« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CA București. Abuz în serviciu, utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Condamnare definitivă
08.12.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

CA București. Abuz în serviciu, utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Condamnare definitivă.

Prin decizia penală nr. 1758/A din 23.11.2016, Curtea de Apel București a hotărât următoarele:

1. Condamnă pe inculpatul N. M., director general al Companiei Naționale a Căilor Ferate Române (CN CFR) în perioada iulie 2000 – octombrie 2003, la o pedeapsă de 8 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave și infracțiunea de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, ambele în formă continuată.

2. Condamnă pe inculpata O. V., director al Direcției Economice a CN CFR SA în perioada noiembrie 2001 – octombrie 2003, la o pedeapsă de 5 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave și infracțiunea de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, ambele în formă continuată.

3. Condamnă pe inculpatul C. O., consilier juridic în cadrul Direcției Comerciale a CN CFR SA (ianuarie 2001 – ianuarie 2004), la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

4. Condamnă pe inculpatul V. D. V., șef al Serviciului Aprovizionare a CN CFR SA (în perioada noiembrie 2001 – februarie 2003), la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

5. Condamnă pe inculpata M. M. A., director al Direcției Comerciale în perioada decembrie 2000 – aprilie 2001, director al Direcției Economice în perioada aprilie-noiembrie 2001, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

6. Condamnă pe inculpatul V. I., planificator principal în perioada 1998-2001 și, ulterior, inspector de specialitate până în anul 2003, ambele funcții fiind în cadrul Serviciului Aprovizionare din subordinea Direcției Comerciale, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

7. Condamnă pe inculpatul N. A., director al Bazei de Aprovizionare Basarab și director al Bazei de Aprovizionare Basarab și coordonator achiziții al Serviciului Aprovizionare, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

8. Condamnă pe inculpații I. M. și N. O. L., administrator al SC General Invest SRL Cluj Napoca, la câte o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 4 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-au folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

9. Condamnă pe inculpatul G. A. B., asociat și administrator la SC ROMTEHNO INVENT SA, la data faptei, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

10. Condamnă pe inculpații G. A. V. și C. D., asociați și administratori la SC ROMTEHNO INVENT SA, la data faptei, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-au folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

Încetează procesul penal pornit împotriva inculpaților M. M. G. și Ț. A. pentru infracțiunile reținute în sarcina lor.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata M. M. A. va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul SC Amenajare Edilitară și Salubrizare SA Sector 5 București sau Administrația Domeniului Public Sector 6 București.

Obligă pe următorii inculpați la plata de despăgubiri civile către partea civilă, Societatea Națională a Căilor Ferate Române, după cum urmează:
– pe inculpații N. M., O. V., M. M. A., C. O., V. I., V. D. V. și N. O. L., în solidar, la plata sumei de 10.616.634,14 lei (ron) către partea civilă;
– pe inculpații N. M., O. V., V. I. și V. D. V., în solidar, la plata sumei de 2.957.732, 20 lei (ron) către partea civilă;
– pe inculpații N. M., O. V., V. I. și V. D. V., în solidar, la plata sumei de 1.075.517,74 lei (ron) către partea civilă;
– pe inculpații N. M., O. V. și C. O., în solidar, la plata sumei de 12.756.757,52 lei (ron) către partea civilă;
– pe inculpații N. M., O. V., I. M. și C. O., în solidar, la plata sumei de 3.464.095,95 lei (ron) către partea civilă;
– pe inculpații N. M. și O. V., în solidar, la plata sumei de 13.450.418,69 lei (ron) către partea civilă;
– pe inculpații N. M., O. V. și V. I., în solidar, la plata sumei de 10.697.477 lei (ron) către partea civilă;
– pe inculpații N. M., O. V., V. D. V. și N. A., în solidar, la plata sumei de 7.162.808,03 lei (ron) către partea civilă;
– pe inculpații N. M., O. V., V. D. V., V. I. și N. A., în solidar, la plata sumei de 6.190.121,16 lei (ron) către partea civilă;
– pe inculpații N. M. și O. V., în solidar, la plata sumei de 29.952.373,60 lei (ron) către partea civilă și
– pe inculpații N. M. și O. V., în solidar, la plata sumei de 3.530.653,38 lei (ron) către partea civilă.

Obligă pe inculpatul N. M. la plata sumei de 7.241.515,93 lei (ron) către partea civilă, Ministerul Transporturilor, cu titlu de despăgubiri civile.

Constată că inculpații G. A. V. și C. D. au plătit suma de 4.862.300 lei, achitând integral prejudiciul creat părții civile CN CFR SA (relația cu SC Rom Tehno Invent SA).

Dispune confiscarea sumelor de câte 41.170 lei de la inculpații G. A. V., C. D. și G. A. B.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție la datele de 1 februarie 2008, 24 iunie 2008, 12 februarie 2009 și 1 noiembrie 2012 (comunicatele 21/VIII/3 din 1 februarie 2008, 165/VIII/3 din 24 iunie 2008, 27/VIII/3 din 16 februarie 2009 și 813/VIII/3 din 5 noiembrie 2012.

Text neoficial, destinat mass-media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD