Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Falimentul de 13 ani


2 decembrie 2016 | Gheorghe MOROȘANU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Am scris 13 ani pentru că îmi place mie acest număr, dar se poate şi mai mult.

E vorba despre dosarele de faliment din tribunalele noastre. Am văzut cândva într-un birou: 5-6 dosare de acest fel ocupau o masă întreagă, grefiera nu se vedea din dosul lor. Toate aveau vechimea de 5-7 ani şi mult/multe peste.

Procedura este teribil de greoaie şi de complicată – nu am judecat aşa ceva, nici nu mi-aş fi dorit – iar rezultatele pozitive sunt cam zero. Asta pentru că în faliment statul şi alţi creditori se înscriu pe listă să recupereze datoriile după ce patronul respectiv a păpat tot ce a avut, a transferat totul pe numele altora, şi-a tras o vilă şi o maşină tot pe numele altora, iar, când treaba s-a împuţit, ce credeţi? şi-a cerut singur falimentul.

Astfel că o grămadă de creditori rămân ca în vorba românească: trăindo sperando/murindo… pentru că firma este S.R.L., iar patronul răspunde în limita patrimoniului care nu mai este. În timp ce, ghiciţi ce face acelaşi patron? înfiinţează altă firmă, cu numele doar puţin schimbat, şi continuă bine-mersi să facă ce ştie el mai bine.

Eu, deşi sunt (fost) judecător, nu am lucrat pe această „felie”, şi, pur şi simplu, nu ştiu ce să propun. Poate ar fi o idee să se desfiinţeze conceptul de „societate cu răspundere limitată”, fiind evident că în România orice astfel de firmă este în realitate afacerea unei persoane, care ori nu se pricepe la nimic, ori se pricepe la „inginerii”.

Specialiştii vor trebui să se adune de urgenţă şi să propună modificări legislative substanţiale.

Eu ştiu doar atât: trebuie mărit numărul personalului din justiţie şi redus drastic formalismul absurd din acel sistem. Pentru că aceste procese de 5-10-13 ani pur şi simplu trag România înapoi.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii