Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Judecătoria Sectorul 2 București. Limitele dreptului la libera exprimare a presei pe Internet


13 decembrie 2016 | Valeria BĂLĂNEL

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Valeria Bălănel

Valeria Bălănel

Judecătoria Sectorul 2 București a hotărât că, în contextul în care opinia exprimată pe un site Internet mass media de către un jurnalist referitoare la activitatea în afara sălii de ședință a unui membru CSM nu a fost injurioasă și denigratoare, chiar dacă mesajul a fost insinuant și lasă loc de interpretări cu privire la imparțialitatea magistratului și existența unor probleme de deontologie profesională, acesta nu a depășit  limitele dreptului la exprimare astfel cum sunt trasate prin jurisprudența CEDO. Prin urmare, nu este îndeplinită condiția prevăzută de art. 255 alin. 3 C. civ. privind obligativitatea constatării inexistenței caracterului justificat al acțiunii (demersul jurnalistic) din perspectiva art. 75 C. civ. Cu atât mai mult, instanța reține faptul că, deși critica adusă reclamantului a interferat cu viața sa privată, articolul jurnalistului a făcut referire la viața publică a acestuia, respectiv activitatea ca membru al CSM, ceea ce ar justifica ingerința din perspectiva unui interes social general justificat, iar una din obligațiile instanțelor naționale este de a manifesta prudență în luarea măsurilor de natură a descuraja presa de la participarea la discutarea problemelor de interes general legitim, fiind  permisă folosirea de către jurnaliști a unei „doze de provocare”. (Sentința civilă nr. 4399 din data de 05 aprilie 2016 a Judecătoriei Sectorul 2 București având ca obiect ordonanță președințială obligația de a face)

Valeria Bălănel

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii