« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Ziua internațională a migranților
18.12.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020Ziua internațională a migranților este marcată, anual, pe 18 decembrie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Cu ocazia acestei Zile Internaționale a Migranților, reflectăm la un an în care, din cauza pandemiei COVID-19, milioane și milioane de oameni au experimentat durerea separării de prieteni și familie, incertitudinea ocupării forței de muncă și nevoia de adaptare la nou și la o realitate necunoscută.

Acestea sunt emoții resimțite în fiecare zi de migranții din întreaga lume.

De-a lungul acestui an plin de provocări, am ajuns să apreciem și dependența de cei care sunt prea des invizibili în comunitățile noastre. Migranții au jucat un rol supradimensionat în prima linie de reacție la criză- de la îngrijirea bolnavilor și a vârstnicilor la asigurarea aprovizionării cu alimente în timpul blocajului- subliniind contribuția lor mai largă la societățile din întreaga lume.

Așa cum migranții reprezintă o parte integrantă din societățile noastre, aceștia ar trebui să rămână în centrul recuperării noastre.

Trebuie să ne asigurăm că migranții, indiferent de statutul lor juridic, sunt incluși în răspunsul pandemic al fiecărei țări, în special în programele de sănătate și vaccinare. Trebuie să respingem discursul de ură și actele de xenofobie. Trebuie să găsim soluții pentru acei migranți care au rămas blocați, fără venituri sau statut juridic și fără mijloace de a se întoarce acasă.

Cu ocazia acestei zile, să profităm de oportunitatea recuperării în urma pandemie pentru a pune în aplicare Pactul Global pentru o migrație sigură, ordonată și regulată, reimaginându-ne mobilitatea umană, permițându-le migranților să reanime economiile din țară și din străinătate și să construiască societăți mai incluzive și mai rezistente.

De asemenea, și António Vitorino, directorul general al Organizației Internaționale pentru Migrație, a transmis un mesaj cu această ocazie:

Anul trecut, de Ziua Internațională a Migranților, am evidențiat importanța coeziunii sociale și am recunoscut generozitatea societăților care sprijină migranții din comunitățile lor, neștiind ce va aduce 2020.

Am declarat că migranții sunt „campioni ai rezilienței atunci când vremurile sunt grele”, neștiind cum vom fi, atât ei, cât și noi testați.

Anul acesta am asistat cu toții, pentru prima oară, la rolul critic pe care migranții l-au jucat în societățile noastre, în prima linie a luptei împotriva COVID-19, îngrijirea bolnavilor, lucrând pentru a menține serviciile esențiale.

Dedicarea și spiritul antreprenorial pe care le-am văzut anul acesta ne amintesc că, pe măsură ce trecem de la răspunsul pandemic la recuperare în lunile următoare, migranții vor fi o parte integrantă a revenirii la viața normală.

Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să consolidăm eforturile depuse deja de multe țări pentru a ne asigura că migranții sunt pe deplin incluși în răspunsurile noastre COVID-19, inclusiv accesul la serviciile sociale, și să ne asigurăm că aceștia nu rămân în urmă.

Mulți migranți s-au trezit reduși la sărăcie, fiind primii care au fost dați afară și ultimii reangajați.

Dezavantajați din punct de vedere economic, mulți au rămas blocați, incapabili să se întoarcă acasă, în timp ce mai mulți au fost forțați să se întoarcă fără respectarea cuvenită a siguranței lor. La extreme, migranții pot fi prada criminalilor care le-ar exploata vulnerabilitatea pentru profit.

Drepturile omului nu sunt „câștigate” în virtutea faptului că sunt eroi sau victime, ci sunt drepturi ale tuturor, indiferent de origine, vârstă, sex și statut. Dar sprijinul și protecția sunt necesare pentru ca migranții să contribuie pe deplin la recuperarea lor și a noastră.

Pe măsură ce vaccinurile devin disponibile, migranților, indiferent de statutul lor, trebuie să li se asigure un acces echitabil la programarea națională, nu ca o clasă specială de oameni, ci ca prieteni, vecini și colegi de muncă.

Răspunsul global la COVID-19 prezintă o oportunitate unică de a reimagina mobilitatea umană de la 0, de a pune în aplicare viziunea Pactului Global pentru o migrație ordonată, regulată și sigură și de a construi comunități prospere, sănătoase și rezistente.

Noi, împreună, putem realiza acest lucru.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019Ziua internațională a migranților este marcată, anual, pe 18 decembrie.

2018Ziua internațională a migranților este marcată, anual, pe 18 decembrie.

De-a lungul istoriei umane, migrația a fost o expresie curajoasă a voinței individului de a depăși adversitățile și de a trăi o viață mai bună. Astăzi, globalizarea, împreună cu progresele înregistrate în comunicații și transport, au sporit considerabil numărul de persoane care au dorința și capacitatea de a se deplasa în alte locuri.

Migrația atrage din ce în ce mai mult atenția în lume în prezent. În combinație cu elemente de imprevizibilitate, urgență și complexitate, provocările și dificultățile migrației internaționale necesită o cooperare consolidată și o acțiune colectivă între țări și regiuni. Organizația Națiunilor Unite joacă activ un rol catalizator în acest domeniu, cu scopul de a crea mai multe dialoguri și interacțiuni în cadrul unor țări și regiuni, precum și de a promova schimburi de experiență și oportunități de colaborare.

La 19 septembrie 2016, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat un set de angajamente în timpul primului său summit cu privire la marea circulație a refugiaților și a migranților pentru a spori protecția refugiaților și a migranților. Aceste angajamente sunt cunoscute sub numele de Declarația de la New York pentru Refugiați și Migranți (Declarația NY). Declarația NY reafirmă importanța regimului internațional de protecție și reprezintă un angajament din partea statelor membre de a consolida și consolida mecanismele de protecție a persoanelor în mișcare. Ea deschide calea pentru adoptarea a două noi compacte globale în 2018: compactul global asupra refugiaților și compactul global pentru o migrație sigură, ordonată și regulată.

António Guterres, Secretar General ONU: „Migrația este un motor puternic al creșterii economice, al dinamismului și al înțelegerii, care permite milioane de oameni să caute noi oportunități, beneficiind de comunități de origine și de destinație.”

***

2017: Ziua internațională a migranților este marcată, anual, pe 18 decembrie.

Tema din acest an este ”Migrația în condiții de siguranță într-o lume în mișcare” (Safe migration in a world on the move), potrivit unui comunicat ONU.

António Guterres, Secretar General ONU: ”Migrația a fost întotdeauna cu noi. Schimbările climatice, demografia, instabilitatea, inegalitățile în creștere și aspirațiile pentru o viață mai bună, precum și nevoile nesatisfăcute pe piețele forței de muncă, acești factori fac ca migrația să fie prezentă. Răspunsul este o cooperare internațională eficientă în gestionarea migrației pentru a se asigura că beneficiile sale sunt distribuite pe scară largă și că drepturile omului ale persoanelor în cauză sunt protejate în mod corespunzător.”

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

18 decembrie 2016: Ziua internațională a migranților („International Migrants Day”) este macată, anual, la data de 18 decembrie, pentru a recunoaște eforturile, contribuțiile și drepturile migranților din întreaga lume.

Proclamată fiind de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 4 decembrie 2000 prin Rezoluția 55/93, această zi marchează totodată și data la care a fost adoptată Convenția internațională pentru protecția drepturilor tuturor muncitorilor emigranți și a membrilor familiilor acestora (1990), al cărei scop a fost creearea un cadru complet de protecție a drepturilor omului pentru lucrători emigranți.

Potrivit Națiunilor Unite, numărul total al migranților la nivel internațional a crescut de la o estimare de 175 de milioane în anul 2000 — la aproximativ 232 milioane de persoane în prezent. Dintre aceștia aproape două treimi trăiesc în Europa (76 milioane) și Asia (75 de milioane).

În prezent nu există practic nicio ţară din lume care să nu angajeze lucrători emigranţi pentru a satisface nevoile forţei de muncă şi aproape o jumătate dintre emigranţii internaţionali sunt femei, care lucrează pentru a-şi ajuta familiile rămase în ţara de origine.

Site-ul Organizației Internaționale pentru Migrație poate fi accesat aici.

:: Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.