« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT. Constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj. Reținere
08.12.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT. Constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj. Reținere.

La data de 6 decembrie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului D. N. I., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la infracţiunea de şantaj rap. la art. 13 1 din Legea nr. 78/2000.

Prin rechizitoriul din data de 1 aprilie 2014, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor S. E. A., K. C., M. Y. S., E. N., M. M. şi Z. B. pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi şantaj în formă continuată.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că, în cursul anului 2012, inculpaţii K. C. şi S. E. A. au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi pe care l-au sprijinit, prin contribuţii permanente sau periodice inculpaţii E. N., P. F. C., M. M., M. Y. S., Z. B., O. A. şi S. D. E., în vederea comiterii unor infracţiuni grave şi în scopul obţinerii de beneficii patrimoniale.

Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la mai multe fapte şi persoane în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la comiterea infracţiunii de şantaj, prev. de art. 48 din Codul penal raportat la art. 207 din Codul penal cu ref. la art. 13 1 din Legea nr. 78/2000 avându-se în vedere inclusiv evenimentele care s-au derulat în sediul Inspectoratului General pentru Imigrări (fost ORI) în jurul datei de 4 aprilie 2013.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna aprilie 2013, inculpatul D. N. I. a aderat şi a sprijinit grupul infracţional organizat iniţiat şi constituit de către inculpaţii S. E. A. şi K. C., cetăţeni israelieni, în vederea comiterii unor infracţiuni grave în scopul obţinerii de beneficii patrimoniale. Astfel, inculpatul D. N. I. în calitate de șef Serviciul Depistări și Combaterea Șederii și Muncii Ilegale a Străinilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția pentru Imigrări a Municipiului București, în baza unei înţelegeri anterioare cu inculpaţii S. E. A. şi K. C., a înlesnit acestora obţinerea, prin constrângere, de la o persoană vătămată, cetăţean israelian, a unui folos patrimonial injust, respectiv suma de 135.000 de euro dobândită de cei din urmă prin ameninţarea constantă a victimei cu formularea unor plângeri penale nereale. Pentru atingerea acestui scop, inculpatul a procedat la citarea nelegală a persoanei vătămate şi apoi a participat la punerea în practică a „scenariului” derulat în sediul Inspectoratului General pentru Imigrări, procedând la încătuşarea inculpatului S. E. A. în afara cadrului legal şi a oricărei competenţe de a desfăşura activităţi de cercetare penală.
S-a reţinut că inculpatul s-a implicat direct în pretinsa „negociere” derulată de către persoana vătămată cu un martor din prezenta cauză, contribuind astfel esenţial la menţinerea victimei într-o stare de acută presiune psihică, sub imperiul căreia aceasta a fost determinată la semnarea unui contract fictiv de împrumut şi la plata, în temeiul acestuia, a sumei de 135.000 de euro, respectiv 15.000 de euro în numerar şi contravaloarea sumei de 120.000 de euro prin virament bancar.

În cursul zilei de 7 decembrie 2016, inculpatul a fost prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cauza a fost instrumentată împreună cu împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov (DAMBJI).

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.