Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Judecătoria Sectorul 2 București. Limitele dreptului la libera exprimare a presei pe Internet
13.12.2016 | Valeria BĂLĂNEL

Secţiuni: Content, Cyberlaw, Drept civil, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Valeria Bălănel

Valeria Bălănel

Judecătoria Sectorul 2 București a hotărât că, în contextul în care opinia exprimată pe un site Internet mass media de către un jurnalist referitoare la activitatea în afara sălii de ședință a unui membru CSM nu a fost injurioasă și denigratoare, chiar dacă mesajul a fost insinuant și lasă loc de interpretări cu privire la imparțialitatea magistratului și existența unor probleme de deontologie profesională, acesta nu a depășit  limitele dreptului la exprimare astfel cum sunt trasate prin jurisprudența CEDO. Prin urmare, nu este îndeplinită condiția prevăzută de art. 255 alin. 3 C. civ. privind obligativitatea constatării inexistenței caracterului justificat al acțiunii (demersul jurnalistic) din perspectiva art. 75 C. civ. Cu atât mai mult, instanța reține faptul că, deși critica adusă reclamantului a interferat cu viața sa privată, articolul jurnalistului a făcut referire la viața publică a acestuia, respectiv activitatea ca membru al CSM, ceea ce ar justifica ingerința din perspectiva unui interes social general justificat, iar una din obligațiile instanțelor naționale este de a manifesta prudență în luarea măsurilor de natură a descuraja presa de la participarea la discutarea problemelor de interes general legitim, fiind  permisă folosirea de către jurnaliști a unei „doze de provocare”. (Sentința civilă nr. 4399 din data de 05 aprilie 2016 a Judecătoriei Sectorul 2 București având ca obiect ordonanță președințială obligația de a face)

Valeria Bălănel

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti