« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Judecătoria Deta. Inducerea în eroare a organelor judiciare. Lipsa elementului material
19.12.2016 | Ioana-Cătălina BARBU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Ioana-Cătălina Barbu

Ioana-Cătălina Barbu

Judecătoria Deta a hotărât că nu se poate reţine existența elementului material al infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, atât timp cât a fost probată fapta cu care ar avea legătură inducerea în eroare și există o hotărâre de condamnare pentru aceasta. În speță, plângerea este formulată de petent împotriva fostei soţii, petentul fiind condamnat anterior pentru săvârşirea infracţiunii de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal asupra fostei sotii şi a fiicei lor. Elementul material al infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare îl constituie sesizarea sau plângerea penală cunoscând că aceasta este nereală, ori fosta soţie a făcut dovada săvârşirii infracţiunilor de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal de către fostul soţ, fiind incidente dispoziţiile art. 16 alin. 1 lit. b CPP (fapta penală nu este prevăzută de legea penală, lipsind elementul  material). În plus, motivele prezentate de pârât în plângere în cazul în care sunt reale şi dovedite pot constitui argumente pentru promovarea apelului sau redeschiderea procesului penal în cazul judecării în lipsă, şi nu elementul material al infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare. (Încheierea penală nr. 42 din data de 23.02.2016 pronunţată de Judecătoria Deta având ca obiect plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare)

Ioana-Cătălina Barbu

 
Secţiuni: Content, Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD