« Secţiuni
Selected
CorporatePlatinum members

Ziua internațională a voluntarilor
05.12.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Internațional, Legal Days, Selected, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a voluntarilor este marcată, anual, la data de 5 decembrie.

Ziua Internațională a Voluntarilor este o șansă pentru voluntarii individuali, comunități și organizații de a-și promova contribuțiile la dezvoltarea la nivel local, național și internațional. Prin combinarea sprijinului ONU cu un mandat la nivel local, Ziua Internațională a Voluntarilor este o oportunitate unică pentru oameni și organizațiile care implică voluntari de a lucra cu agenții guvernamentale, instituții non-profit, grupuri comunitare, mediul academic și sectorul privat.

Ziua Internațională a Voluntarilor pentru Dezvoltare Economică și Socială a fost adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția A/RES/40/212 la 17 decembrie 1985. De atunci, guvernele, sistemul ONU și organizațiile societății civile s-au alăturat cu succes voluntarilor din întreaga lume pentru a sărbători ziua pe data de 5 decembrie.

Ne propunem să inspirăm oamenii, fie că sunt factori de decizie sau cetățeni ai acestei lumi, să ia măsuri ACUM pentru oameni și planetă.

Programul Națiunilor Unite pentru Voluntari coordonează Ziua Internațională a Voluntarilor, pe 5 decembrie, în fiecare an, pentru a recunoaște și promova munca neobosită, nu doar a voluntarilor ONU, ci și a voluntarilor de pe tot globul. În fiecare zi, voluntarii dedică timp și efort pentru a asigura includerea celor rămași adesea în urmă, pentru a promova acțiunile climatice și pentru a promova Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Atunci când oamenii sunt încurajați să se implice în rezolvarea problemelor, este mai probabil ca soluțiile să fie fezabile și de durată. Voluntarii implică comunitățile și construiesc o mișcare centrată pe oameni pentru a ajuta la construirea unui viitor mai bun și mai sigur pentru noi toți.

Pentru generațiile de MÂINE, trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru schimbările necesare pentru a construi un viitor mai bun ACUM. Încurajarea, recunoașterea și promovarea voluntariatului este o parte importantă a creării unui viitor mai egal și mai incluziv pentru comunități și la nivel mondial.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a voluntarilor este marcată, anual, la data de 5 decembrie.

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a transmis următorul mesaj:

Respect și recunoștință față de munca voluntarilor, cei care, indiferent de circumstanțe, se dedică aproapelui. În momente dificile, ei sunt oamenii care întind o mână de ajutor celor din jur, dovedind preocupare, empatie, bunătate și umanitate.

Împreună este cuvântul care definește calitatea de voluntar – fie că înseamnă a fi alături de cei care sunt în nevoie, sau a lupta și promova idealuri și principii comune. Anul acesta, tema Zilei internaționale a voluntarilor – Together We Can Through Volunteering – subliniază încă o dată o certitudine resimțită de oamenii din întreaga lume: reușim doar împreună, iar voluntariatul este esențial în acest demers.

Puterea binelui este ceea ce ne surprinde plăcut de fiecare dată când un voluntar așază o nouă cărămidă, prin puterea exemplului, pentru construirea unei societăți moderne. A face voluntariat reprezintă manifestarea nevoii de comunitate și de unitate a ființei umane.

Perioada dificilă a pandemiei a arătat cum voluntariatul creează punți, educă și ne educă în spiritul solidarității. Oameni obișnuiți, cadre medicale, personal din mai multe arii de competență s-au implicat altruist și au dovedit o putere incredibilă de mobilizare.

Cea mai recentă dovadă este implicarea impresionantă a studenților la medicină, care oferă din timpul, expertiza și energia lor pentru a se alătura eforturilor de tratare a pacienților infectați și combaterii răspândirii noului coronavirus. Faptul că la nivelul Guvernului am modificat legislația, în sensul încurajării studenților la medicină din anii terminali să desfășoare activități de voluntariat, a fost un pas firesc, având în vedere că, îndeosebi în perioade de răscruce, cum este cea pe care o traversăm, voluntarii rămân o resursă indispensabilă a comunității. Răspunsul primit din partea societății este încurajator și responsabilizează instituțiile statului la o mai mare deschidere către activitățile de voluntariat.

Transmit recunoștința mea față de toți voluntarii din România, din toate domeniile și care luptă pentru cauze nobile. Le mulțumesc celor care nu uită să fie oameni, în cel mai firesc mod, care sunt un exemplu pentru toți ceilalți și care inspiră tinerii și copiii să crească în spiritul solidarității și al umanității.

Sănătate multă și „La mulți ani” tuturor celor care arată că le pasă de semeni, de țara lor și de lumea întreagă!

***

***

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a voluntarilor este marcată, anual, la data de 5 decembrie.

2018: Ziua internațională a voluntarilor este marcată, anual, la data de 5 decembrie.

Temă pentru 2018: Voluntarii construiesc comunități rezistente.

Prin această temă se recunoaște eforul voluntarilor din întreaga lume – cu un accent deosebit pe voluntarii comunității locale – care contribuie la creșterea rezistenței comunităților împotriva dezastrelor naturale, a stresului economic și a șocurilor politice. Tema campaniei combină recunoașterea voluntarilor cu dovezi concrete din Raportul privind statutul voluntariatului în lume 2018.

# IVD2018 se axează pe valorile voluntariatului prin aprecierea voluntarilor locali, inclusiv a grupurilor marginalizate și a femeilor, care reprezintă aproape 60% din voluntarii din întreaga lume, și impactul acestora asupra construirii comunităților rezistente.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a voluntarilor este marcată, anual, la data de 5 decembrie.

Temă pentru 2017: ”Voluntarii acționează primii. Aici. Peste tot. (Volunteers Act First. Here. Everywhere.)”.

***

2016: Ziua internațională a voluntarilor (International Volunteer Day – IVD) este marcată, anual, la data de 5 decembrie.

Sediul materiei:

Adunarea Generală a invitat guvernele să celebreze anual, la 5 decembrie, Ziua Internațională a Voluntariatului pentru Dezvoltare Economică și Socială (rezoluția 40/212 din 17 decembrie 1985) și le-a îndemnat să ia măsuri pentru a crește gradul de conștientizare a contribuției importante a serviciului de voluntariat, prin stimularea mai multor persoane din toate categoriile sociale să își ofere serviciile ca voluntari, atât în ​​țară, cât și în străinătate.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin rezoluția sa 52/17 din 20 noiembrie 1997 a proclamat anul 2001 drept Anul Internațional al Voluntarilor (IYV). Anul a fost conceput cu scopul de a promova recunoașterea voluntarilor, de a facilita munca acestora, de a crea o rețea de comunicare și de a promova beneficiile serviciului voluntar.

În 2001, Anul Internațional al Voluntarilor, Adunarea Generală a adoptat un set de recomandări cu privire la modalitățile în care guvernele și sistemul Națiunilor Unite ar putea sprijini voluntariatul și a cerut ca acestora să li se ofere o largă diseminare (rezoluția 56/38 din 5 decembrie 2001).

La 18 decembrie 2008, Adunarea Generală a hotărât ca la data de 5 decembrie 2011 sau în jurul acestei datei, Ziua Internațională a Voluntarilor pentru Dezvoltare Economică și Socială, două reuniuni plenare ale celei de-a șaizeci și șasea sesiuni a Adunării Generale să fie dedicate urmăririi Anului Internațional și comemorarea a celei de-a zecea aniversare a rezoluției 63/153.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în rezoluția sa 57/106 din 22 noiembrie 2002, a cerut programului Voluntarilor Națiunilor Unite (UNV) să se asigure că potențialul Zilei Internaționale a Voluntarilor este pe deplin realizat.

***

Temă pentru 2016: „#Aplauze Globale – oferiți-le voluntarilor o mână de ajutor (#GlobalApplause – give volunteers a hand)”, fiind o provocare lansată voluntarilor din întreaga lume de a se implica în implementarea noilor obiective globale, respectiv a Agendei 2030 pentru o dezvoltare durabilă, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 25 septembrie 2015.

Scopul acestei zile este acela de a celebra munca în folosul celorlalți, de a împărtăși valorile voluntariatului și de a le promova în cadrul comunităților, al organizațiilor neguvernamentale, al agențiilor ONU, al autorităților guvernamentale sau al sectorului privat.

Pentru a contribui la pace și dezvoltare, pledând pentru recunoașterea activității voluntarilor și colaborarea în vederea includerii voluntariatului în programele guvernamentale de dezvoltare, Adunarea Generală a ONU a implementat, începând cu 1970, programul Voluntarii Națiunilor Unite (UNV).

Noutatea adusă prin acest program este că voluntarii pot lua parte la activităţile organizaţiilor care acţionează pentru dezvoltarea umană sustenabilă nu doar la faţa locului, ci şi online, prin Serviciul online de voluntariat al UNV.

::Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș, Facultatea de Drept, Universitatea din București

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD