Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice
 1 comentariu

Ziua internațională a aviației civile


07.12.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ
Secţiuni: Articole, Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022Ziua internațională a aviației civile este marcată, anual, la data de 7 decembrie.

Ziua internațională a aviației civile este marcată anual pe 7 decembrie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța aviației civile internaționale și la rolul pe care Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO) îl joacă în transportul aerian internațional. Organizația este un organism al Națiunilor Unite (ONU), responsabil de dezvoltarea standardelor internaționale pentru siguranța aviației.

Tema pentru anul 2022: Promovarea inovării pentru dezvoltarea aviației globale

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021Ziua internațională a aviației civile este marcată, anual, la data de 7 decembrie.

Scopul Zilei Internaționale a Aviației Civile este de a contribui la generarea și consolidarea conștientizării la nivel mondial cu privire la importanța aviației civile internaționale pentru dezvoltarea socială și economică a statelor și a rolului unic al OACI în a ajuta statele să coopereze și să realizeze o rețea globală de tranzit rapid în serviciul întregii omeniri.

Pe măsură ce ONU și națiunile lumii au adoptat Agenda 2030 și s-au angajat într-o nouă eră în dezvoltarea durabilă globală, importanța aviației ca motor al conectivității globale nu a fost niciodată mai relevantă pentru obiectivele Convenției de la Chicago de a privi zborul internațional ca un factor fundamental al păcii și prosperității globale.

La fiecare cinci ani, concomitent cu aniversările OACI (2014/2019/2024/2029/etc.), Consiliul OACI stabilește o temă aniversară specială pentru Ziua internațională a Aviației Civile. Între acești ani de aniversare, reprezentanții Consiliului aleg o singură temă pentru întreaga perioadă de intervenție de patru ani.

Consiliul a decis că, de acum până în 2023, tema va fi Promovarea inovării pentru dezvoltarea aviației globale.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020Ziua internațională a aviației civile este marcată, anual, la data de 7 decembrie.

Secretarul general al ONU a transmis următorul mesaj cu ocazia acestei zile:

Aviația internațională joacă un rol cheie în afacerile umane. Ne permite să descoperim minunata diversitate geografică și culturală din lume. Ne permite să învățăm și să beneficiem unul de celălalt. Conectează societățile prin intermediul călătoriilor și comerțului global, promovând accesul la alimente, educație și asistență medicală. Aceste beneficii sunt esențiale pentru realizarea de către fiecare țară a obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Respectarea în acest an a Zilei Internaționale a Aviației Civile cade întrucât COVID-19 a întrerupt conexiunile internaționale pe cale aeriană, a întrerupt afacerile clienților, a ținut turiștii departe de destinații și a afectat în mod disproporționat persoanele vulnerabile. De asemenea, a perturbat operațiunile și finanțele companiilor aeriene și aeroporturilor din întreaga lume, amenințând capacitatea acestora de a asigura aprovizionarea globală cu medicamente, vaccinuri, ajutor umanitar și alte bunuri vitale.

Țările trebuie să acționeze urgent pentru a-și susține sectoarele de transport aerian în fața acestor provocări. Cu toate acestea, trebuie să facă acest lucru având în vedere climatul. Emisiile provocate de aviație reprezintă mai mult de 2% din totalul global, situând-o în primii zece emițători. Recuperarea pe parcursul pandemiei este o oportunitate pentru acțiunea climatică, inclusiv pentru a face aviația globală mai rezistentă și mai durabilă, ca parte esențială a eforturilor de atingere a obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Salut angajamentele recente față de emisiile zero făcute de membrii comunității aeronautice. Îndemn întregul sector să se angajeze să reducă la zero până în 2050 și să dezvolte o strategie în conformitate cu Acordul de la Paris cu mult înainte de conferința climatică de anul viitor. Cooperarea dintre guverne și industrie va fi esențială pentru a realiza o tranziție în timp util.

Aviația este un motor important al lumii noastre și va juca un rol critic în recuperarea lumii în urma COVID-19. Să ne asigurăm că primește sprijinul de care are nevoie pentru a menține națiunile lumii conectate și unite.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua internațională a aviației civile este marcată, anual, la data de 7 decembrie.

2018Ziua internațională a aviației civile este marcată, anual, la data de 7 decembrie.

Temă pentru 2018: „Lucrăm împreună pentru ca nici o țară să nu fie lasată în urmă (Working Together to Ensure No Country is Left Behind).”

În 2018, se împlinesc 25 de ani de la înfiinţarea Regiei Autonome Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), una dintre cele mai importante instituţii din domeniul aviaţiei civile, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor în calitatea sa de autoritate de stat în domeniul aviaţiei civile. Încă de la înfiinţare, AACR a exercitat o funcţie importantă de supervizare a siguranţei şi securităţii în aviaţia civilă la nivel naţional.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

2017Ziua internațională a aviației civile este marcată, anual, la data de 7 decembrie.

Temă pentru 2017: „Lucrăm împreună pentru ca nici o țară să nu fie lasată în urmă (Working Together to Ensure No Country is Left Behind).”

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2016Ziua internațională a aviației civile (International Civil Aviation Day) este marcată, anual, la data de 7 decembrie.

Sediul materiei: Această zi a fost stabilită Ziua Internațională a Aviației Civile în 1994, de către Adunarea Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO), pentru a marca o jumătate de secol de la crearea organizaţiei, iar în urma iniţiativei sale, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a inclus această a zi în calendarul oficial al Naţiunilor Unite, prin Rezoluția 51/33 din 1996, adoptată de Adunarea Generală ONU.

La fiecare cinci ani, coincizând cu aniversările organizației (2014/2019 /2024/2029/etc.), Consiliul ICAO stabilește o temă specială pentru aniversarea Zilei Internaționale a Aviației Civile, iar pentru intervalul dintre aniversări, reprezentanții Consiliului aleg o temă unică.

Temă pentru 2015-2018: “Lucrăm împreună pentru ca nici o țară să nu fie lasată în urmă (Working Together to Ensure No Country is Left Behind)”

Principalul obiectiv al campaniei este asigurarea că punerea în aplicare a standardelor și a practicilor ce privesc navigația aeriană este mai bine armonizată la nivel global, astfel încât toate statele să aibă acces la beneficii socio-economice semnificative cât privește transportul aerian în condiții de siguranță și de încredere.

Scopul celebrării acestei zile este de a conștientiza importanța aviației civile în dezvoltarea economică și socială a statelor, precum și rolul pe care îl are ICAO în promovarea siguranței și eficienței transporturilor aeriene internaționale.

În prezent, aceasta are 191 de state membre, România  devenind stat contractant prin Decretul nr. 194 din 24 aprilie 1965 privind aderarea Republicii Populare Române la Convenția privind aviația civilă internațională, semnată la Chicago la 7 decembrie 1944.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro