Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA


01.12.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ
Secţiuni: Articole, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este marcată, anual, la data de 1 decembrie.

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA (World AIDS Day) este marcată în fiecare an la 1 decembrie, pentru a aminti oamenilor din întreaga lume să fie uniţi în lupta împotriva HIV/SIDA, prin susţinere oferită bolnavilor cu HIV, dar şi prin activităţi de comemorare a persoanelor care au murit din cauza SIDA.

Sloganul sub care se desfăşoară, în 2022, Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este Rock the Ribbon, fundiţa roşie purtată putând mesajul de solidaritate cu persoanele care trăiesc cu HIV, la nivel mondial.

La nivel mondial, se estimează că există 38 de milioane de persoane care trăiesc cu acest virus. Cu toate că el a fost descoperit în 1984, până în prezent a făcut peste 35 de milioane de victime. În prezent, studiile ştiinţifice avansate în tratamentul HIV şi legislaţia care protejează persoanele cu HIV au făcut ca numărul cazurilor mortale să scadă.

***

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este marcată, anual, la data de 1 decembrie.

În fiecare an, pe 1 decembrie, lumea comemorează Ziua Mondială împotriva SIDA. Oamenii din întreaga lume se unesc pentru a arăta sprijin pentru persoanele care trăiesc cu HIV și sunt afectate de HIV și pentru a-și aminti de cei care și-au pierdut viața din cauza SIDA.

În această Zi Mondială împotriva SIDA, UNAIDS evidențiază necesitatea urgentă de a pune capăt inegalităților care provoacă SIDA și alte pandemii în întreaga lume.

Fără acțiuni îndrăznețe împotriva inegalităților, lumea riscă să rateze obiectivele de a pune capăt SIDA până în 2030, precum și o pandemie prelungită de COVID-19 și o criză socială și economică în spirală.

La patruzeci de ani de când au fost raportate primele cazuri de SIDA, HIV încă amenință lumea. Astăzi, lumea este departe de a-și îndeplini angajamentul comun de a pune capăt SIDA până în 2030 nu din cauza lipsei de cunoștințe sau de instrumente pentru a învinge SIDA, ci din cauza inegalităților structurale care împiedică soluțiile dovedite pentru prevenirea și tratamentul HIV.

Inegalitățile economice, sociale, culturale și juridice trebuie să fie eliminate de urgență dacă vrem să punem capăt SIDA până în 2030.

Deși există percepția că un moment de criză nu este momentul potrivit pentru a acorda prioritate abordării injustițiilor sociale fundamentale, este clar că fără a face acest lucru criza nu poate fi depășită.

Abordarea inegalităților este o promisiune globală de lungă durată, a cărei urgență nu a crescut decât. În 2015, toate țările s-au angajat să reducă inegalitățile din interiorul țărilor și dintre acestea, ca parte a obiectivelor de dezvoltare durabilă. Strategia globală SIDA 2021–2026: Eliminarea inegalităților, încetarea SIDA și Declarația politică privind SIDA adoptată la reuniunea la nivel înalt a Națiunilor Unite din 2021 privind SIDA au pus sfârșitul inegalităților în centrul lor.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este marcată, anual, la data de 1 decembrie.

În fiecare an, la data de 1 decembrie, lumea comemorează Ziua Mondială a SIDA. Oamenii din întreaga lume se unesc pentru a arăta sprijin pentru persoanele care trăiesc și sunt afectate de HIV și pentru a-și aminti de cei care și-au pierdut viața din această cauză.

În 2020, atenția lumii a fost concentrată din cauza pandemiei COVID-19 asupra sănătății și asupra modului în care pandemiile afectează viețile și mijloacele de trai. COVID-19 arată încă o dată modul în care sănătatea este legată de alte probleme critice, cum ar fi reducerea inegalității, drepturile omului, egalitatea de gen, protecția socială și creșterea economică. Având în vedere acest lucru, anul acesta tema Zilei Mondiale a SIDA este „Solidaritatea globală, responsabilitatea comună”.

COVID-19 a demonstrat că, în timpul unei pandemii, nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță. Lăsarea oamenilor în urmă nu este o opțiune dacă vrem să reușim. Eliminarea stigmatizării și discriminării, punerea oamenilor în centru și fundamentarea răspunsurilor noastre în abordarea drepturilor omului și a abordărilor adaptate la gen sunt esențiale pentru a pune capăt pandemiilor care se lovesc de HIV și COVID-19.

Într-un nou raport, Prevenind împotriva pandemiilor prin punerea oamenilor în centru, UNAIDS solicită țărilor să facă investiții mult mai mari în răspunsurile globale la pandemie și să adopte un nou set de obiective îndrăznețe, ambițioase, dar realizabile pentru HIV. Dacă aceste ținte vor fi atinse, lumea va fi din nou pe drumul cel bun pentru a pune capăt SIDA ca o amenințare pentru sănătatea publică până în 2030.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este marcată, anual, la data de 1 decembrie.

2018: Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este marcată, anual, la data de 1 decembrie.

Tema din acest an pentru Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA , care marchează cea de-a 30-a aniversare la 1 decembrie, este „Cunoașteți-vă statutul”.

S-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește răspunsul la SIDA încă din 1988, iar astăzi trei din patru persoane care trăiesc cu HIV își cunosc statutul. Însă mai avem mile să mergem, așa cum arată cel mai recent raport al UNAIDS, și care include includerea persoanelor care trăiesc cu HIV care nu cunosc statutul lor și asigurându-se că acestea sunt legate de servicii de îngrijire și de prevenire a calității.

Testul HIV este esențial pentru extinderea tratamentului și asigurarea faptului că toți oamenii care trăiesc cu HIV pot duce o viață sănătoasă și productivă. De asemenea, este esențial să se atingă obiectivele de 90-90-90 și să se împuternicească oamenii să facă alegeri în ceea ce privește prevenirea HIV, astfel încât să se poată proteja pe ei înșiși și pe cei dragi.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este marcată, anual, la data de 1 decembrie.

Tema din acest an este intitualtă Sănătatea mea, dreptul meu (My health, my right), potrivit unui comunicat al ONU. Campania din acest este focusată pe dreptul la sănătate.

Ca dată statistică, amintim că 1,8 milioane de oameni au fost infectați cu HIV în anul 2016.

***

1 decembrie 2016: 1 Decembrie este nu doar sărbătoarea națională a românilor de pretutindeni, ci și Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA (World AIDS Day).

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA a fost inaugurată în 1988, în cadrul Conferinței mondiale privind SIDA de la Londra și reprezintă o oportunitate pentru oamenii din întreaga lume să se unească în lupta împotriva HIV, să-și arate sprijinul pentru persoanele care trăiesc cu HIV și pentru a-i comemora pe cei care au murit din cauza acestei boli.

Începând cu 2015 sloganul Zilei de luptă împotriva HIV/SIDA este „Spre o cale rapidă de a pune capăt HIV/SIDA”. Această abordare pornește de la faptul că până în iunie 2016, 18.2 milioane de persoane au avut acces la tratament contra sindromului și că noile infecții legate de acest virus s-au redus cu 35% începând cu 2000, în timp ce numărul deceselor cauzate de SIDA s-au diminuat cu 45% din 2005.

Sloganul este legat și de Strategia de reacție rapidă adoptată de către ONU pentru perioada 2016-2021 (The UNAIDS 2016–2021 Strategy), al cărei scop este atingerea, până în 2020, a unui prag de 30 de milioane de persoane care au acces la tratament.

:: Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Arbitru Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv
Masterand Cristina Grigoraş
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro