Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

„Deplasarea la faţa locului” şi Judecătorul Dumnezeu
16.12.2016 | Gheorghe MOROȘANU

JURIDICE - In Law We Trust
Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

După articolul „Imparţialitatea judecătorului”, un cititor mi-a scris:

Cum se poate ca o speţă să aibă două hot. diametral opuse? Au fost aduse şi alte probe sau judele Moroşanu a greşit? Interesul asupra speţei, dovedit prin deplasarea la faţa locului a judecătorului (!?!?!?) mă face a crede că acesta a judecat în cunoştinţă de cauză şi nu de la înălţimea fotoliului, mă rog, a scaunului de judecător!
I-am răspuns aşa:

Din păcate, e perfect posibil, şi, din păcate, se întâmplă des.
(Aţi uitat să puneţi în calcul şi varianta în care judecătorii din apel ar fi putut greşi.)

Din alte păcate, există şi varianta dracului, în care toată lumea are dreptate: şi reclamantul, şi pârâtul, şi judecătorul care a admis, şi cel care a respins. Asta poate proveni din multitudinea de legi, opinii şi interpretări.

Şi mai există problema celor două feluri de a aborda justiţia şi dreptatea: unii judecători pun accent pe situaţia din teren, mergând la faţa locului, văzând cu ochii proprii, alţii judecă strict pe lege şi pe dosar. Fiecare dintre aceste curente are argumentele sale. Din păcate, judecata aşa numită în echitate este privită cu un fel de ironie de unii judecători, ca şi cum echitatea, adică egalitatea şi dreptatea ar fi nişte chestii ruşinoase, în contrapondere cu marea ştiinţă a dreptului, pe care unii o sanctifică fără nicio gândire proprie. Vedeţi articolul meu anterior „Două maxime”.

Şi încă: mă pur şi simplu intrigă acele multe semne de uimire după formula „deplasarea la faţa locului”. Nu aţi auzit în atâtea împrejurări diferite persoane cerând insistent şi patetic, nu numai în justiţie: „Cerem să vină o comisie la faţa locului!”? Este evident că la faţa locului adevărul poate fi stabilit mai exact, deci am mers acolo ca judecător și oricând am simţit nevoia unei clarificări. Trebuia să puneţi acele semne la „înălţimea scaunului de judecător”, de pe care eu am coborât oricând a fost nevoie. Circulă varianta că pe acel scaun unii judecători se cred Dumnezeu. Şi eu m-am simţit aşa, dar un Dumnezeu umil, cuminte şi servitor al tuturor.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.