Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea HG privind registrul general de evidență a salariaților
30.11.2016 | Gabriela ILIE, Raluca BALINT

Secţiuni: Dreptul muncii, Lege 9, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Gabriela Ilie

Gabriela Ilie

Raluca Balint

Raluca Balint

Hotărârea care modifică H.G. nr. 500/2011, adoptată de Guvern în ședința din data de 23 noiembrie 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 963/2016. Schimbări semnificative au fost aduse în privința regulilor care guvernează întocmirea și completarea registrului general de evidență a salariaților.

Principalele modificări aduse H.G. nr. 500/2011 vizează următoarele aspecte:

– Înființarea Registrului General de Evidență a personalului plătit din fonduri publice (în continuare „Registrul Public”) și a Registrului General de Evidență a salariaților din domeniul privat (în continuare „Registrul Privat”)

În Registrul Public, întocmit în format electronic, urmează a fi înregistrat atât personalul care își exercită funcția în baza unui contract individual de muncă, cât și în baza unui act administrativ de numire sau a unui alt fel de act emis în condițiile legii.

Obligația înregistrării unor elemente noi în Registrul Privat, precum:

a) data de început și de sfârșit a detașării;

b) data de început și de sfârșit a detașării transnaţionale, reglementată prin Legea nr. 344/2006 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale, statul în care urmează să se realizeze detaşarea transnaţională, denumirea beneficiarului/utilizatorului la care urmează să presteze activitatea salariatul detaşat, precum şi natura acestei activităţi;

c) data de început şi de sfârşit a detaşării pe teritoriul unui stat care nu este membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, statul în care urmează să se realizeze detaşarea, denumirea beneficiarului/utilizatorului la care urmează să presteze activitatea salariatul detaşat, precum şi natura acestei activităţi;

d) datele din actele de studii ale salariatului, precum și datele privitoare la profilul/specializarea/calificarea acestuia conform actelor/certificatelor de calificare;

e) datele de identificare ale utilizatorului, în cazul contractelor de muncă temporară.

– Reglementarea distincției între detașarea reglementată de Codul muncii și detașarea transnațională reglementată de Legea nr. 344/2006 privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale.

Ca urmare modificărilor aduse H.G. nr. 500/2011, angajatorii și instituțiile/autoritățile publice vor putea înregistra în mod distinct starea de detașare, spre deosebire de versiunea anterioară a Registrului general de evidență a salariaților, care nu permitea acest lucru.

Consecințe ale modificării H.G. nr. 500/2011

Prin modificările aduse H.G. nr. 500/2011, se soluționează o serie de probleme generate, în principal, de confuzia realizată în practică între detașarea prevăzută de Codul Muncii și cea transnațională, reglementată de Legea nr. 344/2006 privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale.

Avocat Gabriela Ilie
Senior Associate REFF & ASOCIAȚII
Avocat Raluca Balint
Associate REFF & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti