Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

Ziua internațională a drepturilor omului


10 decembrie 2016 | Cristian JURA, Cristina GRIGORAȘ
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Articole, Drepturile omului, Legal Days, SELECTED, VARIA
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

Ziua internațională a drepturilor omului (Human Rights Day) este marcată, anual, pe 10 decembrie.

Această dată a fost aleasă pentru a onora adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a ONU, la 10 decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului, aceasta stipulând că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și inalienabile, precum și cu libertăți fundamentale. Ulterior, Declarația a fost completată și cu alte intrumente internaționale care protejează drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Instituirea oficială a acestei zile a avut loc pe 4 decembrie 1950, când Adunarea Generală a adoptat rezoluția 423 (V), prin care a făcut apel către toate statele membre ale ONU să promoveze și să asigure recunoașterea și respectarea efectivă a drepturilor și libertăților omului.

Astfel, Națiunile Unite și guvernele statelor membre organizează diferite manifestări dedicate acestei zile. Tema Zilei internaționale a drepturilor omului din acest an este “Stand up for someone’s rights today!”.

Campania pornește de la faptul că nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului continuă să fie, încă, un fenomen larg răspândit în toate părțile globului, iar fiecare dintre noi, oriunde ne aflăm, putem face o diferență reală. În stradă, la școală, la locul de muncă, în mijloacele de transport public; în cabina de vot, ori pe rețelele de socializare.

Cel mai potrivit moment pentru apăra drepturile unui refugiat sau migrant, ale unei persoane cu dizabilități, ale unei persoane LGBT, ale unei femei, ale unui copil, sau ale oricărei alte persoane cu risc de discriminare sau violență, este acum.

Web-site-ul oficial al campaniei este: http://www.un.org/en/events/humanrightsday/.

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian JURA

Masterand Cristina Grigoraş
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro