« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT. Constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj. Reținere
08.12.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT. Constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj. Reținere.

La data de 6 decembrie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului D. N. I., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la infracţiunea de şantaj rap. la art. 13 1 din Legea nr. 78/2000.

Prin rechizitoriul din data de 1 aprilie 2014, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor S. E. A., K. C., M. Y. S., E. N., M. M. şi Z. B. pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi şantaj în formă continuată.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că, în cursul anului 2012, inculpaţii K. C. şi S. E. A. au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi pe care l-au sprijinit, prin contribuţii permanente sau periodice inculpaţii E. N., P. F. C., M. M., M. Y. S., Z. B., O. A. şi S. D. E., în vederea comiterii unor infracţiuni grave şi în scopul obţinerii de beneficii patrimoniale.

Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la mai multe fapte şi persoane în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la comiterea infracţiunii de şantaj, prev. de art. 48 din Codul penal raportat la art. 207 din Codul penal cu ref. la art. 13 1 din Legea nr. 78/2000 avându-se în vedere inclusiv evenimentele care s-au derulat în sediul Inspectoratului General pentru Imigrări (fost ORI) în jurul datei de 4 aprilie 2013.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna aprilie 2013, inculpatul D. N. I. a aderat şi a sprijinit grupul infracţional organizat iniţiat şi constituit de către inculpaţii S. E. A. şi K. C., cetăţeni israelieni, în vederea comiterii unor infracţiuni grave în scopul obţinerii de beneficii patrimoniale. Astfel, inculpatul D. N. I. în calitate de șef Serviciul Depistări și Combaterea Șederii și Muncii Ilegale a Străinilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția pentru Imigrări a Municipiului București, în baza unei înţelegeri anterioare cu inculpaţii S. E. A. şi K. C., a înlesnit acestora obţinerea, prin constrângere, de la o persoană vătămată, cetăţean israelian, a unui folos patrimonial injust, respectiv suma de 135.000 de euro dobândită de cei din urmă prin ameninţarea constantă a victimei cu formularea unor plângeri penale nereale. Pentru atingerea acestui scop, inculpatul a procedat la citarea nelegală a persoanei vătămate şi apoi a participat la punerea în practică a „scenariului” derulat în sediul Inspectoratului General pentru Imigrări, procedând la încătuşarea inculpatului S. E. A. în afara cadrului legal şi a oricărei competenţe de a desfăşura activităţi de cercetare penală.
S-a reţinut că inculpatul s-a implicat direct în pretinsa „negociere” derulată de către persoana vătămată cu un martor din prezenta cauză, contribuind astfel esenţial la menţinerea victimei într-o stare de acută presiune psihică, sub imperiul căreia aceasta a fost determinată la semnarea unui contract fictiv de împrumut şi la plata, în temeiul acestuia, a sumei de 135.000 de euro, respectiv 15.000 de euro în numerar şi contravaloarea sumei de 120.000 de euro prin virament bancar.

În cursul zilei de 7 decembrie 2016, inculpatul a fost prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cauza a fost instrumentată împreună cu împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov (DAMBJI).

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD