ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Ziua naţională a României – 1 Decembrie
01.12.2016 | Rodica Aida POPA


Rodica Aida Popa

Rodica Aida Popa

1 Decembrie este sărbătoarea sufletului şi identităţii noastre naţionale a poporului român.

Tezaurul nostru de cultură profundă, cu sentimentele complexe ale trăitorilor acestor locuri de milenii, se revarsă în splendoarea sufletului românesc puternic şi sensibil, cu o bogăţie de virtuţi care răzbat din apăsătoarele comentarii cotidiene.

Această afirmaţie se fundamentează pe valorile umane tăcute, ce, însă, ies la lumină prin faptele de fiecare zi ale românilor, care prin credinţă, cultură, profesionalism, dar şi prin bucuria de a trăi, exteriorizează chintesenţa poporului.

România contemporană are valori inestimabile de oameni, ce reprezintă izvoare de cultură şi inspiraţie europeană, care uimesc prin creativitate şi valoroase cunoştinţe în toate domeniile, pornind de la cele reale, cum sunt matematică, informatică, construcţii, biologie, chimie, dar şi cele umaniste, filozofie, sociologie, istorie, drept, artă în diversitatea formelor acesteia.

Tinerii români de astăzi sunt altfel spun uneori contemporanii cu ei, dar ei de fapt reprezintă spirite profunde, sensibile cu încărcătura matriceală ontologică a poporului român, în care demnitatea, onestitatea, integritatea, sinceritatea fac ca viitorul nostru să fie asigurat.

Adeseori mă întreb de unde vine această constantă nobleţe a poporului român, iar răspunsul este firesc din caracterul unitar, puternic şi creştin al înaintaşilor noştri, care în orice loc au vibrat pe aceste meleaguri.

Portul nostru popular cu bogăţia de simboluri creştin ortodoxe simbolizează în modul sublim valorile umanităţii, marcând unitatea familiei româneşti, cu profunde rădăcini în istoria acestor meleaguri, obiceiurile şi tradiţiile noastre care au dăinuit până astăzi 1 Decembrie 2016 vor dăinui şi în viitor, pentru că românii iubesc pământul acesta, care le-a dăruit continuitate şi stabilitate.

Limba română este în continuă mişcare odată cu realitatea, şocând pe unii contemporani, prin modul exprimării sale orale şi mult mai puţin scrise, pentru că muzicalitatea, frumuseţea şi rotunjimea cuvântului românesc scris, perfect în metafora poeziei, dar şi în proza contemporană se îmbogăţeşte constant şi profund.

Arta românească contribuie la fundamentul culturii noastre prezente, printr-o diversitate de creaţii, care înnobilează spiritul nostru naţional.

Ascultând astăzi rapsodiile enesciene, hrana spiritului românesc, înţeleg sufletul românului în cele mai complexe trăiri, iar, atunci când sunt interpretate de muzicienii tineri români, vigoarea spiritului enescian dobândeşte o altă vibraţie.

Aşadar, românii sunt tezaure de bucurie, tristeţe, doine şi armonii de nai, adevăr, dreptate, patimi, lupte şi păci, dar şi biserici de credinţă, mese ale tăcerii şi verticalităţi asemenea coloanei lui Brâncuşi.
La mulţi ani tuturor românilor de pretutindeni, lumini ale umanităţii.

Judecător dr. Rodica Aida Popa
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate