Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

„Deplasarea la faţa locului” şi Judecătorul Dumnezeu
16.12.2016 | Gheorghe MOROȘANU

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

După articolul „Imparţialitatea judecătorului”, un cititor mi-a scris:

Cum se poate ca o speţă să aibă două hot. diametral opuse? Au fost aduse şi alte probe sau judele Moroşanu a greşit? Interesul asupra speţei, dovedit prin deplasarea la faţa locului a judecătorului (!?!?!?) mă face a crede că acesta a judecat în cunoştinţă de cauză şi nu de la înălţimea fotoliului, mă rog, a scaunului de judecător!
I-am răspuns aşa:

Din păcate, e perfect posibil, şi, din păcate, se întâmplă des.
(Aţi uitat să puneţi în calcul şi varianta în care judecătorii din apel ar fi putut greşi.)

Din alte păcate, există şi varianta dracului, în care toată lumea are dreptate: şi reclamantul, şi pârâtul, şi judecătorul care a admis, şi cel care a respins. Asta poate proveni din multitudinea de legi, opinii şi interpretări.

Şi mai există problema celor două feluri de a aborda justiţia şi dreptatea: unii judecători pun accent pe situaţia din teren, mergând la faţa locului, văzând cu ochii proprii, alţii judecă strict pe lege şi pe dosar. Fiecare dintre aceste curente are argumentele sale. Din păcate, judecata aşa numită în echitate este privită cu un fel de ironie de unii judecători, ca şi cum echitatea, adică egalitatea şi dreptatea ar fi nişte chestii ruşinoase, în contrapondere cu marea ştiinţă a dreptului, pe care unii o sanctifică fără nicio gândire proprie. Vedeţi articolul meu anterior „Două maxime”.

Şi încă: mă pur şi simplu intrigă acele multe semne de uimire după formula „deplasarea la faţa locului”. Nu aţi auzit în atâtea împrejurări diferite persoane cerând insistent şi patetic, nu numai în justiţie: „Cerem să vină o comisie la faţa locului!”? Este evident că la faţa locului adevărul poate fi stabilit mai exact, deci am mers acolo ca judecător și oricând am simţit nevoia unei clarificări. Trebuia să puneţi acele semne la „înălţimea scaunului de judecător”, de pe care eu am coborât oricând a fost nevoie. Circulă varianta că pe acel scaun unii judecători se cred Dumnezeu. Şi eu m-am simţit aşa, dar un Dumnezeu umil, cuminte şi servitor al tuturor.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti