Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități


03.12.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ
Secţiuni: Articole, Content, Dreptul securitatii sociale, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată, anual, la data de 3 decembrie.

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, cu prilejul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, a transmis următorul mesaj:

Ziua de 3 decembrie este, ca în fiecare an, un prilej de a conștientiza la nivelul întregii societăți și de a înțelege problemele specifice persoanelor cu dizabilități.

Sunt oameni pe care îi cunoaștem, interacționăm zilnic cu ei, pe stradă, la serviciu, în viața de zi cu zi, oameni care au aceleași drepturi ca oricine altcineva și care nu trebuie afectate din cauza nevoilor lor speciale.

Tema din acest an a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități pune accent pe soluțiile transformatoare pentru dezvoltarea incluzivă. Acest lucru implică, deopotrivă, cunoașterea dificultăților specifice fiecărui nivel de dizabilitate și deschidere pentru soluții care susțin incluziunea socială.

Pe lângă accesul la servicii de sănătate și sociale, accesul pe piața muncii este extrem de important pentru o bună parte dintre persoanele cu dizabilități care au capacitatea de a desfășura anumite activități. Fiecare are nevoie să i se ofere o șansă. Am văzut numeroase exemple de oameni care și-au depășit limitele, care nu s-au lăsat înfrânți de dizabilitățile care le marchează viața și au reușit să-și croiască un drum de succes.

Am tot respectul pentru ei și sunt sigur că astfel de exemple pot fi multiplicate prin solidaritate din partea societății și mai ales implicare din partea autorităților și a factorilor decizionali.

Aceasta este abordarea pe care o susțin în calitate de prim-ministru și prin măsurile pe care le adoptăm în cadrul guvernului. Ne-am început mandatul prin adaptarea cadrului instituţional la cerinţele şi standardele europene în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Am dorit să asigurăm persoanelor cu dizabilități participarea deplină și efectivă, bazată pe libertatea de decizie, în toate domeniile vieții și într-un mediu accesibil și rezilient.

De asemenea, au fost făcuți pași importanți în ceea ce privește debirocratizarea relației cu autoritățile, ceea ce le permite persoanelor cu dizabilităţi să nu mai fie nevoite să se deplaseze la comisiile de specialitate pentru reevaluarea dosarelor, documentele putând fi transmise prin intermediul unei platforme online.

Având în vedere și efectele resimțite de oameni pe fondul creșterilor de prețuri și al crizei din energie, am decis deja mai multe măsuri menite să sprijine categoriile sociale cele mai afectate, inclusiv persoanele cu dizabilități.

Măsurile noastre vizează și facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. Avem, în această privință, un proiect special prin care persoanele din această categorie beneficiază de un sprijin în valoare de 5.000 de euro pentru a-și achiziționa dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Accesul la tehnologia asistivă reprezintă o șansă în plus pentru orice persoană cu dizabilități care își dorește un loc de muncă.

Șansa de dezvoltare incluzivă oferită persoanelor cu dizabilități este o provocare căreia am încredere că putem să-i facem față cu condiția implementării reformelor pe care România și le-a propus în plan social pentru grupurile vulnerabile. În Planul Național de Redresare și Reziliență avem la dispoziție aproape 197 de milioane de euro. Vorbim despre proiecte care au în vedere, printre altele, aspecte legate de modernizarea și crearea de infrastructură socială pentru persoanele cu dizabilități, digitalizarea și gestionarea proceselor de acordare a tuturor beneficiilor de asistență socială, intervenții privind stimularea economiei sociale și integrarea pe piața muncii a persoanelor inactive și lucrătorilor defavorizați.

Îmi doresc ca fiecare român să se simtă respectat, iar existența unei dizabilități să nu îngrădească în niciun fel drepturile fundamentale.

Le doresc persoanelor cu dizabilități sănătate și le asigur că dezvoltarea incluzivă va fi menținută printre prioritățile guvernului.

***

Asociaţia CONIL celebrează Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, la sfârşitul acestei săptămâni, în perioada 3-4 decembrie, prin organizarea, la Circul Metropolitan Bucureşti, a Festivalului Integrării Ediția XXI – Moş Nic la Circ.

În cadrul circului, îşi vor arăta talentul sub ochii lui Moş Nic, prezentator al evenimentului, sute de copii tipici şi nevăzători, diagnosticaţi cu autism sau sindrom Down.

În foaierul Circului Metropolitan cei prezenţi la eveniment se vor putea bucura de surprizele pregătite de expozanţii de la târg – dulciuri, cărţi, produse hand made, ateliere, pictură pe faţă, workshopuri.

Tot în foaier îi aşteaptă pe cei mici şi gadget-uri pe care aceştia pot testa aplicaţia de citit NABU, proaspăt lansată în România, prin intermediul căreia copiii pot beneficia în mod gratuit de literatură de calitate adaptată vârstei lor.

La festival vor fi prezenţi reprezentanţi ai Şcolii de Dans Popular Larisa şi Marin Barbu, copii ucraineni refugiaţi din calea războiului, copii de la Şcoala pentru deficienţi de vedere, de la Şcoala Gimnazială numărul 2 Bucureşti, Şcoala „Ionel Teodoreanu”, Şcoala de muzică „Crina Mardare”.

Integrat în eveniment este şi spectacolul ABC-ul Circului, o producţie a Circului Metropolitan Bucureşti, oferit gratuit de Asociaţia CONIL unui număr de 1.000 de copii cu dizabilităţi, proveniţi din medii defavorizate, din centre de plasament şi refugiaţi ucraineni.

Pentru mai multe informații, vizualizați pagina de socializare a asociației.

Ar putea fi o imagine cu jucărie şi text care spune „TÂRG CARITABIL DE JUCĂRII VIAȚĂ 9”

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată, anual, la data de 3 decembrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Astăzi, atenția noastră se îndreaptă către persoanele cu dizabilități din România, cărora statul român trebuie să le asigure o viață în acord cu respectarea drepturilor, a valorilor, a libertăților și a demnității umane. Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este un prilej pentru noi toți de a condamna ferm toate formele de discriminare și excluziune socială a persoanelor cu dizabilități.

Dizabilitatea reflectă mai degrabă modul în care societatea reacționează la anumite caracteristici individuale, iar persoanele cu dizabilități contribuie în mod activ la dezvoltarea societății, atunci când beneficiază de susținerea acesteia.

Pentru persoanele cu dizabilități, pandemia de COVID-19 a însemnat o nouă barieră în calea dezvoltării și asigurării bunăstării acestora, alimentând inegalitățile și exacerbând problemele existente deja.

Educația, sănătatea, protecția socială, mobilitatea, integrarea pe piața muncii, participarea socială sunt doar câteva dintre domeniile în care persoanele cu dizabilități din România se confruntă cu dificultăți majore, care pot fi surmontate doar printr-un efort comun al tuturor actorilor responsabili. Implicarea organizațiilor reprezentative ale persoanelor cu dizabilități, implementarea unor măsuri coerente și dezvoltarea unor mecanisme independente de monitorizare, prin campanii de conștientizare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități sunt esențiale în depășirea situațiilor dificile pe care acestea le întâmpină.

De asemenea, trebuie să ne asigurăm că fiecare copil este integrat în sistemul educațional și că fiecare persoană are posibilitatea de a avea un loc de muncă adaptat nevoilor sale. Schimbările profunde nu se vor manifesta decât atunci când fiecare dintre noi își va asuma la nivel personal crezul că suntem cu toții diferiți, dar egali. Fiecare persoană poate contribui la dezvoltarea societății dacă nu i se pun limite și este încurajată să facă acest lucru.

România a înregistrat progrese în ceea ce privește incluziunea socială și economică a persoanelor cu dizabilități, dar mai avem de făcut pași importanți. Lupta împotriva discriminării și a marginalizării, complementar cu protejarea drepturilor și libertăților, precum și cu dezvoltarea de pârghii care să asigure un trai decent trebuie să constituie, în continuare, o prioritate pentru statul român.

O societate funcțională este o societate tolerantă, incluzivă, solidară, în care drepturile și demnitatea umană reprezintă valori absolute. Orice abatere de la aceste principii este fundamental greșită și trebuie condamnată public pentru a nu permite generarea altor manifestări reprobabile.

Reconfirm angajamentul ferm de a susține toate demersurile care apără și promovează drepturile persoanelor cu dizabilități, precum și pentru combaterea discriminării și a abuzurilor de orice fel și asigurarea unor condiții de viață echitabile.

***

Incluziunea dizabilității este o condiție esențială pentru susținerea drepturilor omului, a dezvoltării durabile și a păcii și securității. De asemenea, este esențial pentru promisiunea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Angajamentul de a realiza drepturile persoanelor cu dizabilități nu este doar o chestiune de justiție; este o investiție într-un viitor comun.

Criza globală a COVID-19 adâncește inegalitățile preexistente, expunând amploarea excluderii și evidențiind faptul că munca privind includerea dizabilității este imperativă. Persoanele cu dizabilități– un miliard de persoane- reprezintă unul dintre cele mai excluse grupuri din societatea noastră și sunt printre cele mai afectate în această criză în ceea ce privește decesele.

Chiar și în circumstanțe normale, persoanele cu dizabilități sunt mai puțin susceptibile de a avea acces la asistență medicală, educație, locuri de muncă și de a participa în comunitate. Este necesară o abordare integrată pentru a ne asigura că persoanele cu dizabilități nu sunt lăsate în urmă.

Includerea dizabilității va avea ca rezultat un răspuns și o recuperare COVID-19 care va ajuta mai bine pe toată lumea, suprimând pe deplin virusul, precum și reconstruind mai bine. Aceasta va oferi sisteme mai agile capabile să răspundă la situații complexe, ajungându-i mai întâi pe cei din urmă.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată, anual, la data de 3 decembrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Astăzi, în România, trăiesc peste 853.000 de persoane cu dizabilități, dintre care 75.300 sunt copii. Soarta lor ar trebui să preocupe societatea românească, mai ales în aceste vremuri extrem de dificile, în care pandemia de COVID-19 a accentuat dificultățile cu care semenii noștri se confruntă zi de zi.

Lucrurile nu se pot schimba peste noapte, dar putem milita cu toții ca drepturile persoanelor cu dizabilități să fie apărate și promovate mai bine, iar autoritățile au responsabilitatea să le asigure acestora accesul nemijlocit la sistemul social, la cel sanitar și educațional. Eforturile pentru a limita fenomenul de segregare școlară trebuie intensificate, pentru că reprezintă o formă gravă de discriminare. De aceea, salut și susțin inițiativele care urmăresc crearea cadrului legal și a instrumentelor care sprijină școlile în eforturile integrării copiilor cu dizabilități în sistemul de învățământ de masă.

În paralel cu lupta noastră împotriva virusului, este important să ne asigurăm că persoanele cu dizabilități primesc îngrijirile medicale de care au nevoie și că accesul lor la viața comunității nu întâmpină nicio barieră.

O societate devine mai puternică atunci când fiecărui membru al său îi este protejată libertatea și îi sunt apărate drepturile. Egalitatea, incluziunea, toleranța, solidaritatea, respectul față de drepturile și libertățile fundamentale sunt pilonii oricărei societăți democratice, iar persoanele cu dizabilități trebuie să beneficieze de șanse egale, de programe specifice de inserție socială, să fie sprijinite și să se bucure de servicii adaptate nevoilor lor. Segregarea și discriminarea sunt incompatibile cu valorile democratice.

O Românie în care politicile adresate persoanelor cu dizabilități reprezintă o prioritate este o țară care apreciază și respectă potențialul extraordinar și contribuția fiecărei persoane în parte. De aceea, sprijin inițiativele Guvernului privind creșterea și diversificarea oportunităților, precum și măsurile pentru siguranța, protecția și sprijinirea persoanelor cu dizabilități.

Cu un deceniu în urmă, România a ratificat Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Deși au fost făcute multe progrese, este în continuare nevoie de îmbunătățiri legislative și de o mai bună înțelegere a acestor probleme la nivelul societății. Flagelul discriminării și al excluziunii sociale este profund nociv, pentru că o societate nu poate progresa în absența toleranței și a bunei conviețuiri.

Un stat puternic este un stat care își protejează cetățenii. Prin adoptarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și transpunerea principiilor acesteia în Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, țara noastră a făcut pași concreți în direcția asigurării bunăstării populației și susținerii incluziunii persoanelor cu dizabilități.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, fac apel la unitate și solidaritate pentru construirea unei societăți incluzive, în care toți participanții la viața comunității se bucură de șanse egale în dorința lor de a-și valorifica pe deplin potențialul.

Rămân un partener de încredere pentru cei care cred, ca și mine, în drepturile și demnitatea umană.

***

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a transmis un mesaj:

Marcăm astăzi Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități cu sentimentul că semenii noștri care dintr-un motiv sau altul se confruntă cu o formă de dizabilitate au nevoie în această perioadă, poate mai mult ca oricând, de sprijin, grijă și empatie din partea comunității și a autorităților.

Fiecare zi din viața persoanelor cu dizabilități înseamnă dificultăți și suferințe, dar dacă privim dintr-o altă perspectivă înseamnă luptă pentru o viață normală sau chiar o luptă pentru însăși viața lor. Sunt ca niște adevărați eroi printre noi.

Problemele de natură medicală cu care se confruntă nu trebuie să le împiedice în nicio privință accesul la o viață normală, iar România a înregistrat pași importanți în această direcție. Totuși, consider că este extrem de important să nu ne limităm la ceea ce s-a făcut și să venim cu soluții pentru ce mai trebuie făcut, cu conștientizarea problemelor care trebuie rezolvate și abordarea lor cu responsabilitate și empatie. Stă în puterea fiecăruia dintre noi, ca simpli cetățeni sau ca reprezentanți ai autorităților statului, să contribuim la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, să combatem orice formă de discriminare și să le respectăm dreptul la viață și la un trai decent.

La nivelul Guvernului suntem în permanență atenți la aspectele care țin de atribuțiile noastre în această privință. Am primit din teritoriu semnale că există întârzieri la plată a unor indemnizații de sprijin social, inclusiv ale celor destinate persoanelor cu dizabilități. Am alocat banii necesari, iar în construcția bugetului pentru anul viitor vrem să ne asigurăm că astfel de situații nu se vor mai repeta.

Le cer tuturor celor care gestionează aceste probleme să aibă în vedere urgența cu care ele trebuie rezolvate, așa încât persoanele cu dizabilități să beneficieze la timp de toate drepturile prevăzute de lege. Și, nu în ultimul rând, având în vedere situația sanitară actuală, să ne asigurăm că orice sprijin pe care îl acordăm nu implică deplasări suplimentare pentru beneficiarii acestor drepturi, pentru a nu-i expune inutil unor riscuri de infectare, având în vedere contextul actual.

Să fim cu sufletul și prin acțiunile noastre mereu alături de persoanele cu dizabilități, cărora le doresc, ca tuturor românilor, în primul rând sănătate și să trecem cu bine de această pandemie!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată, anual, la data de 3 decembrie.

2018: Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată, anual, la data de 3 decembrie.

Temă pentru 2018: „Încurajarea persoanelor cu dizabilități și asigurarea incluziunii și egalității.

Această temă se axează pe acordarea de competențe persoanelor cu handicap pentru dezvoltarea incluzivă, echitabilă și durabilă prevăzută în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda 2030, angajându-se să „nu lase pe nimeni în urmă”, este un plan ambițios de acțiune al comunității internaționale către o lume pașnică și prosperă, în care demnitatea unei persoane individuale și a egalității în toate: Dezvoltare, Drepturile Omului, Pace și Securitate. Este esențial să se asigure, în această privință, participarea deplină și egală a persoanelor cu dizabilități în toate sferele societății și să se creeze medii pentru și cu persoanele cu handicap.

Pentru a marca această zi, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin  Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, organizează la nivel național mai multe evenimente care au în jurul lor tema angajării în muncă a persoanelor cu dizabilități, având în vedere că promovarea vieții independente în comunitate constituie o prioritate pentru toate instituțiile din domeniu, potrivit unui comunicat.

Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă va organiza luni, 3 decembrie, bursele de angajare destinate persoanelor cu dizabilități – POT CE POȚI ȘI TU, ANGAJEAZĂ-MĂ! Scopul acestor evenimente este de a facilita conectarea persoanelor cu dizabilități la oportunități de angajare pe piața muncii.

Marius Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Avem aproximativ 45.000 de persoane angajate în muncă și cred că numărul acesta trebuie să crească în perioada următoare. Tocmai de aceea, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a creat premisele pentru acordarea unor subvenții importante pentru angajator. Atunci când angajează persoane cu dizabilități, angajatorii nu mai sunt obligați să plătească taxa echivalentă unui salariu minim pe economie la bugetul de stat. Acest aspect, împreună cu subvenția pe care o acordă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, respectiv 500 euro, trebuie să constituie un factor motivator pentru toți angajatorii care doresc să angajeze persoane cu dizabilități. Îmi doresc ca ziua de 3 decembrie să nu fie doar o zi de conștientizare a importanței și rolului persoanelor cu dizabilități în societate, ci și o șansă, pentru cât mai multe persoane cu dizabilități, de a intra pe piața muncii prin intermediul Burselor POT CE POȚI ȘI TU.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată, anual, la data de 3 decembrie.

Temă pentru 2017: “Transformarea către o societate durabilă și rezistentă pentru toți (Transformation towards sustainable and resilient society for all).”

La sediul central din New York al Națiunilor Unite a avut loc, la data de 1 decembrie, un eveniment dedicat celebrării acestei zile, organizat de Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale, în colaborare cu statele membre, instituțiile academice, societatea civilă, organizațiile persoanelor cu dizabilități și mediul privat, potrivit unui comunicat al ONU.

***

2016: Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități (International Day of Persons with Disabilities – IDPD) este marcată, anual, la data de 3 decembrie.

Sediul materiei: Adunarea Generală a ONU a decis prin Rezoluția 47/3 din 1992 celebrarea acestei zile.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, de aceea marcarea acestei zile are ca scop promovarea unei mai bune înțelegeri cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora.

Convenția privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptată în 2006, și semnată de 153 de țări, promovează drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități în vederea implementării Agendei pentru dezvoltare durabilă din anul 2030 și a altor cadre internaționale de dezvoltare, cum ar fi Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, Carta privind incluziunea persoanelor cu handicap în acțiunile umanitare, Noua Agendă Urbana și Agenda de acțiune de la Addis Abeba privind finanțarea pentru dezvoltare.

Tema aleasă pentru acest an este „Achieving 17 Goals for the Future We Want” și constituie o abordare firească, având în vedere adoptarea pe 25 septembrie 2015 a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Aceasta include un set ambițios de 17 obiective de dezvoltare durabilă, printre care se numără și construirea unei lumi mai incluzive și echitabile pentru persoanele cu handicap.

De asemenea, în acest an, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități coincide cu aniversarea a 10 ani de la adoptarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (CRPD) – unul dintre cele mai ratificate instrumente internaționale înaintate de Organizația Națiunilor Unite până în prezent.

Pentru aceste considerente, va fi făcut și un bilanț al progreselor înregistrate de la adoptarea acesteia în 2006, se va reflecta asupra celor 166 de ratificări care le-a câștigat până acum și, respectiv, la noi modalități prin care pot fi puse bazele unui viitor cu o mai mare includere a persoanelor cu dizabilități.

Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina GRIGORAȘ, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro