Ziua internațională a migranților
18 decembrie 2016 | Cristian JURA, Cristina GRIGORAȘ

Ziua internațională a migranților („International Migrants Day”) este macată, în fiecare an, pe 18 decembrie, pentru a recunoaște eforturile, contribuțiile și drepturile migranților din întreaga lume.
Proclamată fiind de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 4 decembrie 2000 prin Rezoluția 55/93, această zi marchează totodată și data la care a fost adoptată Convenția internațională pentru protecția drepturilor tuturor muncitorilor emigranți și a membrilor familiilor acestora (1990), al cărei scop a fost creearea un cadru complet de protecție a drepturilor omului pentru lucrători emigranți.
Potrivit Națiunilor Unite, numărul total al migranților la nivel internațional a crescut de la o estimare de 175 de milioane în anul 2000 — la aproximativ 232 milioane de persoane în prezent. Dintre aceștia aproape două treimi trăiesc în Europa (76 milioane) și Asia (75 de milioane).
În prezent nu există practic nicio ţară din lume care să nu angajeze lucrători emigranţi pentru a satisface nevoile forţei de muncă şi aproape o jumătate dintre emigranţii internaţionali sunt femei, care lucrează pentru a-şi ajuta familiile rămase în ţara de origine.
Prin urmare, pe 19 septembrie 2016, Adunarea Generală ONU a adoptat o serie de angajamente în timpul primului summit al ONU referitor la fluxurile masive de refugiați și migranți, pentru a spori protecția refugiaților și a migranților.
Aceste angajamente, cunoscute și ca Declaraţia de la New York privitoare la Refugiaţi şi Imigranţi, reafirmă importanța standardelor protecției internaționale și a aplicării acestora – Convenția Privind Statutul Refugiatului din 1951, drepturile omului și dreptul umanitar – într-o perioadă în care sunt înregistrate cote fără precedent ale strămutării forțate.
Site-ul Organizației Internaționale pentru Migrație poate fi accesat aici.
Web-site-ul oficial al campaniei este: http://www.un.org/en/events/migrantsday/.
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București