Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Cuvântul Brexit a intrat în dicţionarul Oxford
16.12.2016 | Irina RÎMARU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Intrat deja în posteritate în urma referendumului istoric de la 23 iunie din Marea Britanie, cuvântul Brexit a fost introdus în Oxford English Dictionary (OEd), fiind considerat un termen de referinţă pentru evoluţia limbii engleze. Dicţionarul defineşte Brexit drept „retragerea (propusă a) Marii Britanii din Uniunea Europeană şi procesul politic care îi este asociat”, potrivit news.com.au.

Potrivit Oxford English Dictionary, etimologia acestui cuvânt unifică printr-o contracţie cele două cuvinte British şi Exit, amintind de apariţia în februarie 2012 a neologismului Grexit, inventat de doi economişti de la un concern american financiar pentru definirea riscului de excludere a Greciei din zona Euro. Termenul Brexit apare într-un articol publicat online de Peter Wilding, actualul preşedinte al British Influence, centru de analiză şi reflecţie pro-UE.

OED subliniază că acest termen este folosit pentru a defini divorţul Marii Britanii de Uniunea Europeană, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru referendumul din 23 iunie, la care 52% dintre britanici au votat pentru a părăsi Uniunea Europeană. Printre utilizatorii marcanţi ai acestui cuvânt, dicţionarul evocă fraza devenită celebră a şefei conservatoare a cabinetului Marii Britanii Theresa May, care a spus ”Brexit înseamnă Brexit”, conform Agerpres.

Oxford English Dictionary subliniază că adăugarea unui cuvânt, chiar la scurt timp de la apariţia sa, este foarte neobişnuită. Însă, indică cei de la OED, rapiditatea cu care s-a răspândit şi cu care a fost adoptat a fost impresionantă. Printre alte cuvinte introduse de dicţionar în luna decembrie figurează YouTuber, apărut într-un articol al cotidianului New York Times în 2006, pe care OED îl defineşte drept un utilizator regulat al platformei online de videoclipuri YouTube, în mod special cineva care realizează sau care apare în videoclipuri.

Irina Rîmaru

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate