Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

CSM. Modificare Regulament INM
19.12.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 15 decembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât modificarea şi completarea Regulamentului Institutului Naţional al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 127/2007,  cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:

1. La articolul 22, alineatele (4) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
(4) Nota minimă admisă la evaluarea continuă aferentă fiecărei discipline din anul I de studiu, respectiv a programului de stagiu din anul II, precum şi la fiecare dintre evaluările finale aferente fiecărei
discipline/etape de stagiu/modul este 5.
(6) Cu excepţia situaţiei în care nota este rezultatul fraudei, în situaţia în care nu s-a obţinut nota minimă prevăzută la alin. (4), pentru evaluările finale aferente fiecărei discipline/etape de stagiu/modul, auditorul va mai putea fi examinat o singură dată. Nepromovarea în urma examinării scrise atrage exmatricularea din Institut, în baza hotărârii Consiliului Ştiinţific.
În situaţia în care nu s-a obţinut nota minimă admisă la evaluarea continuă aferentă fiecărei discipline din anul I de studiu, respectiv la evaluarea continuă aferentă programului de stagiu din anul II, auditorul
va fi exmatriculat din Institut în baza hotărârii Consiliului Ştinţifiic.

2. După art. 22 se introduce un nou articol, art. 221, având următorul cuprins:
„Art. 221
(1) Constituie fraudă:
a) comunicarea, după o primă avertizare, prin orice mijloace, cu persoane prezente, în vederea soluţionării subiectului;
b) deţinerea altor materiale decât cele permise;
c) deţinerea oricăror mijloace de comunicare;
d) continuarea redactării lucrării după expirarea timpului alocat;
e) copierea sau înlesnirea copierii.
(2) Frauda va fi consemnată într-un proces verbal de către persoana care o constată. Procesul-verbal se înaintează titularului de disciplină.
(3) Titularul de disciplină sau persoana desemnată de acesta, după ascultarea auditorului de justiţie şi, dacă este cazul, a altor persoane, aplică una dintre următoarele sancţiuni:
– pentru frauda prevăzută la alin. (1) lit. a), b), c) şi e), eliminarea din examen şi acordarea notei zero;
– pentru frauda prevăzută la alin. (1) lit. d), scăderea din nota acordată lucrării a unui număr de puncte, în funcţie de gravitatea abaterii.
(4) Cu privire la aplicarea sancţiunii, titularul de disciplină sau persoana desemnată de acesta încheie un proces-verbal care cuprinde şi declaraţiile persoanelor ascultate în condiţiile alin. (3). Procesul verbal se întocmeşte
în două exemplare.
(5) În cazul în care titularul de disciplină sau persoana desemnată de acesta decide că nu a existat fraudă în sensul alin. (1) lit. a), b), c) şi e), auditorul de justiţie poate opta între susţinerea în continuare a probei, cu prelungirea corespunzătoare a timpului de concurs şi susţinerea din nou a acesteia, la o dată ulterioară.
(6) Dacă frauda este constatată cu ocazia corectării lucrării se procedează conform alin. (3) şi (4). În situaţia prevăzută la alin. (5) se acordă nota stabilită în urma corectării lucrării.
(7) Procesul – verbal de sancţionare a fraudei se înmânează sau, după caz, se comunică de îndată auditorului de justiţie
(8) Auditorul de justiţie poate contesta procesul – verbal de sancţionare a fraudei. Contestaţia trebuie să cuprindă motivele pe care se întemeiază şi se depune în termen de o săptămână de la înmânarea sau, după caz,
comunicarea procesului-verbal de sancţionare sau de la data întocmirii procesului – verbal în care se consemnează refuzul de primire. Contestaţia se soluţionează de către Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii.
(9) În situaţia în care Consiliul Ştiinţific admite contestaţia, în funcţie de sancţiunea aplicată, auditorul de justiţie mai poate susţine o dată proba de la care a fost eliminat sau poate primi punctajul care i-a fost scăzut. În situaţia prevăzută la alin. (6), dacă se admite contestaţia se acordă nota
stabilită în urma corectării lucrării.
(10) În cazurile prevăzute la alin. (5) teza finală şi la alin. (9), data la care auditorul de justiţie poate susţine proba de la care a fost eliminat se stabileşte de către titularul de disciplină sau persoana desemnată de acesta.
(11) Procesele-verbale de constatare a fraudei şi, respectiv, de sancţionare a fraudei se ataşează fişei personale a auditorului de justiţie în perioada de formare în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, inserată în dosarul profesional al acestuia.
(12) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în cazul celorlalte lucrări scrise avute în vedere în cadrul evaluării continue.”

:: Ordinea de zi soluţionată (pct. 16)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti