despre servituțile proprietății publice asupra patrimoniului cultural de interes arheologic;
– Despre deținerea bunurilor arheologice mobile descoperite și despre compensațiile financiare legate de descoperirea acestora;
– Descrierea circuitului civil al terenurilor aflate în situri sau zone arheologice și a obligațiilor de a consemna în actele de transfer al dreptului de administrare asupra terenurilor a plasamentului acestora în situri sau zone arheologice;
– Despre concesionarea terenurilor cu patrimoniu arheologic;
– Despre răspunderile proprietarilor și despre situațiile în care aceștia nu ar fi cunoscuți;
– Exproprierea pentru cauză de utilitate publică a terenurilor ce se află în situri sau în zone arheologice;
– Prevederi speciale legate de cadastru.

De asemenea, se vor institui proceduri administrative specifice de inventariere, instituire a protecției legale, evidențiere, avizare și autorizare a cercetărilor arheologice, cum ar fi: comunicarea declanșării procedurilor de instituire a protecției legale, cunoașterea publică a limitelor regimului de protecție legală, clasarea sau descărcarea de sarcină arheologică. În plus, vor fi instituire măsuri de protecție specifice de dezvoltare durabilă, de protecție a descoperirilor arheologice întâmplătoare sau de autorizare a intervențiilor asupra siturilor și zonelor arheologice și obligativitatea de a aduce terenul la starea inițială după finalizarea cercetărilor.

Titlul V – Reglementări specifice peisajului cultural și ariilor protejate

Acest titlu va include, în primul rând, definiții generale și specifice pentru peisajele culturale și tipurile acestora, a limitelor teritoriilor și a zonelor protejate ca peisaj cultural.

În plus, se va include o listă a instrumentelor de protecție a peisajelor și a componentelor acestora, după cum urmează:

– Planurile de Peisaj;
– Planul Teritorial de Peisaj;
– Planul Local de Peisaj;
– Conținutul minimal și despre anexele obligatorii ale planurilor de peisaj;
– Avizarea planurilor de peisaj.

De asemenea, se vor prevedea reglementări specifice planurilor de peisaj și raportarea la legislația de urbanism și amenajarea teritoriului, precum și la legislația de mediu, astfel cum urmează:

– Despre implementarea prevederilor privind protecția peisajelor culturale la nivel local;
– Despre implementarea prevederilor privind protecția peisajelor culturale la nivel central;
– Despre avize;
– Despre autorizații;
– Despre monitorizare și control

Titlul VI – Reglementări specifice patrimoniului cultural mobil

Titlul dedicat patrimoniului cultural mobil va urmări concentrarea reglementărilor în jurul temelor legate de următoarele necesități specifice:

– procedurile administrative
– procedurile tehnice și științifice
– circulația bunurilor culturale mobile, atât pe teritoriul României, cât și în afara acestuia.

Titlul VII – Reglementări specifice patrimoniului imaterial

Titlul dedicat patrimoniului imaterial va include proceduri specifice de cercetare, inventariere și arhivare a patrimoniului imaterial, dar și măsuri de protecție al acestuia.

Titlul VIII – Control și sancțiuni

Titlul va reglementa contravențiile, infracțiunile, procedurile de constatare, control și sancționare aferente. În plus, vor fi incluse și proceduri de monitorizare și aplicare a sancțiunilor.

Irina Dimitriu, Senior Managing Associate REFF & ASOCIAȚII
Călin Mureșanu, Associate REFF & ASOCIAȚII

Secţiuni: Lege 9, Selected, Varia (alte arii de practica) | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO