BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională pentru abolirea sclaviei

02.12.2018 | Cristian JURA, Alina GAJA
Abonare newsletter
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2018: Ziua internațională pentru abolirea sclaviei este marcată, anual, la data de 2 decembrie.

Potrivit unui studiu al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), 40,3 milioane de persoane din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne, aproximativ 40,3 milioane de persoane se află în sclavie modernă, dintre care 24,9 în muncă forțată și 15,4 milioane în căsătorie forțată. Există 5.4 victime ale sclaviei moderne pentru fiecare 1.000 de persoane din lume. 1 din 4 victime ale sclaviei moderne sunt copii. Din cele 24,9 milioane de persoane prinse în muncă forțată, 16 milioane de persoane sunt exploatate în sectorul privat, cum ar fi munca casnică, construcțiile sau agricultura; 4,8 milioane de persoane în exploatare sexuală forțată și 4 milioane de persoane în muncă forțată impuse de autoritățile statului.

Femeile și fetele sunt afectate în mod disproporționat de forța de muncă forțată, reprezentând 99% dintre victimele din industria sexului comercial și 58% în alte sectoare.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017Ziua internațională pentru abolirea sclaviei este marcată, anual, la data de 2 decembrie.

În principal, România este ţară de origine a victimelor traficului de persoane, iar numărul total al victimelor identificate este 4622, în perioada 2011-2015, conform ultimului raport al Consiliului Europei.

66% dintre victimele identificate sunt femei, iar numărul copiilor victime ale traficului uman a fost 1595, în perioada 2011-2015. Principala formă de exploatare a victimelor identificate a fost exploatarea sexuală (54% dintre victime), apoi exploatarea prin muncă (34%) şi cerşetoria forţată (6%). În afară de asta, autoritățile au identificat şi 23 de victime ale traficului exploatate în cadrul unor activităţi infracționale.

Majoritatea victimelor au avut ca destinaţie Italia, Spania, Germania, Franţa, Grecia, Polonia şi Marea Britanie.

***

2016: Ziua internațională pentru abolirea sclaviei (International Day for the Abolition of Slavery) este marcată, anual, la data de 2 decembrie.

Sediul materiei: Ziua de 2 decembrie este data adoptării Convenția pentru suprimarea traficului de persoane și a exploatării prostituirii semenilor de către Adunarea Generală a ONU, în 1949 prin rezolutia 317 (IV).

În această zi, atenția este concentrată pe eradicarea formelor contemporane de sclavie, precum traficul de persoane și de organe umane, exploatarea sexuală, munca forțată, exploatarea copiilor prin muncă, recrutarea forțată a copiilor pentru a-i utiliza în conflictele armate, vânzarea de copii, căsătoria forțată, vânzarea femeilor, etc.

Conform Organizației Internaționale a Muncii (OIM), în prezent există aproximativ 21 de milioane de victime ale muncii forțate la nivel mondial, care creează profituri ilegale de circa 150 miliarde de dolari în fiecare an. Din aceste considerente, la 19 noiembrie 2015 a fost adoptat un nou Protocol la Convenția privind munca forțată a Organizației Internaționale a Muncii (OIM), menit să consolideze eforturile globale de eliminare a muncii forțate și programat să intre în vigoare în noiembrie 2016.

Fiind un tratat internațional, protocolul trebuie să fie ratificat înainte de putea produce efecte juridice, motiv pentru care a fost lansată campania „The 50 for Freedom”, campanie ce își propune să convingă cel puțin 50 de țări să ratifice Protocolul până în 2018.

Actul va fi ratificat și de România întrucât, prin Decizia nr. 2037/2015 a Consiliului Uniunii Europene, statele membre UE au fost autorizate să ratifice Protocolul. Autorizarea a fost necesară, deoarece unele părți ale actului intră în sfera de competență a Uniunii Europene.

Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina GRIGORAȘ, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week