Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Târgu Mureș. Abuz în serviciu, folosire de informații ce nu sunt destinate publicității. Trimitere în judecată
12.12.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA-Târgu Mureș. Abuz în serviciu, folosire de informații ce nu sunt destinate publicității. Trimitere în judecată.

În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1286 din 18 octombrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată,
sub control judiciar a inculpatului L. V., la data faptelor șef al Biroului Tehnic și Administrarea Patrimoniului din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș (D.G.A.S.P.C. Mureș), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
și în stare de libertate a inculpaților:
B. G., la data faptelor consilier I superior în cadrul Compartimentului Investiții, Achiziții publice aparținând Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
G. V., reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2015, inculpatul L. V., în calitate de șef al Biroului Tehnic și Administrarea Patrimoniului din cadrul DGASPC Mureș, a favorizat o societate comercială cu ocazia inițierii și organizării a două proceduri de achiziție având ca obiect furnizarea de autovehicule în beneficiul DGASPC Mureș.
Concret, inculpatul L. V., beneficiind de ajutorul inculpatei B. G., prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu și ca urmare a înțelegerilor avute cu inculpatul G. V., reprezentant al societății respective, a introdus în caietele de sarcini (aferente celor două proceduri de achiziție privind cumpărarea a 12 autovehicule) o serie de specificații tehnice caracteristice doar autovehiculelor comercializate de această societate comercială.
De menționat este faptul că, anterior publicării în SEAP a primei invitații de participare referitoare la achiziționarea de către DGASPC Mureș a 9 autovehicule, inculpatul L. V. i-a furnizat inculpatului G. V. informații nedestinate publicității, referitoare la intenția instituției publice de a iniția și desfășura proceduri de achiziție a unor autoturisme, obiectul acestora, precum și cerințele ce urmau a fi incluse în caietul de sarcini aferent procedurii inițiate prin invitația anterior menționată.
În același context, inculpatul G. V. i-a furnizat șefului Biroului Tehnic și Administrarea Patrimoniului din cadrul DGASPC Mureș specificațiile tehnice autovehiculelor pe care primul le comercializa, aceste acțiuni având ca scop eliminarea concurenței, avantajarea societății în vederea câștigării contractelor de achiziție publică și, implicit, obținerea unor foloase necuvenite.
De asemenea, anterior publicării în SEAP a celei de-a doua invitații de participare referitoare la achiziționarea de către DGASPC Mureș a 3 autovehicule, inculpata B. G. i-a furnizat inculpatului G. V., informații nedestinate publicității, referitoare la modificările aduse documentației de atribuire și data termenului limită de depunere a ofertelor, stipulat în cadrul respectivei proceduri.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Mureș, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti