Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CSM ref. efectele suspendării din funcţie a magistraţilor în cazul pronunțării achitării de către instanţa de fond
19.12.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 15 decembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că nu este posibilă aplicarea art. 63 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul pronunţării în primă instanţă a unor soluţii de achitare totală faţă de judecătorul sau procurorul suspendat din funcţie în condiţiile art. 62 alin. (1) lit. a) din acelaşi act normativ.

De asemenea, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat solicitarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de ocupare a 2 posturi de judecător pe perioadă nedeterminată în condițiile art. 134 ind. 1 din Legea 304/2004, privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (posturile judecătorilor Gabriela Victoria Bârsan şi Corina Alina Corbu).

Aavând în vedere soluţia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 15.12.2016, în sensul că nu este posibilă aplicarea art. 63 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că nu se impune încetarea suspendării din funcţie a judecătorilor Gabriela Victoria Bârsan şi Corina Alina Corbu, judecători la Înalta Curte de Casaşie şi Justiţie, ca urmare a pronunţării în primă instanţă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţiei de achitare.

Art. 63 alin. (2) din Legea nr. 303/2004: Dacă se dispune clasarea, achitarea sau încetarea procesului penal faţă de judecător ori procuror, suspendarea din funcţie încetează, iar acesta este repus în situaţia anterioară, i se plătesc drepturile băneşti de care a fost lipsit pe perioada suspendării din funcţie şi i se recunoaşte vechimea în magistratură pentru această perioadă.

:: Ordinea de zi soluţionată Plen (pct. 5.3)
:: Ordinea de zi soluţionată Secţia pentru judecători (pct. 2)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti