Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională a migranților
18.12.2018 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice
Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

18 decembrie 2018Ziua internațională a migranților este marcată, anual, pe 18 decembrie.

De-a lungul istoriei umane, migrația a fost o expresie curajoasă a voinței individului de a depăși adversitățile și de a trăi o viață mai bună. Astăzi, globalizarea, împreună cu progresele înregistrate în comunicații și transport, au sporit considerabil numărul de persoane care au dorința și capacitatea de a se deplasa în alte locuri.

Migrația atrage din ce în ce mai mult atenția în lume în prezent. În combinație cu elemente de imprevizibilitate, urgență și complexitate, provocările și dificultățile migrației internaționale necesită o cooperare consolidată și o acțiune colectivă între țări și regiuni. Organizația Națiunilor Unite joacă activ un rol catalizator în acest domeniu, cu scopul de a crea mai multe dialoguri și interacțiuni în cadrul unor țări și regiuni, precum și de a promova schimburi de experiență și oportunități de colaborare.

La 19 septembrie 2016, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat un set de angajamente în timpul primului său summit cu privire la marea circulație a refugiaților și a migranților pentru a spori protecția refugiaților și a migranților. Aceste angajamente sunt cunoscute sub numele de Declarația de la New York pentru Refugiați și Migranți (Declarația NY). Declarația NY reafirmă importanța regimului internațional de protecție și reprezintă un angajament din partea statelor membre de a consolida și consolida mecanismele de protecție a persoanelor în mișcare. Ea deschide calea pentru adoptarea a două noi compacte globale în 2018: compactul global asupra refugiaților și compactul global pentru o migrație sigură, ordonată și regulată.

António Guterres, Secretar General ONU: „Migrația este un motor puternic al creșterii economice, al dinamismului și al înțelegerii, care permite milioane de oameni să caute noi oportunități, beneficiind de comunități de origine și de destinație.”

***

18 decembrie 2017: Ziua internațională a migranților este marcată, anual, pe 18 decembrie.

Tema din acest an este ”Migrația în condiții de siguranță într-o lume în mișcare” (Safe migration in a world on the move), potrivit unui comunicat ONU.

António Guterres, Secretar General ONU: ”Migrația a fost întotdeauna cu noi. Schimbările climatice, demografia, instabilitatea, inegalitățile în creștere și aspirațiile pentru o viață mai bună, precum și nevoile nesatisfăcute pe piețele forței de muncă, acești factori fac ca migrația să fie prezentă. Răspunsul este o cooperare internațională eficientă în gestionarea migrației pentru a se asigura că beneficiile sale sunt distribuite pe scară largă și că drepturile omului ale persoanelor în cauză sunt protejate în mod corespunzător.”

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

18 decembrie 2016: Ziua internațională a migranților („International Migrants Day”) este macată, anual, la data de 18 decembrie, pentru a recunoaște eforturile, contribuțiile și drepturile migranților din întreaga lume.

Proclamată fiind de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 4 decembrie 2000 prin Rezoluția 55/93, această zi marchează totodată și data la care a fost adoptată Convenția internațională pentru protecția drepturilor tuturor muncitorilor emigranți și a membrilor familiilor acestora (1990), al cărei scop a fost creearea un cadru complet de protecție a drepturilor omului pentru lucrători emigranți.

Potrivit Națiunilor Unite, numărul total al migranților la nivel internațional a crescut de la o estimare de 175 de milioane în anul 2000 — la aproximativ 232 milioane de persoane în prezent. Dintre aceștia aproape două treimi trăiesc în Europa (76 milioane) și Asia (75 de milioane).

În prezent nu există practic nicio ţară din lume care să nu angajeze lucrători emigranţi pentru a satisface nevoile forţei de muncă şi aproape o jumătate dintre emigranţii internaţionali sunt femei, care lucrează pentru a-şi ajuta familiile rămase în ţara de origine.

Site-ul Organizației Internaționale pentru Migrație poate fi accesat aici.

:: Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate