Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Cuvântul Brexit a intrat în dicţionarul Oxford
16.12.2016 | Irina RÎMARU

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Intrat deja în posteritate în urma referendumului istoric de la 23 iunie din Marea Britanie, cuvântul Brexit a fost introdus în Oxford English Dictionary (OEd), fiind considerat un termen de referinţă pentru evoluţia limbii engleze. Dicţionarul defineşte Brexit drept „retragerea (propusă a) Marii Britanii din Uniunea Europeană şi procesul politic care îi este asociat”, potrivit news.com.au.

Potrivit Oxford English Dictionary, etimologia acestui cuvânt unifică printr-o contracţie cele două cuvinte British şi Exit, amintind de apariţia în februarie 2012 a neologismului Grexit, inventat de doi economişti de la un concern american financiar pentru definirea riscului de excludere a Greciei din zona Euro. Termenul Brexit apare într-un articol publicat online de Peter Wilding, actualul preşedinte al British Influence, centru de analiză şi reflecţie pro-UE.

OED subliniază că acest termen este folosit pentru a defini divorţul Marii Britanii de Uniunea Europeană, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru referendumul din 23 iunie, la care 52% dintre britanici au votat pentru a părăsi Uniunea Europeană. Printre utilizatorii marcanţi ai acestui cuvânt, dicţionarul evocă fraza devenită celebră a şefei conservatoare a cabinetului Marii Britanii Theresa May, care a spus ”Brexit înseamnă Brexit”, conform Agerpres.

Oxford English Dictionary subliniază că adăugarea unui cuvânt, chiar la scurt timp de la apariţia sa, este foarte neobişnuită. Însă, indică cei de la OED, rapiditatea cu care s-a răspândit şi cu care a fost adoptat a fost impresionantă. Printre alte cuvinte introduse de dicţionar în luna decembrie figurează YouTuber, apărut într-un articol al cotidianului New York Times în 2006, pe care OED îl defineşte drept un utilizator regulat al platformei online de videoclipuri YouTube, în mod special cineva care realizează sau care apare în videoclipuri.

Irina Rîmaru

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti