BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități

03.12.2018 | Cristian JURA, Alina GAJA
Abonare newsletter
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2018: Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată, anual, la data de 3 decembrie.

Temă pentru 2018: „Încurajarea persoanelor cu dizabilități și asigurarea incluziunii și egalității.

Această temă se axează pe acordarea de competențe persoanelor cu handicap pentru dezvoltarea incluzivă, echitabilă și durabilă prevăzută în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda 2030, angajându-se să „nu lase pe nimeni în urmă”, este un plan ambițios de acțiune al comunității internaționale către o lume pașnică și prosperă, în care demnitatea unei persoane individuale și a egalității în toate: Dezvoltare, Drepturile Omului, Pace și Securitate. Este esențial să se asigure, în această privință, participarea deplină și egală a persoanelor cu dizabilități în toate sferele societății și să se creeze medii pentru și cu persoanele cu handicap.

Pentru a marca această zi, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin  Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, organizează la nivel național mai multe evenimente care au în jurul lor tema angajării în muncă a persoanelor cu dizabilități, având în vedere că promovarea vieții independente în comunitate constituie o prioritate pentru toate instituțiile din domeniu, potrivit unui comunicat.

Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă va organiza luni, 3 decembrie, bursele de angajare destinate persoanelor cu dizabilități – POT CE POȚI ȘI TU, ANGAJEAZĂ-MĂ! Scopul acestor evenimente este de a facilita conectarea persoanelor cu dizabilități la oportunități de angajare pe piața muncii.

Marius Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Avem aproximativ 45.000 de persoane angajate în muncă și cred că numărul acesta trebuie să crească în perioada următoare. Tocmai de aceea, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a creat premisele pentru acordarea unor subvenții importante pentru angajator. Atunci când angajează persoane cu dizabilități, angajatorii nu mai sunt obligați să plătească taxa echivalentă unui salariu minim pe economie la bugetul de stat. Acest aspect, împreună cu subvenția pe care o acordă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, respectiv 500 euro, trebuie să constituie un factor motivator pentru toți angajatorii care doresc să angajeze persoane cu dizabilități. Îmi doresc ca ziua de 3 decembrie să nu fie doar o zi de conștientizare a importanței și rolului persoanelor cu dizabilități în societate, ci și o șansă, pentru cât mai multe persoane cu dizabilități, de a intra pe piața muncii prin intermediul Burselor POT CE POȚI ȘI TU.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată, anual, la data de 3 decembrie.

Temă pentru 2017: “Transformarea către o societate durabilă și rezistentă pentru toți (Transformation towards sustainable and resilient society for all).”

La sediul central din New York al Națiunilor Unite a avut loc, la data de 1 decembrie, un eveniment dedicat celebrării acestei zile, organizat de Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale, în colaborare cu statele membre, instituțiile academice, societatea civilă, organizațiile persoanelor cu dizabilități și mediul privat, potrivit unui comunicat al ONU.

***

2016: Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități (International Day of Persons with Disabilities – IDPD) este marcată, anual, la data de 3 decembrie.

Sediul materiei: Adunarea Generală a ONU a decis prin Rezoluția 47/3 din 1992 celebrarea acestei zile.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, de aceea marcarea acestei zile are ca scop promovarea unei mai bune înțelegeri cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora.

Convenția privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptată în 2006, și semnată de 153 de țări, promovează drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități în vederea implementării Agendei pentru dezvoltare durabilă din anul 2030 și a altor cadre internaționale de dezvoltare, cum ar fi Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, Carta privind incluziunea persoanelor cu handicap în acțiunile umanitare, Noua Agendă Urbana și Agenda de acțiune de la Addis Abeba privind finanțarea pentru dezvoltare.

Tema aleasă pentru acest an este „Achieving 17 Goals for the Future We Want” și constituie o abordare firească, având în vedere adoptarea pe 25 septembrie 2015 a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Aceasta include un set ambițios de 17 obiective de dezvoltare durabilă, printre care se numără și construirea unei lumi mai incluzive și echitabile pentru persoanele cu handicap.

De asemenea, în acest an, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități coincide cu aniversarea a 10 ani de la adoptarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (CRPD) – unul dintre cele mai ratificate instrumente internaționale înaintate de Organizația Națiunilor Unite până în prezent.

Pentru aceste considerente, va fi făcut și un bilanț al progreselor înregistrate de la adoptarea acesteia în 2006, se va reflecta asupra celor 166 de ratificări care le-a câștigat până acum și, respectiv, la noi modalități prin care pot fi puse bazele unui viitor cu o mai mare includere a persoanelor cu dizabilități.

Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina GRIGORAȘ, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week