« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Selecţia personalului în justiţie
07.12.2016 | Gheorghe MOROȘANU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Selecţia personalului în justiţie este un dezastru.

Dacă în alte sisteme şi ţări poate ajunge judecător o persoană de 30-40 de ani, care a trecut prin viaţă şi prin alte profesii juridice, la noi sistemul se umple tot mai mult cu puştime de 25 de ani, în fond nişte copii trecuţi din şcoală-n şcoală (liceu – facultate – INM) care nu au niciun fel de experienţă de viaţă, necesară pentru un minim de înţelegere a oamenilor pe care îi judecă şi a diverselor fenomene sociale şi practice pe care le au de analizat.

Majoritatea femei/fete, pentru că fetele sunt mai silitoare la învăţat, aceste persoane vin din Institut pline de carte, conduc şedinţele de judecată cu fraze perfect reproduse din coduri, dar nu au nici cea mai mică pricepere de a explica oamenilor din faţa lor ce li se întâmplă şi cum să înţeleagă cea mai simplă cerinţă procedurală.

În faţa lor, în prima bancă, sunt:

– o mulţime de avocaţi trecuţi prin tot felul de instanţe şi cauze; ei ar fi oricând cei mai buni judecători, civilişti şi penalişti;

– consilieri juridici familiarizaţi cu fenomenul comercial-economic; dacă ar fi judecători, ar putea rezolva orice litigiu la primul termen, cum era pe timpuri, când existau judecători specializaţi, în secţii anume la tribunale.

– grefieri/grefiere cu studii superioare; după câţiva ani de lucrat alături de mai mulţi judecători, timp în care au îndeplinit şi o mulţime din atribuţiunile acestora, ar putea oricând să le ia locul.

Sistemul nu-i vrea, nici pe unii, nici pe alţii. Sistemul vrea şi îşi creeze nişte roboţei care ştiu totul pe de rost, uitând că în epoca modernă tonele de legislaţie încap în buzunarul de la piept, într-un telefon, şi că important este ca juristul să ştie să caute, să coroboreze şi să interpreteze. Sistemul mai vrea ca, în aplicarea unui nenorocit principiu al prezumţiei inversate (de vinovăţie) judecătorul să nu aibă nici un contact, nici vreo discuţie omenească faţă în faţă şi de la om la om cu cei judecaţi.

Tragic este că roboţeii INM-işti vor fi curând majoritari, poate sunt deja, şi nu ştiu dacă vreunul dintre ei îşi pune problema că s-ar putea şi altfel.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu

 
Secţiuni: Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD