Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CA Alba Iulia. Furt calificat, spălare a banilor. Condamnare definitivă


12 decembrie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

CA Alba Iulia. Furt calificat, spălare a banilor. Condamnare definitivă.

În cauza având ca obiect furtul unor obiecte de tezaur din situl arheologic Sarmisegetusa Regia, Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia penală a dispus, la data de 9 decembrie 2016, condamnarea definitivă a celor patru inculpaţi trimişi în judecată, după cum urmează: B. D. L. la 4 ani şi 4 luni ani închisoare cu executareM. M. la 4 ani de închisoare cu executareZ. F. S. la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepseiH. R. la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei.

La data de 24 septembrie 2012, procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au dispus, prin rechizitoriu, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor:
B. D. L., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, furt calificat, fals în declaraţii şi spălare a banilor;
M. M., zis „Cap de Porc”, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, furt calificat, spălare a banilor şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0.80 gr./l alcool pur în sânge;
Z. F. S., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în declaraţii şi spălare a banilor;
H. R., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, spălare a banilor şi operaţiuni de export ilegal de bunuri culturale ce fac parte din patrimoniul cultural naţional.

În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:
În perioada 1998-2009, după ce s-au constituit într-o asociaţie infracţională, inculpaţii au desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia (monument UNESCO), în urma cărora au sustras şi valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe tezaure arheologice, pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, respectiv:
– un tezaur, în valoare de 3.794.550 euro, alcătuit din 3600 monede Lysimach, Pharnakes şi Asander (30 kg) din aur, sustras în august 1998 din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, punctul Şesu Căprăreţei, din care s-au recuperat până în prezent 28 monede Lysimach, depuse în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României;
– un tezaur, în valoare de 100.000 euro, alcătuit dintr-un colier cu pandantive şi doi cercei din aur, sustras în perioada 2002-2003 din situl cetăţii dacice de la Căpâlna, judeţul Alba, recuperat şi depus în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia;
– un tezaur, în valoare de 869 de euro, alcătuit din 35 denari romani din argint şi o tetradrahmă, sustras în vara anului 2000 din punctul arheologic Dâncu Mare, recuperat şi depus în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
În cursul urmăririi penale au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa Tezaur: un tezaur din colier cu pandantive şi cercei din aur în valoare de 100.000Є, 13 brăţări spiralice din aur, în valoare de 5.300.000Є, 700 monede din aur de tip Koson, în valoare de 350.000Є, 202 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.
Pentru reciclarea sumei de 3.000.000 mărci germane, rezultată din valorificarea tezaurului sustras, inculpaţii au achiziţionat o spălătorie auto (ulterior modernizată şi împrumutată frecvent cu titlu de aport asociat), două parcuri auto cuprinzând 20 de autoturisme de lux, 33 de parcele de teren în intravilanul municipiului Deva, acţiuni bancare, vilă cu piscină, apartamente în municipiul Deva, au petrecut vacanţe în Europa de vest, Tunisia şi Japonia etc.

În cauză, procurorii au dispus instituirea unor măsuri asiguratorii, indisponibilizându-se prin sechestru bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor (autoturisme, apartamente, părţile sociale deţinute în societăţi comerciale, terenuri, sume de bani – în lei şi valută – ridicate la percheziţii, echipamente de detecţie etc.) în vederea recuperării prejudiciului creat, precum şi pentru confiscarea specială a bunurilor şi valorilor care au format obiectul infracţiunii de spălare a banilor.

În instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu organele poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Alba şi Hunedoara.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică