Cooperare puternică CSM – Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova – Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova
18 decembrie 2016 | JURIDICE.ro
Joi, 15 decembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat următoarele propuneri privind cooperarea între instituţiile din domeniul justiţiei – Consiliul Superior al Magistraturii din România, Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova şi Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova:
1. Aprobarea proiectului de Act adiţional la Protocolul de colaborare între Consiliul Superior al Magistraturii din România, Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova şi Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova semnat la data de 30 iunie 2010, cu observațiile formulate în Plen.
2. Sesizarea Ministerului Justiţiei în vederea adoptării unei hotărâri de Guvern privind cooperarea unor instituţii din sistemul judiciar cu instituţii ale sistemelor judiciare din alte state.
3. Este necesar ca la constituirea proiectului de buget al Consiliului Superior al Magistraturii şi al instituţiilor coordonate pentru anul 2017, să se aibă în vedere organizarea întâlnirilor trimestriale între reprezentanţii consiliilor din cele două ţări, inclusiv la nivelul personalului tehnic. De asemenea, Institutul Naţional al Magistraturii va estima cheltuielile pe care le-ar presupune suportarea cazării, mesei şi transportului pentru magistraţii din Republica Moldova, participanţi la seminarii organizate de institut.
4. Până la apariţia actului normativ care să permită finanţarea din bugetul Consiliului Superior al Magistraturii a participării unor persoane din sistemul judiciar român la dezvoltarea sistemului judiciar din Moldova, pot fi realizate o serie de activităţi care nu presupun cheltuieli de la bugetul de stat sau care implică nişte cheltuieli minore, ce sunt permise în prezent în cadrul unor relaţii de colaborare, respectiv:
4.1. – Institutul Naţional al Magistraturii ar putea trimite formatori pentru activităţile de formare desfăşurate în Republica Moldova în baza Regulamentului privind drepturile şi obligaţiile persoanelor trimise în misiune temporară în străinătate de către Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, Institutul Naţional al Magistraturii şi Şcoala Naţională de Grefieri, precum şi pentru stabilirea procedurii de aprobare a acestor misiuni, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 335/13.03.2014. Sub acest aspect, regulamentul ar trebui să conţină prevederi explicite pentru activităţi ce se vor desfăşura în Republica Moldova, pentru a nu conduce la interpretări restrictive. Este posibilă şi trimiterea unor formatori la solicitarea Institutului Naţional al Justiţiei din Republica Moldova cu plata asigurată de acest institut.
4.2 – Trimiterea listei cu activităţile de formare organizate de Institutul Naţional al Magistraturii prin Reţeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN) ce se vor desfăşura în anul 2017, la instituţiile din Republica Moldova pentru a identifica domeniile de interes pentru judecătorii şi procurorii moldoveni, eventual şi pentru grefierii şi asistenţii judiciari moldoveni, şi suplimentarea numărului de participanţi la aceste activităţi, cu până la 5 locuri pentru Republica Moldova, urmând ca instituţiile din această ţară să suporte cheltuielile de deplasare, masă şi cazare. În ceea ce priveşte celelalte activităţi de formare organizate de Institutul Naţional al Magistraturii şi de Şcoala Naţională de Grefieri, urmează a fi propuse soluţii legislative referitoare la finanţarea acestora. În vederea asigurării cazării judecătorilor şi procurorilor moldoveni s-ar putea solicita sprijinul magistraţilor români (eventual prin intermediul asociaţiilor profesionale) pentru găzduire.
4.3 – Introducerea unor proiecte pentru finanţare din fonduri europene (în cadrul mecanismelor de cooperare cu Elveţia, Olanda sau Norvegia) atât de către Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova şi Institutul Naţional al Justiţiei, cât şi de către Institutul Naţional al Magistraturii şi Consiliul Superior al Magistraturii din România pentru activităţile de formare, cu participarea unor magistraţi din ambele ţări, astfel încât toate cheltuielile pentru persoanele din celălalt stat să fie suportate din proiect.
4.4 – Colaborarea cu ambasadele şi cu organizațiile neguvernamentale pentru identificarea unor soluţii de finanţare a unor proiecte comune pe teme de interes pentru acestea (combaterea corupţiei, violenţa în familie, traficul de persoane, drepturile copilului, drepturile refugiaţilor şi ale emigranţilor, română/engleză juridică etc);
4.5 – Organizarea la iniţiativa Consiliului Superior al Magistraturii a unor întâlniri între Consiliu, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri, Ministerul Justiției, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanţelor pentru identificarea unor soluţii şi pentru pregătirea cadrului legislativ în scopul cooperării între instituţiile din domeniul justiţiei din cele două state.
4.6 – Plenul a apreciat că este necesară desemnarea de către Consiliul Superior al Magistraturii din România a unor magistraţi, în relaţia de colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova, magistraţi care-şi vor desfăşura activitatea în cadrul celor două consilii judiciare, conform atribuţiilor stabilite de comun acord între Consiliul Superior al Magistraturii din România, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova.
4.7 – În ceea ce priveşte analiza legilor justiţiei din Republica Moldova, din perspectiva principiilor constituţionale şi a statului de drept, a avizelor Comisiei de la Veneţia şi ale Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, aceasta poate fi realizată de Consiliul Superior al Magistraturii prin direcţiile de specialitate.
5. Sesizarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în vederea acordării mai multor burse de studii de către Guvernul României pentru studenţii din Republica Moldova la facultăţile de drept.
:: Ordinea de zi soluţionată (pct. 3)
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro