« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua internațională a aviației civile
07.12.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Internațional, Legal Days, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021Ziua internațională a aviației civile este marcată, anual, la data de 7 decembrie.

Scopul Zilei Internaționale a Aviației Civile este de a contribui la generarea și consolidarea conștientizării la nivel mondial cu privire la importanța aviației civile internaționale pentru dezvoltarea socială și economică a statelor și a rolului unic al OACI în a ajuta statele să coopereze și să realizeze o rețea globală de tranzit rapid în serviciul întregii omeniri.

Pe măsură ce ONU și națiunile lumii au adoptat Agenda 2030 și s-au angajat într-o nouă eră în dezvoltarea durabilă globală, importanța aviației ca motor al conectivității globale nu a fost niciodată mai relevantă pentru obiectivele Convenției de la Chicago de a privi zborul internațional ca un factor fundamental al păcii și prosperității globale.

La fiecare cinci ani, concomitent cu aniversările OACI (2014/2019/2024/2029/etc.), Consiliul OACI stabilește o temă aniversară specială pentru Ziua internațională a Aviației Civile. Între acești ani de aniversare, reprezentanții Consiliului aleg o singură temă pentru întreaga perioadă de intervenție de patru ani.

Consiliul a decis că, de acum până în 2023, tema va fi Promovarea inovării pentru dezvoltarea aviației globale.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020Ziua internațională a aviației civile este marcată, anual, la data de 7 decembrie.

Secretarul general al ONU a transmis următorul mesaj cu ocazia acestei zile:

Aviația internațională joacă un rol cheie în afacerile umane. Ne permite să descoperim minunata diversitate geografică și culturală din lume. Ne permite să învățăm și să beneficiem unul de celălalt. Conectează societățile prin intermediul călătoriilor și comerțului global, promovând accesul la alimente, educație și asistență medicală. Aceste beneficii sunt esențiale pentru realizarea de către fiecare țară a obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Respectarea în acest an a Zilei Internaționale a Aviației Civile cade întrucât COVID-19 a întrerupt conexiunile internaționale pe cale aeriană, a întrerupt afacerile clienților, a ținut turiștii departe de destinații și a afectat în mod disproporționat persoanele vulnerabile. De asemenea, a perturbat operațiunile și finanțele companiilor aeriene și aeroporturilor din întreaga lume, amenințând capacitatea acestora de a asigura aprovizionarea globală cu medicamente, vaccinuri, ajutor umanitar și alte bunuri vitale.

Țările trebuie să acționeze urgent pentru a-și susține sectoarele de transport aerian în fața acestor provocări. Cu toate acestea, trebuie să facă acest lucru având în vedere climatul. Emisiile provocate de aviație reprezintă mai mult de 2% din totalul global, situând-o în primii zece emițători. Recuperarea pe parcursul pandemiei este o oportunitate pentru acțiunea climatică, inclusiv pentru a face aviația globală mai rezistentă și mai durabilă, ca parte esențială a eforturilor de atingere a obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Salut angajamentele recente față de emisiile zero făcute de membrii comunității aeronautice. Îndemn întregul sector să se angajeze să reducă la zero până în 2050 și să dezvolte o strategie în conformitate cu Acordul de la Paris cu mult înainte de conferința climatică de anul viitor. Cooperarea dintre guverne și industrie va fi esențială pentru a realiza o tranziție în timp util.

Aviația este un motor important al lumii noastre și va juca un rol critic în recuperarea lumii în urma COVID-19. Să ne asigurăm că primește sprijinul de care are nevoie pentru a menține națiunile lumii conectate și unite.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua internațională a aviației civile este marcată, anual, la data de 7 decembrie.

2018Ziua internațională a aviației civile este marcată, anual, la data de 7 decembrie.

Temă pentru 2018: „Lucrăm împreună pentru ca nici o țară să nu fie lasată în urmă (Working Together to Ensure No Country is Left Behind).”

În 2018, se împlinesc 25 de ani de la înfiinţarea Regiei Autonome Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), una dintre cele mai importante instituţii din domeniul aviaţiei civile, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor în calitatea sa de autoritate de stat în domeniul aviaţiei civile. Încă de la înfiinţare, AACR a exercitat o funcţie importantă de supervizare a siguranţei şi securităţii în aviaţia civilă la nivel naţional.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

2017Ziua internațională a aviației civile este marcată, anual, la data de 7 decembrie.

Temă pentru 2017: „Lucrăm împreună pentru ca nici o țară să nu fie lasată în urmă (Working Together to Ensure No Country is Left Behind).”

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2016Ziua internațională a aviației civile (International Civil Aviation Day) este marcată, anual, la data de 7 decembrie.

Sediul materiei: Această zi a fost stabilită Ziua Internațională a Aviației Civile în 1994, de către Adunarea Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO), pentru a marca o jumătate de secol de la crearea organizaţiei, iar în urma iniţiativei sale, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a inclus această a zi în calendarul oficial al Naţiunilor Unite, prin Rezoluția 51/33 din 1996, adoptată de Adunarea Generală ONU.

La fiecare cinci ani, coincizând cu aniversările organizației (2014/2019 /2024/2029/etc.), Consiliul ICAO stabilește o temă specială pentru aniversarea Zilei Internaționale a Aviației Civile, iar pentru intervalul dintre aniversări, reprezentanții Consiliului aleg o temă unică.

Temă pentru 2015-2018: “Lucrăm împreună pentru ca nici o țară să nu fie lasată în urmă (Working Together to Ensure No Country is Left Behind)”

Principalul obiectiv al campaniei este asigurarea că punerea în aplicare a standardelor și a practicilor ce privesc navigația aeriană este mai bine armonizată la nivel global, astfel încât toate statele să aibă acces la beneficii socio-economice semnificative cât privește transportul aerian în condiții de siguranță și de încredere.

Scopul celebrării acestei zile este de a conștientiza importanța aviației civile în dezvoltarea economică și socială a statelor, precum și rolul pe care îl are ICAO în promovarea siguranței și eficienței transporturilor aeriene internaționale.

În prezent, aceasta are 191 de state membre, România  devenind stat contractant prin Decretul nr. 194 din 24 aprilie 1965 privind aderarea Republicii Populare Române la Convenția privind aviația civilă internațională, semnată la Chicago la 7 decembrie 1944.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș, Facultatea de Drept, Universitatea din București

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD