« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

UNBR. Punct de vedere ref. necesitatea calificării profesionale distincte a avocatului pentru a efectua activități de mediere
14.12.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Sâmbătă, 3 decembrie 2016, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității Punctul de vedere Este necesară calificarea profesională distinctă a avocatului pentru a efectua activități de mediere?, potrivit unui comunicat al UNBR.

Materialul este semnat de Av. dr. Ştefan Naubauer, Şeful Departamentului de studii, cercetări juridice şi cooperare internaţională al INPPA.

PUNCT DE VEDERE

Dincolo de aspectul referitor la modalitatea prin care avocatul îşi poate dovedi calitatea de mediator, considerăm că sunt necesare unele precizări de fond. Astfel, în ceea ce priveşte situaţia reglementării de la art. 3 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 51/1995, constatăm că, potrivit alin. (2) al aceluiaşi art. 3 din aceeaşi lege, activităţile prevăzute la alin. (1) – aşadar inclusiv activităţile de mediere – se exercită numai de avocat, dacă legea nu prevede altfel. Or, prin raportare la prevederile art. 7 din Legea nr. 192/2006, activitatea de mediere nu este apanajul profesionistului avocat. Aşa fiind, considerăm că textul art. 3 alin. (1) lit. f) a devenit anacronic odată cu adoptarea legii medierii, mai cu seamă prin raportare la faptul că această lege nu exceptează de la aplicarea sa activităţile de mediere realizate de avocaţi, pentru a putea vorbi de o aşa-zisă “mediere a avocaţilor” distinctă de cea reglementată prin Legea nr. 192/2006. Atunci când legiuitorul a dorit să excepteze un anumit tip de mediere de la aplicarea Legii nr. 192/2006, a făcut-o expres. Astfel, în forma sa iniţială, Legea nr. 192/2006 prevedea, la art. 73 alin. (2), că „Medierea conflictelor de muncă rămâne supusă dispoziţiilor prevăzute de legile speciale (s.n., Şt.N.)”; în prezent, art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 are următoarea redactare: „Dispoziţiile prezentei legi se aplică şi în medierea conflictelor de drepturi de care părţile pot dispune din cadrul conflictelor de muncă (s.n., Şt.N.)”.

Faţă de toate argumentele mai sus expuse, întrevedem două posibilităţi de clarificare a reglementării de la art. 3 alin. (1) lit. f) din Lege: fie abrogarea referirii la activităţile de mediere ca activităţi specifice profesiei de avocat, ipoteză în care exercitarea profesiei de avocat ar rămâne pe mai departe compatibilă cu calitatea de mediator, în temeiul art. 16 lit. d) din Lege coroborat cu art. 13 din Legea nr. 192/2006, revenindu-se astfel la regimul juridic preexistent modificării aduse de Legea nr. 255/2004; fie adoptarea unei soluţii mai puţin radicale – dar cu aceleaşi consecinţe în planul exercitării activităţii de mediere de către avocat –, în sensul completării textului de la lit. f) cu precizarea „desfăşurate în condiţiile Legii nr. 192/2006”, aşa cum s-a procedat şi cu activităţile fiduciare, prin trimiterea la condiţiile Codului civil.

Av. dr. Ştefan Naubauer
Şeful Departamentului de studii, cercetări juridice şi cooperare internaţională al INPPA

 
Secţiuni: Content, Mediere, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD