« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Ziua internațională pentru abolirea sclaviei
02.12.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Internațional, Legal Days | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională pentru abolirea sclaviei este marcată, anual, la data de 2 decembrie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Ziua internațională pentru abolirea sclaviei este o zi de comemorare și recunoaștere și un apel urgent la acțiune.

Nu trebuie să uităm niciodată suferința nemăsurabilă a milioane de bărbați, femei și copii africani sub răul comerțului transatlantic cu sclavi.

Onorăm rezistența celor care au îndurat și le aducem un omagiu celor care și-au sacrificat viața în căutarea universală a libertății.

Moștenirea rasistă a sclaviei se răsfrânge până în zilele noastre.

Și în timp ce unii ar putea crede că sclavia este un lucru din trecut, acest rău continuă să distrugă lumea noastră modernă.

Robia prin datorii, iobăgia și munca forțată, traficul de persoane în scopul exploatării- inclusiv exploatarea sexuală, căsătoria forțată, munca copiilor- și recrutarea copiilor în conflictele armate- sunt manifestări contemporane ale sclaviei.

Toate sunt crime și încălcări flagrante ale drepturilor omului.

Sclavia modernă se ascunde adesea în văzul lumii.

Din cele peste 40 de milioane de victime ale sclaviei în prezent, una din patru sunt copii; trei din patru sunt femei și fete.

Unii sunt nevoiți să producă hainele pe care le purtăm, alimentele pe care le mâncăm sau să construiască clădirile în care trăim și lucrăm.

Grupurile sărace și marginalizate, în special minoritățile rasiale și etnice, popoarele indigene, refugiații și migranții, sunt expuse riscului cel mai mare.

Femeile și fetele din grupurile minoritare sunt printre cele mai vulnerabile dintre toate.

În urmă cu două decenii, Declarația și Programul de Acțiune de la Durban au recunoscut legătura dintre rasism, discriminare și traficul de persoane.

Pandemia de COVID-19 a evidențiat urgența unei mai mari vigilențe. Trebuie să asigurăm muncă decentă și să prevenim încălcările drepturilor omului în lanțurile globale de aprovizionare.

Fac un apel la statele membre, societatea civilă și sectorul privat să consolideze acțiunea colectivă pentru a pune capăt practicii odioase a sclaviei.

Îndemn toate țările să-și intensifice eforturile pentru a identifica și proteja victimele și supraviețuitorii– inclusiv prin contribuția la Fondul fiduciar voluntar al Națiunilor Unite pentru formele contemporane de sclavie.

Să ne unim forțele pentru a pune capăt degradarii și inumanității sclaviei moderne o dată pentru totdeauna.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională pentru abolirea sclaviei este marcată, anual, la data de 2 decembrie.

Sclavia a evoluat și s-a manifestat în diferite moduri de-a lungul istoriei. Astăzi, unele forme tradiționale de sclavie persistă încă în formele sale anterioare, în timp ce altele au fost suferit transformări. Organismele ONU pentru drepturile omului au înregistrat persistența vechilor forme de sclavie care sunt încorporate în credințele și obiceiurile tradiționale. Aceste forme de sclavie sunt rezultatul unei discriminări îndelungate împotriva celor mai vulnerabile grupuri din societăți, cum ar fi cele considerate ca fiind de castă joasă, minorități tribale și popoare indigene.

Alături de formele tradiționale de muncă forțată, cum ar fi munca obligatorie și robia datoriei, există acum forme mai moderne de muncă forțată, cum ar fi lucrătorii migranți, care au fost traficați pentru exploatare economică de orice fel în economia mondială: munca în servitute internă, industria construcțiilor, industria alimentară și confecțiile, sectorul agricol și în prostituția forțată.

La nivel global, unul din zece copii lucrează. Majoritatea muncii copiilor care se produce astăzi este destinată exploatării economice. Aceasta contravine Convenției cu privire la drepturile copilului, care recunoaște „dreptul copilului de a fi protejat de exploatarea economică și de a efectua orice muncă care ar putea fi periculoasă sau să interfereze cu educația copilului sau să fie dăunătoare pentru sănătatea acestuia sau dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială ”.

Conform Protocolului pentru prevenirea, suprimarea și pedepsirea traficului de persoane, în special femei și copii, traficul de persoane înseamnă recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, prin amenințarea sau utilizarea forței sau alte forme de constrângere pentru scopul exploatării. Exploatarea include prostituția altora sau alte forme de exploatare sexuală, muncă forțată sau servicii, sclavie sau practici similare sclaviei, servituții sau îndepărtarea organelor. Consimțământul persoanei traficate pentru exploatare este irelevant și dacă persoana traficată este un copil, este o infracțiune chiar și fără utilizarea forței.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională pentru abolirea sclaviei este marcată, anual, la data de 2 decembrie.

2018: Ziua internațională pentru abolirea sclaviei este marcată, anual, la data de 2 decembrie.

Potrivit unui studiu al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), 40,3 milioane de persoane din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne, aproximativ 40,3 milioane de persoane se află în sclavie modernă, dintre care 24,9 în muncă forțată și 15,4 milioane în căsătorie forțată. Există 5.4 victime ale sclaviei moderne pentru fiecare 1.000 de persoane din lume. 1 din 4 victime ale sclaviei moderne sunt copii. Din cele 24,9 milioane de persoane prinse în muncă forțată, 16 milioane de persoane sunt exploatate în sectorul privat, cum ar fi munca casnică, construcțiile sau agricultura; 4,8 milioane de persoane în exploatare sexuală forțată și 4 milioane de persoane în muncă forțată impuse de autoritățile statului.

Femeile și fetele sunt afectate în mod disproporționat de forța de muncă forțată, reprezentând 99% dintre victimele din industria sexului comercial și 58% în alte sectoare.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională pentru abolirea sclaviei este marcată, anual, la data de 2 decembrie.

În principal, România este ţară de origine a victimelor traficului de persoane, iar numărul total al victimelor identificate este 4622, în perioada 2011-2015, conform ultimului raport al Consiliului Europei.

66% dintre victimele identificate sunt femei, iar numărul copiilor victime ale traficului uman a fost 1595, în perioada 2011-2015. Principala formă de exploatare a victimelor identificate a fost exploatarea sexuală (54% dintre victime), apoi exploatarea prin muncă (34%) şi cerşetoria forţată (6%). În afară de asta, autoritățile au identificat şi 23 de victime ale traficului exploatate în cadrul unor activităţi infracționale.

Majoritatea victimelor au avut ca destinaţie Italia, Spania, Germania, Franţa, Grecia, Polonia şi Marea Britanie.

***

2016: Ziua internațională pentru abolirea sclaviei (International Day for the Abolition of Slavery) este marcată, anual, la data de 2 decembrie.

Sediul materiei: Ziua de 2 decembrie este data adoptării Convenția pentru suprimarea traficului de persoane și a exploatării prostituirii semenilor de către Adunarea Generală a ONU, în 1949 prin rezolutia 317 (IV).

În această zi, atenția este concentrată pe eradicarea formelor contemporane de sclavie, precum traficul de persoane și de organe umane, exploatarea sexuală, munca forțată, exploatarea copiilor prin muncă, recrutarea forțată a copiilor pentru a-i utiliza în conflictele armate, vânzarea de copii, căsătoria forțată, vânzarea femeilor, etc.

Conform Organizației Internaționale a Muncii (OIM), în prezent există aproximativ 21 de milioane de victime ale muncii forțate la nivel mondial, care creează profituri ilegale de circa 150 miliarde de dolari în fiecare an. Din aceste considerente, la 19 noiembrie 2015 a fost adoptat un nou Protocol la Convenția privind munca forțată a Organizației Internaționale a Muncii (OIM), menit să consolideze eforturile globale de eliminare a muncii forțate și programat să intre în vigoare în noiembrie 2016.

Fiind un tratat internațional, protocolul trebuie să fie ratificat înainte de putea produce efecte juridice, motiv pentru care a fost lansată campania „The 50 for Freedom”, campanie ce își propune să convingă cel puțin 50 de țări să ratifice Protocolul până în 2018.

Actul va fi ratificat și de România întrucât, prin Decizia nr. 2037/2015 a Consiliului Uniunii Europene, statele membre UE au fost autorizate să ratifice Protocolul. Autorizarea a fost necesară, deoarece unele părți ale actului intră în sfera de competență a Uniunii Europene.

Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina GRIGORAȘ, Facultatea de Drept, Universitatea din București

 
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD