Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificări privind cinematografia și stabilirea unor măsuri în domeniul cinematografiei


14 decembrie 2016 | Cosmina SIMA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 999 din 12 decembrie 2016 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă nr. 91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul cinematografiei.

Printre modificări, putem menționa:
– modificarea unor definiții ale termenilor utilizați.
– modificarea atribuțiilor Centrului Naţional al Cinematografiei.
– Arhiva Naţională de Filme funcţionează ca instituţie publică de cultură de importanţă naţională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii.
– modificarea atribuțiilor Arhivei Naționale de Filme.
– Activitatea Arhivei Naţionale de Filme se finanţează din venituri proprii şi din subvenţii alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
– Arhiva Naţională de Filme este condusă de un manager, care îndeplineşte funcţia de ordonator terţiar de credite, numit prin ordin al ministrului culturii, în urma desfăşurării unui concurs de proiecte de management şi a încheierii unui contract de management cu autoritatea. Managerul Arhivei Naţionale de Filme conduce întreaga activitate a instituţiei, pe care o reprezintă în raporturile cu autorităţile publice, instituţii şi organizaţii, precum şi cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi din străinătate.
– Centrul Naţional al Cinematografiei acordă, din Fondul cinematografic, sprijin financiar persoanelor juridice şi persoanelor fizice autorizate înscrise în Registrul cinematografiei, pentru dezvoltarea şi producţia de film de toate genurile. În vederea sprijinirii cu prioritate a dezvoltării şi producţiei de film, cel puţin 65% din sumele colectate la Fondul cinematografic vor fi alocate anual pentru sprijin financiar cu această destinaţie.
– Sprijinul financiar pentru dezvoltare de proiect se poate acorda numai pentru filmele de lungmetraj de ficţiune, documentare sau de animaţie, în cadrul sesiunilor de concurs pentru proiecte cinematografice, pe baza evaluărilor realizate de comisii, potrivit prevederilor Regulamentului.
– Centrul Naţional al Cinematografiei acordă din Fondul cinematografic sprijin financiar, pentru alte activităţi decât producţia de filme şi dezvoltarea de proiecte, persoanelor juridice şi persoanelor fizice autorizate înscrise în Registrul cinematografiei, precum şi persoanelor fizice, pentru acestea din urmă exclusiv pentru participarea la festivaluri şi la programe de formare profesională.
– În condiţiile acestei ordonanţe, dreptul de proprietate asupra negativului şi/sau masterului digital, precum şi drepturile de proprietate intelectuală asupra filmului aparţin producătorului.
– La data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, Arhiva Naţională de Filme, instituţie publică de cultură de importanţă naţională, cu personalitate juridică, trece din subordinea Centrului Naţional al Cinematografiei în subordinea Ministerului Culturii.
– De la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, în cuprinsul actelor normative în vigoare următoarele expresii şi denumiri se înlocuiesc după cum urmează:
a) sintagma „Ministerul Culturii şi Cultelor” cu sintagma Ministerul Culturii”;
b) sintagma „credit direct” cu sintagma „sprijin financiar”.

Cosmina Sima

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii