Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

O scrisoare emoționantă de la un justițiabil
12.12.2016 | Gheorghe MOROȘANU

Secţiuni: Opinii, Selected, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Mult stimate Domnule Judecător,

De mult am vrut să vă scriu, mai exact de când adresa dumneavoastră de e-mail a devenit publică prin articolele pe care le-ați semnat la diverse publicații. De ce nu am făcut-o până acum – nu știu, dar trebuia să mă hotărăsc până la urmă.

O fac acum, inspirat de articolul despre imparțialitate care a apărut în presa locală astăzi. Da, ați fost și rămâneți un judecător imparțial, iar pentru acest lucru țin să vă felicit și să vă mulțumesc cu toată sinceritatea.

Eu nu am avut tangențe cu justiția (și sper să nu am nici pe viitor), nu am pregătire juridică (sunt inginer), dar am fost ”omul din umbră” într-un proces pe care l-ați judecat spre finalul carierei dumneavoastră la Judecătoria Bicaz. Nu știu dacă vă veți mai aminti speța – de altfel, prea puțin contează – dar ați dat atunci un verdict absolut imparțial într-o cauză destul de încâlcită. Mai exact, două femei sărmane – mamă și fiică – au fost acționate în judecată de niște indivizi care au considerat că au drepturi la o moștenire ce consta într-o parcelă de teren din curtea acestor femei. Nu intru în amănunte, vă spun doar că un proces similar mai fusese cu câțiva ani în urmă, iar pentru a-l câștiga eu cheltuisem circa 3.000 de lei, deoarece aceste femei nu aveau posibilități materiale și, fiindu-le apropiat, am considerat de datoria mea să fac cum voi putea pentru a le ajuta.

Deoarece în cazul procesului pe care dumneavoastră l-ați judecat nu am mai avut nici eu posibilitatea materială de a angaja un avocat, m-am înhămat eu în a scrie o ”pledoarie”, mai bine spus o compunere în care am încercat să arăt cum stau de fapt lucrurile. Ca și în cazul avocatului incredul de care pomeneați în articolul de astăzi, nu aveam aproape nici o speranță că demersul meu va fi luat în seamă într-o instanță. Dar… dumneavoastră ați stat câteva luni și ați analizat cazul, ba chiar (lucru de care nu știam că se practică sau că un om cu calitatea de judecător ar fi vreodată dispus să îl facă) ați mers la ele acasă și ați analizat situația de pe teren. După care – bombă! – femeile câștigă procesul! Nu mai contează acum că la recurs au pierdut, deoarece un OM ca dumneavoastră nu se găsește pe toate drumurile și – mai ales! – la toate instanțele. Principalul este că atunci ați ales să faceți dreptate și pentru acest lucru doresc să vă felicit și să vă mulțumesc din tot sufletul.

Nu știu dacă soarta va vrea să ne cunoștem personal vreodată. Eu sunt mulțumit chiar și pentru faptul că mi s-a permis să iau legătura cu dumneavoastră pe acestă cale, deoarece la vremea procesului nu s-ar fi căzut să vă caut pentru a vă mulțumi și altă cale de a vă aborda nu aveam la acel moment.

Așa că o fac acum, cu toată sinceritatea de care sunt capabil: vă mulțumesc din tot sufletul, Domnule Judecător Moroșanu!

Închei dorindu-vă viață lungă și cu sănătate, împliniri în tot ceea ce întreprindeți și sărbători fericite dumneavoastră și celor dragi dumneavoastră.

Cu adânc respect,

Eduard Stoica

*Scrisoare primită de judecătorul Gheorghe Moroșanu de la un cititor

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti