Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Ziua internațională a migranților


18 decembrie 2016 | Cristian JURA, Cristina GRIGORAȘ
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Articole, Dreptul muncii, Drepturile omului, Legal Days, SELECTED, VARIA
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

Ziua internațională a migranților („International Migrants Day”) este macată, în fiecare an, pe 18 decembrie, pentru a recunoaște eforturile, contribuțiile și drepturile migranților din întreaga lume.

Proclamată fiind de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 4 decembrie 2000 prin Rezoluția 55/93, această zi marchează totodată și data la care a fost adoptată Convenția internațională pentru protecția drepturilor tuturor muncitorilor emigranți și a membrilor familiilor acestora (1990), al cărei scop a fost creearea un cadru complet de protecție a drepturilor omului pentru lucrători emigranți.

Potrivit Națiunilor Unite, numărul total al migranților la nivel internațional a crescut de la o estimare de 175 de milioane în anul 2000 — la aproximativ 232 milioane de persoane în prezent. Dintre aceștia aproape două treimi trăiesc în Europa (76 milioane) și Asia (75 de milioane).

În prezent nu există practic nicio ţară din lume care să nu angajeze lucrători emigranţi pentru a satisface nevoile forţei de muncă şi aproape o jumătate dintre emigranţii internaţionali sunt femei, care lucrează pentru a-şi ajuta familiile rămase în ţara de origine.

Prin urmare, pe 19 septembrie 2016, Adunarea Generală ONU a adoptat o serie de angajamente în timpul primului summit al ONU referitor la fluxurile masive de refugiați și migranți, pentru a spori protecția refugiaților și a migranților.

Aceste angajamente, cunoscute și ca Declaraţia de la New York privitoare la Refugiaţi şi Imigranţi, reafirmă importanța standardelor protecției internaționale și a aplicării acestora – Convenția Privind Statutul Refugiatului din 1951, drepturile omului și dreptul umanitar – într-o perioadă în care sunt înregistrate cote fără precedent ale strămutării forțate.

Site-ul Organizației Internaționale pentru Migrație poate fi accesat aici.

Web-site-ul oficial al campaniei este: http://www.un.org/en/events/migrantsday/.

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura

Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro