Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

La mulţi ani, România!


1 decembrie 2016 | Valeria BĂLĂNEL, Laura-Cristina DUMITRU
Secţiuni: Content, Opinii, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Valeria Bălănel

Valeria Bălănel

Laura-Cristina Dumitru

Laura-Cristina Dumitru

Ziua Națională  reprezintă o sărbătoare care ne duce cu gândul la începutul secolului XX când România a intrat în istorie sub forma un stat unitar și indivizibil. 1 Decembrie este pentru întreaga conștiință românească un prilej de onorare a celor care au reușit să îndeplinească idealul de unire a tuturor provinciilor românești.

Pentru noi, poporul român, anul 1918 a fost și va ramâne pentru totdeauna pagina cea mai măreață din istoria românească. La 27 martie 1918 Basarabia revenea la Patria mamă; la 28 noiembrie 1918 este urmată de Bucovina, pentru ca, la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia să se înfăptuiască unul din visele sublime ale naţiunii române, desăvârşirea statului naţional unitar român.

”Măreţia acestei zile stă în faptul că desăvârșirea unităţii naţionale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan râvnit cu putere, din străfundurile conștiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-i călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit […]. Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-i da armătura teritorial-instituţională, care este statul naţional. […]” În acest mod descrie marele academician Florin Constantiniu conotația istorică a zilei de 1 decembrie.

În același context, cu prilejul Zilei Naționale a României, din dorința de a fi alături de voi, ne exprimăm cele mai alese gânduri și urări de bine, prosperitate și împlinire românilor de pretutindeni și totodată ținem să vă mulțumim că sunteți alături de noi! Ne face deosebită plăcere sa colaborăm cu oameni de excepție ca dumneavoastră. Vă mulțumim pentru profesionalism si vă dorim cât mai multe realizări încununate de success!

La mulți ani România! La mulți ani dragi români!

Valeria Bălănel
Laura-Cristina Dumitru

* * *

Evenimente 1 decembrie

1 decembrie 1918 – 1 decembrie 2016: 98 de ani de la Marea Unire.

Esențial este să ne reamintim o parte a contextului acestui eveniment istoric atât de important pentru țara noastră.

În urma unirii Basarabiei și a Bucovinei cu România, singura provincie care a rămas separată era Transilvania. Astfel, în octombrie 1918 la Arad s-au pus bazele Consiliului Național Român Central.  În luna noiembrie a aceluiași an acesta publică manifestul ”Istoria ne cheamă la fapte” prin care convoacă Adunarea Națională la Alba Iulia.

Pe lângă delegațiile de români din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș care s-au adunat pe platoul din fața cetății medievale, au venit și 100.000 de români care manifestau pentru Unire.

Cei 98 de ani de la acest eveniment important, atât pentru istoria națională, cât și pentru cea universală vor fi sărbătoriți cu mare fast chiar din primele ore ale dimineții. În continuare vă prezentăm programul manifestațiilor sociale și culturale pregătit pentru dumneavoastră de primăriile principalelor municipii în ziua de sărbătoare:

Alba Iulia

  • 900– Program solemn (depunere de coroane și jerbe) la Statuia lui Ion I.C. Brătianu/ Iuliu Maniu/ Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria/ Mihai Viteazul
  • 120– Te- Deum (Catedrala Ortodoxă a Încoronării)
  • 1300– Parada militară (Bulevardul 1 decembrie 1918)

Pentru un program complet al evenimentelor din Alba Iulia: http://www.apulum.ro/images/uploads/comunicate/Program_FDR_2016.pdf

Sibiu

  • 1030- 1130 : Depuneri de coroane și jerbe de flori la sediul fostului Consiliu Dirigent din Transilvania
  • 1200: Momente corale de cântece patriotice
  • 1700- 1900: Retragere cu torțe
  • 2200: Grandios foc de artifcii și cu proiectții 3D , în culorile naționale

Pentru un program complet al evenimentelor din Sibiu: http://www.cultura.sibiu.ro/cal_main/event/4194/

Cluj- Napoca

  • 930: Te- Deum ( Catedrala Metropolitană)
  • 1000: Depuneri de coroane la statuia lui Avram Iancu urmată de parada militară: Bulevardul Eroilor- Piața Avram Iancu- Strada Dorobanților

Pentru un program complet al evenimentelor din Cluj-Napoca: http://www.primariaclujnapoca.ro/comunicate.html?gId=2399

Constanța

  • 900: Depuneri coroane( Cimitirul Militar)
  • 1030: Marș- Platoul Instituției Prefectului( Piața Ovidiu)
  • 1100: Ceremonial Militar( Piața Ovidiu)

Pentru un program complet al evenimentelor din Constanța: http://www.primaria-constanta.ro/arhiva-evenimente/detalii-evenimente?event=e6d17c71-8a60-65e9-84cc-ff0000670d49&ctg=Constanta

București

  • 800: la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol va avea loc o ceremonie religioasă și militară cu depuneri de coroane și jerbe
  • Parada militară se va desfășura în Piața Arcul de Triumf
  • 1100: Începerea evenimentului
  • Vor survola avioanele F16 (care reprezintă o noutate la parada de anul acesta)
  • Peste 3.000 de militari români și străini cu peste 300 de mijloace tehnice
  • Militarii străini prezenți la eveniment provin din: Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Italia, Germania, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Spania și Statele Unite ale Americii.
  • Comandantul paradei este generalul-locotenent Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major General. 

Deși autoritățile au organizat un program complex al manifestațiilor din 1 decembrie, la București vor avea loc și alte evenimente ce au menirea de a marca începutul sezonului de iarnă și a sărbătorilor și de a-i destine pe locuitori.

Iată recomandările  JURIDICE STYLE: 

  • Târgul de Crăciun

Unde? Piața Constituției

Devenit deja o tradiție a Marei Capitale, Târgul de Crăciun marchează sezonul Sărbătorilor de Iarnă. Anul acesta vizitatorii vor fi întâmpinați de peste 100 de căsuțe grupate pe categorii precum : handmade, Dulce de Craciun, Fabricat în România, care vă vor delecta cu  bucate tradiționale și decorațiuni, obiecte artizanale, dulciuri,  produse ecologice.
De asemenea părinții alături de copii sunt invitati să se bucure gratuit de carusel, patinuar în aer liber și trenuleț, sa urmăreasca minunatele spectacole și concerte susținute de artiști celebri precum:  Paula Seling, Maria Dragomiroiu, Ovidiu Komornik, Cornelia și Lupu Rednic, Nicolae Voiculeț, Ducu Bertzi, Iris sau să doneze pentru copiii nevoiași în Campania ‘Dăruiește, fii mai bun! Și tu poți fi Moș Crăciun!’.

  • Crăciun în grădina Eden

Unde? : Palatul Stirbei

Ora: 12:00

Palatul își deschide ușile pentru vizitatorii săi într-un alt fel de târg cu vânzare de cadouri, terase cu mâncăruri de sezon, Căsuța lui Moș Crăciun alături de un brad cu decorațiuni originale. De asemenea va avea loc și o expoziție cu vânzare de tablouri, icoane, antichități, chilipiruri, numismatică, mobilier restaurant, articole hand-made și artizanat.

  • Ziua Națională a României

Unde?: Parcul Titan

Ora: 9.00

Ziua Naţională a României se serbează în Sectorul 3 cu bucurie şi emoţie, printr-un eveniment tradiţional autentic, care va prezenta mai multe simboluri româneşti: fanfară, defilare cu drapel, cântece patriotice, muzică, dansuri şi costume reprezententative tuturor zonelor din România. Programul dedicat Zilei Naţionale va începe cu Maratonul Reîntregirii Neamului, manifestare sportivă organizată de către RoClub Maraton. Activitatea va avea ca punct de pornire/sosire scena de la lac, din Parcul Titan. Manifestările cultural-artistice vor începe după ora 17:00 şi vor fi susţinute de Orchestra „Rapsodia Carpaţilor”, sub bagheta maestrului Marin Alexandru, compusă din mai mulţi instrumentişti, solişti şi dansatori. De asemenea, Fanfara Angely’s va realiza un moment în care membrii vor cânta în paşi de defilare, dirijaţi de Mariu Fica.

  • Ateliere Selari 13 

Unde?: Galeria Atelier 35  ODD

Pentru iubitorii de artă și pentru cei care știu să o aprecieze, Atelierele Selari își deschid ușile pe 1 decembrie, intre orele 18:00 – 00:00, unde  vor putea admira lucrările a 14 artiști importanti. Expozitie eveniment Atelierele Selari – holul etajului 2, Ateliere Deschise – etajele 1 si 2, expozitie „The Disappearance of Technology” – Galeria Atelier 35 – ODD, parter. 

  • Târgul de Design la Hanul cu Tei

Unde?:  Galeria 15 Design, Centrul Vechi

Ora: 18:00

Uniunea Artiștilor Plastici din România,  prin filiala Design București,  organizează în perioada 1 – 28 decembrie târgul care face parte din programul ‘Designed în Bucharest’ ce are drept scop promovarea creațiilor de design originale realizate în Capitală. Deschiderea va avea loc joi, 1 decembrie, orele 18:00, la Galeria 15 Design din Hanul cu Tei, localizată în Centrul Vechi al Bucureștiului. Artiștii și designerii ce vor expune îi vor inspira pe cetățenii capitalei în alegerea cadoului perfect cu piese inedite de design vestimentar, accesorii de interior, postere, graphic design și decorațiuni de Crăciun. 

  • Teatru

Iarna, în regia lui Hanu Manutiu

Unde?: Teatrul Notarra

Ora: 19:30

Pentru iubitorii de teatru: vă invităm să urmăriți piesa Iarna de Jon Fosse – o stranie si enigmatica poveste de dragoste. Aici, esențial este nu atât dialogul exterior, cel care se rosteste si se aude, ci acela interior, al ființei,cu destinul sau și cu moartea. Iarna este exteriorizată si interiorizată pentru a crea universuri paralele, unde gravitația și imponderabilitatea par că se contopesc. Cu: Catrinel DUMITRESCU/Andrea GAVRILIU, Andi VASLUIANU/Stefan LUPU.

  • Teatru

Dineu cu proști

Unde? Teatru Național Ioan Luca Caragiale, Sala mare

Ora: 20.00

Iubitorii de comedii și cei care știu să aprecieze o glumă bună sau care vor să se relaxeze după o zi plină de activități sunt așteptați la teatrul Ioan Luca Caragiale. Titlul piesei lui Francis Veber e limpede ca „bună ziua”, dialogul nu intră în zone întunecate, scriitura e extrem de naturală. Tot respectul pentru mecanica râsului pusă-n funcţiune de Francis Veber. Piesa e o construcţie care „merge ca unsă”, gagul îşi regăseşte adevărata condiţie, apare exact în clipa în care-l aştepţi…

  • Festigal

Unde?: Sala Polivalentă

Un spectacol unic în Romania care întrunește elemente din teatru, circ, improvizație într-un spectacol de lumini, efecte special și proiecții video, în premieră. Regizorul întregului spectacol este Stefan Haves, un regizor American, care colaborează din 2006 cu Cirque du Soleil.

  • Concert #dinBasarabia

Unde? CinemaPro

Ora: 19:00

De Ziua Națională a României, vă invităm la Concert #dinBasarabia – Ediție Specială, cu Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra. Formată în august 2014, Aldea-Teodorovici Orchestra este un proiect inspirat din tradițiile folclorice și muzica contemporană, care își propune realizarea de show-uri live bazate strict pe sunetul autentic al instrumentelor și al vocii, într-o manieră ce nu poate fi imitată de vreun dispozitiv electronic.

Ø  LINIE SPECIALĂ RATB PÂNĂ ÎN BĂNEASA

La solicitarea Primarului General, Gabriela Firea, Regia Autonomă de Transport București pune la dispozitia bucureștenilor, începând de mâine, 28 noiembrie până pe 31 decembrie, linia specială de autobuze 361, cu tarif normal, între Piaţa Unirii și Complex Comercial Băneasa.

Linia va funcționa între orele 10:00 – 21:00, autobuzele având următorul traseu: Bd. I.C. Brătianu, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Bd. Aviatorilor, Piaţa Charles de Gaulle, Bd. Constantin Prezan, Şos. Kiseleff, Piaţa Presei, Şos. Bucureşti-Ploieşti, parcarea Complexului Comercial Băneasa, cu întoarcere pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, Piața Presei, Şos. Kiseleff, Calea Victoriei, Splaiul Independenţei, Piaţa Unirii. Autobuzele vor efectua opriri în staţiile traseului turistic Bucharest City Tour, iar pe Şos. București-Ploiești, în stații comune cu linia 131.

Orice ați alege să faceți în această zi, nu uitați să vă distrați și să îmbinați utilul cu plăcutul!

Echipa JURIDICE STYLE

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro