Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PCA Constanța. Ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluare accidentală, neluare a măsurilor de securitate si sănătate în muncă. Trimitere în judecată
15.12.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

PCA Constanța. Ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluare accidentală, neluare a măsurilor de securitate si sănătate în muncă. Trimitere în judecată.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: S.C. ROMPETROL RAFINARE S.A, S.C. ROMINSERV SRL, O. C. T., S. D., C. V. și M. I., sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de ucidere din culpăvătămare corporală din culpă, poluare accidentală (prevăzută de art. 98 alin. (1) lit. b) din O.U.G nr.195/2005) și neluare a măsurilor de securitate si sănătate în muncă.

În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reținut următoarea situație de fapt:
Pe 22 august 2016, în incinta Rafinăriei Petromidia Năvodari, a avut loc o explozie în urma căreia a rezultat decesul a două persoane şi vătămarea corporală a altor două, toate angajate la SC Rominserv SRL, care efectuau lucrări de reparaţii la o conductă aparţinând SC ROMPETROL RAFINARE SA. Aceasta transporta distilat de vid, produs rezultat prin încălzirea ţiţeiului la o temperatura cuprinsă între 360-3800 C.
În urma exploziei s-a produs un incendiu pentru stingerea căruia au intervenit operatorii Rafinăriei Rompetrol, pompierii civili angajaţi ai GSS (companie în cadrul grupului Rompetrol), dar şi pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea, înlăturându-se starea de pericol şi evitându-se propagarea incendiului.
În cursul urmăririi penale s-a stabilit că, din cauza nesupravegherii lucrărilor ce se efectuau, a funcţionării instalaţiilor, echipamentelor tehnologice şi de tratare şi neutralizare menţionate în prevederile acordului de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu, s-a produs un fenomen de poluare accidentală prin alterarea caracteristicilor fizico-chimice ale aerului din zonă. S-a reţinut, totodată, că atât cele două societăţi comerciale, cât şi ceilalţi inculpaţi persoane fizice nu au luat măsurile necesare de securitate şi sănătate în muncă, împrejurare ce a condus la producerea unor consecinţe constând în decesul şi vătămarea corporală a patru persoane.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Constanţa, spre competentă soluţionare.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti