Subcomisar IPJ Sibiu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și înșelăciune
15 decembrie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU
DNA-Alba-Iulia. Abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, înșelăciune. Trimitere în judecată.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei B. M., la data faptelor subcomisar în cadrul IPJ Sibiu – Poliția Municipiului Sibiu, Biroul Rutier, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu în formă continuată (2 fapte),
– fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,
– uz de fals în forma participației improprii, în formă continuată,
– înșelăciune.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2014, inculpata B. M., în calitatea mai sus menționată, având spre soluționare mai multe dosare penale privind infracțiuni la regimul circulației, în calitatea sa de organ de cercetare al poliției judiciare, cu încălcarea dispozițiilor legale, a ticluit „Ordonanțe de clasare” a unor cauze și a aplicat prin fotocopiere atât semnătura procurorului competent, cât și ștampila Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.
În continuare, inculpata a înmânat ordonanțele falsificate în această manieră persoanelor cercetate care, cu bună-credință, le-au folosit la Serviciul Poliției Rutiere din cadrul IPJ Sibiu, redobândindu-și astfel pe nedrept permisele de conducere, întrucât la momentul respectiv dosarele penale întocmite pe numele acestora nu erau soluționate în mod legal.
De asemenea, în aceeași calitate de ofițer de poliție judiciară, în contextul efectuării urmăririi penale în dosarele repartizate, inculpata B. M. a afirmat necesitatea administrării în cauze a probei cu expertiza tehnică auto, indicând persoanelor cercetate expertul, costul expertizei și contul în care să depună banii.
Prin această metodă a „expertizei” inculpata a intrat în posesia sumelor de bani, cuprinse între 2.000-2.200 lei, depuse cu buna-credință de persoanele cercetate pentru dispunerea procedeului probatoriu, pe care le-a folosit în interes propriu. De menționat este faptul că, în unul dintre cazuri, inculpata nu avea niciun fel de atribuții în instrumentarea dosarului în care persoana cercetată a fost indusă în eroare în maniera descrisă mai sus.
Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Sibiu.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
:: sursa: www.pna.ro
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro