Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CSM. Mesaje ale liderilor UDMR au adus atingere independenței procurorilor DNA si întregului sistem judiciar
19.12.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 15 decembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că mesajele publice lansate de lideri ai UDMR şi prelaţi catolici de origine maghiară cu ocazia protestelor organizate la data de 12 noiembrie 2016 în Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Cluj-Napoca şi Miercurea Ciuc pentru susţinerea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, prezentate în articolul “Iar se aţâţă dihonia la Târgu Mureş. Proteste UDMR & Biserica Catolică Maghiară din Transilvania în patru oraşe”, publicat în ziarul “Puterea” în data de 14 noiembrie 2016, au adus atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor DNA şi implicit a întregului sistem judiciar, cu consecinţa afectării prestigiului şi subminării credibilităţii justiţiei, potrivit unui comunicat al CSM.

Inspecția Judiciară a efectuat verificărilor la solicitarea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a sesizării Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

La data de 4 noiembrie 2016, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul DNA a emis un comunicat de presă referitor la punerea în mişcarea a acţiunii penale şi luarea unor măsuri procesuale faţă de inspectorul şcolar general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş şi faţă de directorul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni vizând înfiinţarea şi funcţionarea neautorizată a unităţii de învăţământ menţionate.

Dat fiind acest context, la iniţiativa unor reprezentanţi ai Uniunii Democrate Maghiare din România şi a unor ierarhi ai Bisericii Romano-Catolice, la data de 12 noiembrie 2016, în mai multe oraşe din Transilvania au fost organizate proteste având ca scop susţinerea Liceului Teologic Romano-Catolic şi disculparea directorului său.

Cu această ocazie, preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter şi parohul Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail”, dl. Kovacs Sandor, au lansat în spaţiul public o serie de acuze la adresa activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, acreditând ideea că prin inculparea unui conaţional de etnie maghiară, respectiv a directorului Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, aceasta acţionează în mod abuziv şi nelegal, în scopul subminării învăţământului în limba maghiară în România şi, implicit, împotriva comunităţii maghiare.

Inspectorii judiciari au constatat că mesajele transmise în spaţiul public de importanţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare au fost lipsite de obiectivitate, de natură să influenţeze în mod negativ opinia publică cu privire la integritatea procurorilor DNA, cu consecinţa afectării imaginii întregului corp profesional şi a scăderii încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar.

 

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti