Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Imparţialitatea judecătorului
21.12.2016 | Gheorghe MOROȘANU

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

…este calitatea cea mai importantă.

Este lucrul cel mai greu şi cel mai uşor.

Exemple, întâmplări:

A. Un venerabil avocat din baroul X mi-a povestit cândva: Susţinea o cauză în faţa unei tinere judecătoare. La un moment dat, l-a luat neinspiraţia pe dinainte şi a zis: Doamna preşedintă, nu aţi înţeles bine ce am vrut să spun… Doamna preşedintă a reacţionat prompt: Jignire la adresa instanţei – amendă un milion de lei. Venerabilul a dat-o pe nonşalanţă şi a răspuns: Bine, doamna preşedintă, am suma asta; plătesc. La care doamna preşedintă s-a aprins încă: Aşa, sfidare la adresa Curţii! Alt milion amendă.

Va să zică, două amenzi de câte un milion în mai puţin de un minut.

Încercaţi să vă imaginaţi cât de imparţială a fost doamna preşedintă în finalul acestei cauze. Venerabilul avocat nu mi-a spus, iar între timp ne-a părăsit pe veci. Nu mai putem verifica nimic.

B. Pe timpuri, eu, judecătorul Moroşanu, într-o cauză în care un tânăr şi încă de pe atunci foarte capabil avocat ceruse un partaj de bunuri comune forţat, pentru a putea executa silit pe unul din soţi, am invocat din oficiu lipsa interesului în cauză. La termenul sorocit pentru dezbateri şi soluţie, pregătiţi teoretic temeinic şi el şi eu, venerabilul tânăr a dezvoltat o pledoarie ştiinţifică, patetică, pătimaşă, dar în prestaţia lui citeam neîncrederea în reuşită. Pentru că, vezi lit. A de mai sus, care om, deci şi care judecător pe lumea asta se contrazice singur, şi în public, de vreme ce soluţia este la discreţia lui?

Ei bine, eu eram acela. Studiind între termene, mă lămurisem că avocatul avea dreptate. Dar trebuia să-l las să pledeze, nu? L-am ascultat, nu am dat nici un semn de nerăbdare, am abordat chiar un fel de mască de Tutankamon ca să nu se vadă nimic din gândirea mea intimă, iar, când a încheiat, de-a dreptul transpirat, am mai lăsat şi un moment lung de suspans, în fine am pronunţat cu toată solemnitatea soluţia pe care o aveam în minte dinainte: Respinge excepţia invocată de instanţă din oficiu…

Domnul tânăr avocat a respirat ca un balon împuns cu acul – îi văd şi acum roşeaţa din obraji şi ochii uimiţi. Dar cel mai bine m-am simţit eu, conştient că am făcut ce trebuia, şi chiar am făcut dreptate.

Dacă m-am dat pe mine ca exemplu pozitiv, să fiu iertat: or fi şi altele, dar acesta îmi era mai la îndemână.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti