« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială a solului
05.12.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Dreptul mediului, Internațional, Legal Days | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Mondială a Solului este marcată, anual, la data de 5 decembrie.

Ați văzut vreodată cruste albe pe sol? Da, este ceea ce crezi. Solurile pot fi sărate. Sărurile sunt prezente în mod natural în sol și apă și se deplasează liber prin sol. Solurile sărate în mod natural pot susține ecosisteme bogate, dar procesele naturale precum seceta și activitățile umane, în special irigarea necorespunzătoare, pot crește numărul de săruri în sol, proces care se numește salinizare. Salinizarea solului ne descompune solurile și le reduce capacitatea de a ajuta hrana să crească.

Salinizarea și sodificarea solului sunt procese majore de degradare a solului care amenință ecosistemul și sunt recunoscute ca fiind printre cele mai importante probleme la nivel global pentru producția agricolă, securitatea alimentară și sustenabilitatea în regiunile aride și semiaride.

Solurile afectate de sare au un impact grav asupra funcțiilor solului, cum ar fi scăderea productivității agricole, calitatea apei, biodiversitatea solului și eroziunea solului. Solurile afectate de sare au o capacitate scăzută de a acționa ca un tampon și de a filtra împotriva poluanților. Solurile afectate de sare reduc atât capacitatea culturilor de a absorbi apă, cât și disponibilitatea micronutrienților. De asemenea, ele concentrează ioni care sunt toxici pentru plante și pot degrada structura solului.

Ziua Mondială a Solului 2021 (#WorldSoilDay) și campania sa Oprirea salinizării solului, creșterea productivității solului își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța menținerii ecosistemelor sănătoase și a bunăstării umane, abordând provocările tot mai mari în managementul solului, combaterea salinizării solului, creșterea conștientizării solului și încurajarea societăților să îmbunătățească sănătatea solului.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020Ziua Mondială a Solului este marcată, anual, la data de 5 decembrie.

Organizația Națiunilor Unite sărbătorește solurile sănătoase pentru un viitor sigur pentru alimente, prin intermediul Zilei Mondiale a Solului, pe data de 5 decembrie. Campania din acest an „Păstrați solul în viață, protejați biodiversitatea solului” ne îndeamnă să ne concentrăm atenția asupra lucrătorilor de sub pământ – de la bacterii minuscule la miriapode și râme de pământ – toate acestea contribuind la procese care sunt indispensabile vieții pe Pământ.

În prezent, pierderea biodiversității este o îngrijorare – și solul este, de asemenea, afectat. Solul găzduiește mai mult de 1/4 din biodiversitatea planetei noastre. Cu toate acestea, cunoaștem doar 1% din acest univers. Există mai multe creaturi vii într-o singură linguriță de sol sănătos decât sunt oameni pe Pământ. Organismele solului sunt responsabile de multe procese critice ale ecosistemului, de care depind oamenii: de la susținerea creșterii plantelor, până la stocarea carbonului și la a fi un vast rezervor pentru produse farmaceutice. Dar biodiversitatea solului este sub presiune! Managementul nedurabil al solului afectează viața subterană. Luați măsuri pentru a proteja biodiversitatea solului, săpând cu noi!

*Solul este o resursă vie, găzduind mai mult de un sfert (25%) din biodiversitatea planetei noastre.

*Până la 90% din organismele vii trăiesc sau își petrec o parte din ciclul lor de viață în soluri, deși știm doar 1% din acest univers ascuns.

*Organismele solului lucrează 365/24/7 într-un efort coordonat pentru a susține viața pe Pământ.

*Biodiversitatea solului este o componentă esențială a sănătății solului. Solurile sănătoase produc alimente mai hrănitoare și mai sigure. 95% din alimentele noastre provin din soluri.

*Organismele solurilor ajută solurile să stocheze carbon și să reducă emisiile de gaze de seră.

*Biodiversitatea solului contribuie la remedierea poluării solului prin descompunerea contaminanților.

*În doar 3 centimetri de sol, există 13 cvadrilioane de organisme vii, cântărind 100 de milioane de tone.

*Un hectar de sol conține echivalentul în greutate a două vaci de bacterii.

*Există mai multe organisme într-un gram de sol sănătos decât sunt oameni pe Pământ.

*O râmă de pământ își poate digera propria greutate în sol la fiecare 24 de ore. 50% din solul planetei trece prin intestinul râmelor de pământ în fiecare an.

*Organismele solului procesează 25.000 kg de materie organică într-o suprafață echivalentă cu un teren de fotbal, care este greutatea a 25 de mașini.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua Mondială a Solului este marcată, anual, la data de 5 decembrie.

2018Ziua Mondială a Solului este marcată, anual, la data de 5 decembrie.

Temă pentru 2018: „Fii tu soluția pentru poluarea solului.”

În acest an, Ziua mondială a solului are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a rolului solului în viața de zi cu zi și a problemelor legate de necesitatea protejării calitative a resurselor noastre limitate de sol. Vizând problemele pe care le ridică asigurarea rezervelor de hrană, inundațiile sau schimbările climatice, multe dintre răspunsurile care se caută s-ar putea afla în sol. Solul, această crustă fragilă, este de fapt un sistem complex, iar cercetarea științifică dezvăluie an de an, tot mai multe despre rolul și importanța sa în susținerea vieții pe pământ.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

2017Ziua Mondială a Solului este marcată, anual, la data de 5 decembrie.

Temă pentru 2017: Îngrijirea Pământului începe de la Sol (Caring for the Planet starts from the Ground), potrivit unui comunicat la ONU.

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2016: Ziua Mondială a Solului (World Soil Day) este marcată, anual, la data de 5 decembrie.

Sediul materiei: Această zi a fost procalamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 68/232 din 2013.

Scopul celebrării acestei zile este informarea oamenilor asupra importanței solului, ca o componentă fundamentală a sistemului natural și ca factor care contribuie semnificativ la bunăstarea oamenilor.

Evenimentul are loc pe 5 decembrie, deoarece corespunde cu ziua de naștere oficială a H.M. King Bhumibol Adulyadej, regele Thailandei, care a inaugurat oficial evenimentul.

În perioada conducerii asigurată de acesta și în cadrul „Parteneriatului global pentru sol”, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO — Food and Agriculture Organization of the United Nations), a promovat celebrarea oficială a Zilei Mondiale a Solului, cu scopul conștientizării la nivel mondial a importanței acestuia, iar, ulterior Conferinței FAO din iunie 2013, Adunarea Generala a ONU a proclamat această zi.

:: Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraş, Facultatea de Drept, Universitatea din București

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD